Η νέα τεχνολογία επιτρέπει την παραγωγή έως 15 MW ανά ανεμογεννήτρια με την κάθε μια να μπορεί να ηλεκτροδοτεί 16.000 νοικοκυριά ετησίως
Σε αγώνα δρόμου για την εξέλιξη και την εγκατάσταση τεράστιων ανεμογεννητριών με ύψος πάνω από 250 μέτρα, μήκος κάθε πτερυγίου πάνω από 100 μέτρα και ικανότητα παραγωγής έως 15 MW (μεγαβάτ) η κάθε μια έχουν επιδοθεί οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου στα πλαίσια των προσπαθειών για στροφή σε πιο πράσινες μορφές ενέργειας.
Η ανάγκη αυτή γίνεται πιο επιτακτική από το μεγάλο ράλι στις τιμές του ρεύματος που προκάλεσαν οι συνθήκες της πανδημίας, αλλά και το ενεργειακό χάος με το οποίο απειλείται πλέον η Ευρώπη λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Πρόκειται για ανεμογεννήτριες που θα μπορούν να παρέχουν καθαρή ενέργεια σε 16.000 νοικοκυριά η κάθε μια μέσα σε διάστημα έτους, παράγοντας έως 67 GWh (γιγαβατώρες) σε ετήσια βάση. Ένα τέτοιο αιολικό πάρκο μι ικανότητα παραγωγής 750 MW θα μπορεί να δίνει ρεύμα σε 1 εκατ. ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Ήδη ανοικτά του Martha’s Vineyard της Μασαχουσέτης έχει ξεκινήσει από πέρσι τέτοια εποχή η προσπάθεια δημιουργίας του πρώτου offshore αιολικού πάρκου σε ομοσπονδιακά ύδατα στις ΗΠΑ καθώς η χώρα έχει μείνει πίσω στις εξελίξεις αυτές σε σύγκριση με την Ευρώπη. Με την ονομασία Vineyard Wind 1 το έργο θα έχει χωρητικότητα περίπου 800 μεγαβάτ. Με την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2022 το νέο αιολικό πάρκο αναμένεται να παράσχει ηλεκτρικό ρεύμα σε 400.000 νοικοκυριά της Ανατολικής Ακτής των ΗΠΑ. Το έργο Vineyard Wind 1 θα γίνει από κοινού με τις εταιρείες Avangrid και Copenhagen Infrastructure Partners και αναμένεται ότι θα είναι το πρώτο από σειρά τεράστιων αιολικών πάρκων που θα κατασκευαστούν στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ. Στόχος της αμερικανικής κυβέρνησης είναι να κατασκευαστούν μέχρι το τέλος της δεκαετίας offshore αιολικά πάρκα χωρητικότητας 30 γιγαβάτ.
Για την κατασκευή του Vineyard Wind 1 θα χρησιμοποιηθούν ανεμογεννήτριες νέας έκδοσης, των 13 MW η κάθε μια της εταιρείας GE Renewable Energy. Πρόκειται για το μοντέλο Haliade-X με ύψος έως 260 μέτρα, διάμετρο ρότορα 220 μέτρα και μήκος πτερυγίων 107 μέτρων.
Η τεχνολογία τρέχει με γοργούς ρυθμούς. Η εταιρεία Vestas από τη Δανία έχει ήδη στα σκαριά νέα ανεμογεννήτρια που θα μπορεί να παράγει ως 15 MW με διάμετρο ρότορα 236 μέτρα και μήκος πτερυγίων 115,5 μέτρων.
Η Siemens Gamesa Renewable Energy εξελίσσει τη δική της ανεμογεννήτρια γίγας με διάμετρο ρότορα 222 μέτρα και μήκος πτερυγίων 108 μέτρα σύμφωνα με το CNBC.
Η κινεζική εταιρεία MingYang Smart Energy έχει ήδη ανακοινώσει την έναρξη εξελικτικών δοκιμών για την κατασκευή ανεμογεννητριών με συνολικό ύψος 264 μέτρων και μήκος πτερυγίων που θα φτάνει τα 118 μέτρα.
Κερδίζουν συνεχώς έδαφος αιολικά και ηλιακά πάρκα
Το 2021 η αιολική και η ηλιακή ενέργεια παρήγαγαν το 10% της συνολικής παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας για πρώτη φορά στην ιστορία σύμφωνα με νέα ανάλυση που επικαλείται το BBC. Πλέον πενήντα χώρες λαμβάνουν περισσότερο από το ένα δέκατο της ισχύος τους από αιολικές και ηλιακές πηγές, σύμφωνα με έρευνα της Ember, που είναι δεξαμενή σκέψης για το κλίμα και την ενέργεια.
Όπως σημειώνεται, καθώς οι οικονομίες του κόσμου ανέκαμψαν από την πανδημία του Covid-19 το 2021, η ζήτηση για ενέργεια αυξήθηκε στα ύψη. Η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ. Αυτό είδε μια άνοδο της χρήσης άνθρακα για παραγωγής ενέργειας, η οποία χρήση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 1985, κάτι που δεν θεωρείται βιώσιμο για την καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής.
Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της ανάγκης για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια πέρυσι ισοδυναμούσε με την προσθήκη μιας νέας Ινδίας στο παγκόσμιο δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία του BBC. Η ηλιακή, η αιολική και άλλες ανανεώσιμες πηγές παρήγαγαν το 38% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας το 2021. Για πρώτη φορά στην ιστορία, μόνο οι ανεμογεννήτριες και οι ηλιακοί συλλέκτες παρήγαγαν το 10% του συνόλου της ενέργειας αυτής.
Γιώργος Κανελλόπουλος / ot.gr