«Το κλίμα δεν μπορεί να περιμένει. Έχουμε αργήσει ως παγκόσμια κοινότητα να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση, αυτό αποδεικνύουν με τον πιο τραγικό τρόπο οι απώλειες εκατοντάδων ανθρώπων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, λόγω των πρωτοφανών πλημμυρών. Είναι πολλές βέβαια οι δηλώσεις, και πολύ θετικές οι εξελίξεις λόγω της επιστροφής της κυβέρνησης Μπάιντεν στη Συμφωνία των Παρισίων, αλλά, ειδικά και σε εθνικό επίπεδο πρέπει να περάσουμε από τα λόγια στην πράξη. Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΝΔ καθυστερεί να καταθέσει κλιματικό νόμο που θα δημιουργήσει στην ουσία έναν οδικό χάρτη για το πώς θα φτάσουμε στην κλιματική ουδετερότητα το 2045 και όχι το 2050, λέμε εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σημειώνουμε όμως ότι αυτή η μετάβαση πρέπει να πραγματοποιηθεί με ευθύνη και αυξημένο ρόλο της Πολιτείας που θα εγγυηθεί ότι δε θα μείνει κανείς πίσω. Πρέπει να διασφαλίσουμε ακόμη ότι «οδηγοί» της μετάβασης θα είναι οι αρχές της δημοκρατίας και της περιβαλλοντικής και κλιματικής δικαιοσύνης», δήλωσε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, στο πλαίσιο της ομιλίας του σε συνέδριο με τίτλο: «Επενδύοντας στην Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση: Αποθήκευση Ενέργειας-Νέες Τεχνολογίες-Εξοικονόμηση» και πραγματοποιείται το διήμερο 20-21 Ιουλίου 2021.
Πρόσθεσε ότι η κλιματική κρίση προστίθεται στην πανδημία και την οικονομική κρίση που έχει μπροστά της η παγκόσμια κοινότητα, όπως και ότι η κλιματική κρίση, η βιοποικιλότητα και η πανδημία προκαλούν «αλυσιδωτές αντιδράσεις» και αλληλοτροφοδοτούνται, στοιχείο που θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη στους σχετικούς σχεδιασμούς.
Αναφέρθηκε στον ρόλο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας που, όπως σημείωσε, αποτελούν αναπόσπαστο χαρακτηριστικό της βιώσιμης ανάπτυξης και της απάντησης στην κλιματική κρίση, καθώς τα ορυκτά καύσιμα δεν αποτελούν λύση, ούτε η πυρηνική ενέργεια που δημιουργεί κινδύνους και στη γειτονιά μας και φυσικά το υδρογόνο θα πρέπει να είναι πράσινο για να αποτελέσει λύση.
Ο Σ.Φάμελλος στάθηκε ακόμη στη δέσμη πολιτικών, το «πακέτο» προτάσεων που ενέκρινε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «Fit for 55» που θέτει πιο φιλόδοξους στόχους για τη μείωση ρύπων, από 40 στο 55% έως το 2030 και προτείνει την επέκταση του συστήματος εμπορίας ρύπων στον κτιριακό τομέα και τις μεταφορές, για να υπογραμμίσει ότι ένα δύσκολο ερώτημα που όλοι διστάζουν να συζητήσουν, όπως είπε, είναι το ποιος θα πληρώσει για τη μετάβαση.
Πρέπει να ληφθεί ειδική μέριμνα για το κόστος που καλούνται να «σηκώσουν» οι πολίτες, μέριμνα για την ενεργειακή φτώχεια και για να διασφαλιστεί ότι όλοι θα έχουν πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές. «Ειδικά στην Ελλάδα, εδώ και δύο χρόνια οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επαγγελματίες, βλέπουν μόνο αυξήσεις στην ενέργεια. Η εφαρμογή του Μοντέλου-Στόχου δεν έλυσε τα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρισμού, αφού το 2020 είχαμε φαινόμενα αισχροκέρδειας, σε αντίθεση με ότι ισχυριζόταν ο τότε Υπουργός ΠΕΝ, Κ. Χατζηδάκης. Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε συνεχόμενα «ρεκόρ» ακρίβειας ρεύματος, με την Ελλάδα κάποιες μέρες να είναι «πρωταθλήτρια» ακρίβειας στην Ευρώπη. Το έλλειμμα εποπτείας στην αγορά ηλεκτρισμού που εκμεταλλεύτηκαν οι καθετοποιημένοι προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, για να δημιουργήσουν συνθήκες ολογοπωλίου, παραδέχτηκε έμπρακτα η κυβέρνηση ΝΔ με τη συμπερίληψη διάταξης στο σχέδιο νόμου που ψήφισε, μόνη της, εχθές στη Βουλή που προβλέπει, καθυστερημένα βέβαια, τη θέσπιση μηχανισμού παρακολούθησης και εποπτείας της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Το έλλειμμα όμως αυτό έχουν πληρώσει οι καταναλωτές που, σύμφωνα με όσα λέει η αγορά, η χειραγώγηση των τιμών ηλεκτρισμού κόστισε μόνο το πρώτο δίμηνο εφαρμογής του Μοντέλου-Στόχου πάνω από 200 εκατ. ευρώ, ενώ 2 στους 3 πολίτες δηλώνουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος, με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ».
Υπογράμμισε επίσης το ρόλο της εξοικονόμησης και της πρόληψης, όπου πρέπει να μπουν σε προτεραιότητα, καθώς και στην ανάγκη να μεταβούμε στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της Ελλάδας στη βάση της κυκλικής οικονομίας. «Η κυκλική οικονομία πρέπει να ενσωματωθεί παντού, εκτός από τη βιομηχανία, το εμπόριο κ.ά.. σε τομείς όπου η σύνδεση δεν είναι προφανής αλλά είναι πολύ σημαντική για τη χώρα μας, όπως στον τομέα του τουρισμού. Χρειαζόμαστε ξενοδοχεία και καταλύματα με μηδενικό κλιματικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, χωρίς πλαστικά μιας χρήσης, με ανακύκλωση αποβλήτων και νερού κτλ.
Ο Σ. Φάμελλος έκανε τέλος λόγο για τις συγκρούσεις που έχουν αναδυθεί στην ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στην Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΝΔ, που έχει παγώσει την εκπόνηση του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών για τις Προστατευόμενες περιοχές που είχε ξεκινήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην υπερθέρμανση που οδήγησε στην αγορά των ΑΠΕ με τη δήθεν απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης έργων, κάτι που προσπαθεί εσχάτως να «θεραπεύσει» με την εισαγωγή εγγυητικών επιστολών στο νομοσχέδιο που μόλις ψήφισε για τη διαχείριση αποβλήτων. «Η ανάπτυξη των ΑΠΕ πρέπει να γίνει με κανόνες ώστε να γνωρίζουμε τι μπορεί να χωροθετηθεί και πού, βάσει της αρχής της δυναμικής επάρκειας, αλλά και με τη συμμετοχή των Ενεργειακών Κοινοτήτων, δηλαδή της κοινωνίας, κατά 50%, όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τις νέες άδειες, ώστε η Ελλάδα να γίνει αποτελεί την αποθήκη διατήρησης της βιοποικιλότητας της Ευρώπης και όχι την μπαταρία της Ευρώπης», δήλωσε κλείνοντας την ομιλία του.