Σιάμισιης: Σε θέματα ΑΠΕ είμαστε πιο προσεκτικοί

Σιάμισιης: Σε θέματα ΑΠΕ είμαστε πιο προσεκτικοί
Παρασκευή, 17/05/2024 - 09:56

Το σχόλιο του Διευθύνοντος Συμβούλου της HELLENiQ ENERGY Holdings A.E., Ανδρέα Σιάμισιη, για τα οικονομικά αποτελέσματα

«Το 2024 ξεκίνησε με θετικό τρόπο, καθώς τα οικονομικά μας αποτελέσματα παραμένουν ισχυρά σημειώνοντας υψηλές πωλήσεις προϊόντων διύλισης (+8%) και κερδοφορία EBITDA €338 εκατ.. Κινητήριος δύναμη, εκτός του περιβάλλοντος διύλισης, παραμένουν οι αυξημένες εξαγωγές, η καλή λειτουργία των διυλιστηρίων και η επέκταση σε δραστηριότητες του εξωτερικού.

Στρατηγικά, προχωρούμε με την υλοποίηση του Vision 2025, το οποίο στοχεύει στην ενδυνάμωση των παραδοσιακών μας δραστηριοτήτων, στη δημιουργία ενός νέου σημαντικού πυλώνα σε ΑΠΕ, ενώ ταυτόχρονα επενδύει στη βελτίωση του τρόπου λειτουργίας του Ομίλου και στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού.

Σημαντική έμφαση έχει δοθεί στην ανάπτυξη δραστηριοτήτων σε αγορές εκτός Ελλάδας, είτε με τοπική παρουσία, είτε μέσω της αύξησης των εξαγωγών και την ενίσχυση της διεθνούς εμπορίας. Σε θέματα ΑΠΕ είμαστε πιο προσεκτικοί, καθώς τα προβλήματα διαθεσιμότητας ηλεκτρικού χώρου στα δίκτυα, αλλά και στις τεχνολογίες αποθήκευσης, εξακολουθούν να παραμένουν άλυτα. Παρόλα αυτά, ωριμάζουμε το χαρτοφυλάκιό μας, το οποίο ανέρχεται σε 4,3 GW και προσβλέπουμε σε λειτουργία 1 GW στους επόμενους 18 μήνες.

Όσον αφορά στο επόμενο διάστημα, το Β’ Τρίμηνο 2024 τα περιθώρια διύλισης, αν και χαμηλότερα σε σχέση με το Α’ Τρίμηνο του έτους, βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Η ζήτηση στην εσωτερική αγορά παραμένει ισχυρή, ιδιαίτερα για τα καύσιμα κίνησης, ενώ οι προοπτικές ενόψει και της τουριστικής περιόδου εμφανίζονται ιδιαίτερα θετικές».