ΣΠΕΦ: Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις έκτακτες περικοπές παραγωγής ΑΠΕ λόγω υπερδυναμικότητας

ΣΠΕΦ: Τι προβλέπει η νομοθεσία για τις έκτακτες περικοπές παραγωγής ΑΠΕ λόγω υπερδυναμικότητας
Δευτέρα, 03/04/2023 - 10:44

Σε συνέχεια ερωτήσεων παραγωγών ΑΠΕ για το ενδεχόμενο έκτακτων περικοπών εγχύσεων των μονάδων ΑΠΕ από τους διαχειριστές λόγω συνθηκών υπερπαραγωγής σε σχέση με την ζήτηση, παρουσιάζουμε παρακάτω τι ακριβώς προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία και συγκεκριμένα το άρθρο 9 του ν. 3468 για το θέμα, το οποίο και επισυνάπτουμε στο τέλος ολόκληρο.

Περαιτέρω εστιάζοντας στα επίμαχα σημεία του άρθρου 9. προβλέπεται:

"Β. Από την 1η Ιανουαρίου 2020, ο αρμόδιος ∆ιαχειριστής του Συστήματος ή του ∆ικτύου υποχρεούται, κατά την κατανομή του Φορτίου, εφόσον δεν τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια του Συστήματος ή του ∆ικτύου, να δίνει προτεραιότητα σε σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που συνδέονται με το Σύστημα ή το ∆ίκτυο, εκτός από το ∆ίκτυο των Μη ∆ιασυνδεδεμένων Νησιών και υπό την προϋπόθεση ότι πρόκειται για:

α) σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. εγκατεστημένης ισχύος ή μέγιστης ισχύος παραγωγής μικρότερης των 400kW"

«…σταθμούς παραγωγής ηλεκτικής ενέργειας από Α.Π.Ε. ή Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εμπίπτουν στις περιπτώσεις του πρώτου εδαφίου της παραγράφου 6 του άρθρου 12 του Κανονισμού (Ε.Ε.) 2019/943 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Ιουνίου 2019 σχετικά με την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων σταθμών που αυξάνουν την εγκατεστημένη ή τη μέγιστη ισχύ παραγωγής χωρίς να προσθέτουν νέα μονάδα παραγωγής,».

Εν προκειμένω ο Κανονισμός 2019/943 της ΕΕ προβλέπει:

"6. Με την επιφύλαξη των συμβάσεων που συνήφθησαν πριν από την 4η Ιουλίου 2019, οι εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης και έχουν τεθεί σε λειτουργία πριν από την 4η Ιουλίου 2019 και, εφόσον έχουν τεθεί σε λειτουργία, έχουν κατανεμηθεί κατά προτεραιότητα δυνάμει του άρθρου 15 παράγραφος 5 της οδηγίας 2012/27/ΕΕ ή του άρθρου 16 παράγραφος 2 της οδηγίας 2009/28/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (20) εξακολουθούν να κατανέμονται κατά προτεραιότητα. Η κατανομή κατά προτεραιότητα παύει να εφαρμόζεται στις εν λόγω εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής από την ημερομηνία κατά την οποία η εγκατάσταση ηλε­κτροπαραγωγής υφίσταται σημαντικές τροποποιήσεις, γεγονός που θεωρείται ότι συμβαίνει τουλάχιστον όταν απαιτείται νέα συμφωνία σύνδεσης ή όταν αυξάνεται η ισχύς παραγωγής της εγκατάστασης ηλεκτροπαραγωγής"

Τα ανωτέρω αφορούν τις περιπτώσεις εκτάκτων περικοπών ΑΠΕ και όχι την θεσμοθετηθείσα με το άρθρο 10, του ν. 4951/2022 δυνατότητα ενεργού διαχείρισης των εγχύσεων μονάδων ΑΠΕ από τους διαχειριστές μεταξύ άλλων και την μόνιμη μείωση της παραγωγής όσων συνδέθηκαν μετά την 1 Ιανουαρίου 2023, αλλά και υπό τις υπόλοιπες ειδικότερες προϋποθέσεις του άρθρου αυτού.

Επισυνάπτεται ολόκληρο το άρθρο 9, του ν. 3468, όπως ισχύει.

Κάντε κλίκ εδώ για να δείτε το άρθρο