Γιάννης Τριήρης: «Δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε πυρηνικό πόλεμο»

Γιάννης Τριήρης: «Δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε πυρηνικό πόλεμο»
Παρασκευή, 17/05/2024 - 07:49

Βλαντίμιρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκαν, χθες, στο Πεκίνο και δήλωσαν από κοινού το αυτονόητο. Πως «δεν μπορεί να υπάρξουν νικητές σε πυρηνικό πόλεμο».

Το μήνυμα ήταν σαφές προς τη Δύση και κυρίως προς τις Ηνωμένες Πολιτείας της καθώς οι δύο ηγέτες της Κίνας και της Ρωσίας ευθέως αναφέρθηκαν στην «βαθιά ανησυχία» που τους διακατέχει για τη διάδοση «αμερικανικών πυραύλων σε διάφορα μέρη του κόσμου που απειλούν Ρωσία και Κίνα».

Το αν οι ΗΠΑ έλαβαν το μήνυμα, καλό θα ήταν να ενδιαφέρει λίγο τους Ευρωπαίους, που επιτέλους θα πρέπει να απαγκιστρωθούν από το άρμα τους και να χαράξουν για νέα ενιαία πολιτική που θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Ευρώπης πάνω απ’ όλα.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να δημιουργεί εχθρούς και μάλιστα όταν που επί της ουσίας δεν την απειλούν, αλλά να κάνει φίλους και συνεργάτες με στόχο την ευημερία των πολιτών της.

Δεν έχει κανένα λόγο να εμπλέκεται σε ξένες διαμάχες όπως αυτές μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ή μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας. Αν οι Αμερικανοί θέλουν πολέμους ας τους κάνουν οι ίδιοι και όχι δια αντιπροσώπων όπως έχουν συνηθίσει να πράττουν και μάλιστα όταν αυτοί οι «αντιπρόσωποι» είναι οι λαοί της Ευρώπης.

Μια και μόνο ματιά στο τι συμβαίνει στις ΗΠΑ είναι αρκετό για να διαπιστώνουν οι Ευρωπαίοι την παρακμή τους. Για την προεδρία της παγκόσμιας υπερδύναμης μάχονται δυο υπερήλικες και κατά κοινή παραδοχή πλήρως ακατάλληλοι άνδρες, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Πως είναι δυνατόν μια χώρα με τέτοιους ηγέτες να μπορεί να εμπνέει την Ευρώπη.

Πως είναι δυνατόν η Ευρώπη που βασίζεται σε έξι θεμελιώδεις αξίες που αποτελούν τη βάση της κοινωνίας μας, τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, την ελευθερία, τη δημοκρατία, την ισότητα, το κράτος δικαίου, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να έχει ως πρότυπο τις ΗΠΑ;

Και πάνω απ’ όλα, πως είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να δρουν τόσο απερίσκεπτα, όπως για παράδειγμα στον πόλεμο στην Ουκρανία, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή των εκατομμυρίων πολιτών της Ευρώπης από ένα ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο, για τον οποίο προειδοποίησαν χθες Κίνα και Ρωσία;

Κανένα απολύτως συμφέρον δεν έχει η Ευρώπη από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Το αντίθετο μάλιστα. Μέχρι τώρα έχει υποστεί οικονομικά δεινά και στο άμεσο μέλλον κινδυνεύει και με απώλειες ανθρώπινων ζωών.

Και ακόμη πως είναι δυνατόν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μην βλέπουν το τι συμβαίνει στη Λωρίδα της Γάζας και το πως «δρουν» οι ΗΠΑ προκειμένου να διαστρεβλώσουν την πραγματικότητα προς χάριν των «εκλεκτών» τους;

Πως είναι δυνατόν να ανέχονται οι Ευρωπαίοι ηγέτες την δολοφονία χιλιάδων αμάχων στη Γάζα και να αντιδρούν χλιαρά μόνο στα λόγια υποκύπτοντας στις επιταγές των Αμερικανών;

Έχει έρθει πλέον η ώρα η Ευρώπη να ορθώσει το ανάστημα της και να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις ΗΠΑ, χαράζοντας μια νέα κοινή πολιτική με γνώμονα τα συμφέροντα των πολιτών της.

Αυτός είναι ο μόνος δρόμος που υπάρχει για να αποκατασταθούν οι παγκόσμιες ισορροπίες που έχουν διαταραχθεί υπαιτιότητα των λεγόμενων σημερινών υπερδυνάμεων και να αποφευχθούν τα χειρότερα, όπως ένας πυρηνικός πόλεμος από τον οποίο πράγματι κανείς δεν θα βγει νικητής.