Ρίσκο για τα βιομηχανία τα πράσινα PPAs χωρίς το Green Pool

Ρίσκο για τα βιομηχανία τα πράσινα PPAs χωρίς το Green Pool
Πέμπτη, 16/05/2024 - 07:43

Την ώρα που το κόστος ενέργειας για την ελληνική βιομηχανία είναι υπερδιπλάσιο από τη Γερμανία και τη Γαλλία και ταυτόχρονα η εμμονή της Κομισιόν για την πράσινη μετάβαση με κάθε κόστος δημιουργεί μείζον πρόβλημα, η κυβέρνηση περιορίζεται σε συστάσεις για τη σύναψη PPAs με παραγωγούς.

Τη σχετική επισήμανση έκανε ο πρόεδρος της Ενωσης Βιομηχανικών Καταναλωτών (ΕΒΙΚΕΝ), Αντώνης Κοντολέων σε ημερίδα με θέμα την ενεργειακή αποδοτικότητα στη βιομηχανία. Ο κ. Κοντολέων έκανε λόγο για έλλειψη συνεκτικής βιομηχανικής πολιτικής στην Ελλάδα, η οποία περιορίζεται στο «κάντε συμβάσεις με παραγωγούς ΑΠΕ».

Ωστόσο, όπως είπε, η μη έγκριση του Green pool αφήνει όλο το ρίσκο του shaping cost στον καταναλωτή.

Οι βιομηχανίες εκτιμούν πως η προμήθεια ηλεκτρισμού μέσω μακροχρόνιων διμερών συμβολαίων με φωτοβολταϊκούς σταθμούς, εμπεριέχουν πολύ μεγάλο ρίσκο πολύ δε περισσότερο που δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το κόστος των φορτίων που έχει ανάγκη η βιομηχανία κατά τις ώρες που η παραγωγή από φωτοβολταικούς σταθμούς είναι περιορισμένη. Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλεψη για το λεγόμενο shaping cost ειδικά μετά την απόρριψη από την Κομισιόν του ελληνικού σχεδίου Green Pool. Υπενθυμίζεται ότι το Green Pool είναι ένας μηχανισμός επιδότησης των PPAs πράσινης ενέργειας ο οποίος προτάθηκε από την ελληνική κυβέρνηση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν αλλά δεν εγκρίθηκε.

Τα μακροχρόνια PPA με φωτοβολταϊκά εμπεριέχουν σημαντικό ρίσκο, ανέφερε, όταν μάλιστα καλύπτουν υψηλότερη ενέργεια από αυτή που απορροφά η εγκατάσταση.

«Η βιομηχανία ενδιαφέρεται για ανταγωνιστική τιμή» δήλωσε ο κ. Κοντολέων, τονίζοντας ότι έτσι όπως διαμορφώνεται η αγορά με την υπερπροσφορά από τις ΑΠΕ και τη χαμηλή ζήτηση, που οδηγούν σε μηδενικές τιμές, οι βιομηχανικοί καταναλωτές που υπέγραψαν συμβάσεις ΡΡΑs είναι από τους «μεγάλους χαμένους», μαζί με τον ΔΑΠΕΕΠ και τους παραγωγούς ΑΠΕ που συμμετέχουν στην αγορά. Εκτίμησε μάλιστα ότι το έλλειμμα του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) στο τέλος του 2024 θα φθάσει στα 429 εκατ. ευρώ. ‘Όπως είπε η μεσοσταθμική τιμή αποζημίωσης για την ενέργεια από ΑΠΕ διαμορφώνεται περίπου στα 80 ευρώ/MWh και οι εξαγωγές της πράσινης ενέργειας που πλεονάζει γίνονται επί ζημία.

Αναφερόμενος στην εγχώρια βιομηχανία είπε ότι για τις μονάδες που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση και την Υψηλή Τάση δεν υπάρχουν πια σταθερά τιμολόγια. Η χρέωση γίνεται ανά ώρα, μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και ενώ οι τιμές του ηλεκτρισμού στη χονδρική αγορά έχουν υποχωρήσει σημαντικά από τα υψηλά της ενεργειακής κρίσης, παραμένουν οι μεγάλες διακυμάνσεις.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της κατακόρυφης αύξησης των μηδενικών τιμών λόγω της υπερπροσφοράς των ΑΠΕ τόνισε ότι αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα. Ανέφερε δε ότι τον Απρίλιο η παραγωγή ηλεκτρισμού ξεπέρασε τη ζήτηση στο σύστημα 17 ημέρες, με αποτέλεσμα να περικοπούν περίπου 245 GWh πράσινης ενέργειας, ποσότητα που αντιστοιχεί στο σύνολο των περικοπών που έγιναν όλο το 2023. Εκτιμάται ότι στο τέλος του χρόνου οι περικοπές θα φθάσουν τη 1 TWh.

O AΔΜΗΕ αναγκάστηκε να περιορίσει τη δυναμικότητα στις διεθνείς διασυνδέσεις στο διάστημα από 3 ως 7 Μαΐου, ώστε να μηδενιστούν οι εισαγωγές τις επίμαχες ώρες μέσα στην ημέρα και για να προστατευτεί η ευστάθεια του συστήματος.

Ο κ. Κοντολέων αναφερόμενος στο αν είναι εφικτός ο στόχος το 80% από στοχαστική παραγόμενη ενέργεια εξέφρασε αμφιβολία. Αμφίβολη θεωρεί επίσης την επίτευξη της αύξησης της ζήτησης σε αντίστοιχα επίπεδα ώστε να αντισταθμίσει την παραγωγή από ΑΠΕ όλες τις ώρες ενώ σημείωσε ότι τα αναγκαία έργα για την πράσινη μετάβαση, όπως αποθήκευση, διασυνδέσεις, αντλίες θερμότητας, παραγωγή υδρογόνου και δέσμευση CΟ2 στις καμινάδες απαιτούν όμως χρόνο και χρήμα.