Βιομηχανικές οργανώσεις που εκπροσωπούν εταιρίες της αιολικής, ηλιακής, της υδροηλεκτρικής ενέργειας, του πράσινου υδρογόνου, της αποθήκευσης ενέργειας και της γεωθερμικής ενέργειας υπέγραψαν ένα μνημόνιο συνεργασίας στο πλαίσιο της COP27 για την επιτάχυνση έργων ΑΠΕ. Πρόσφατες εκθέσεις των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν το αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των παγκόσμιων κλιματικών στόχων και της εφαρμογής της ενεργειακής μετάβασης στο έδαφος και στους ωκεανούς. Οι αναφορές παρουσιάζουν μια ζοφερή εικόνα για τον πλανήτη μας, εάν δεν ληφθούν μέτρα για την επιτάχυνση της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, πολλές TWh εγκατεστημένης ισχύος ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα χρειαστούν έως το 2050 για την επίτευξη των παγκόσμιων κλιματικών στόχων.
Η Εκτελεστική Διευθύντρια της Διεθνούς Γεωθερμικής Ένωσης, Marit Brommer, ανέφερε πως «η βιώσιμη ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα θα έρθει μόνο όταν η οικογένεια των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ενωθεί και παρουσιαστεί ως μία: στην πολιτική ηγεσία, στη βιομηχανία και το γενικό κοινό.
Την ίδια ώρα την πρώτη της γεωθερμική μονάδα σχεδιάζει η Βιέννη. Το έργο πρόκειται να τροφοδοτήσει 20.000 νοικοκυριά με τηλεθέρμανση χωρίς εκπομπές ρύπων. Η Wien Energie θέλει να δημιουργήσει μια κλιματικά ουδέτερη πόλη μέχρι το 2026. Ένα σημαντικό ορόσημο στην πορεία προς μια κλιματικά ουδέτερη πόλη είναι η χρήση βαθιάς γεωθερμικής ενέργειας. Η έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών για την κατασκευή του σταθμού έχει προγραμματιστεί για το 2023. Στο μέλλον, το γεωθερμικό εργοστάσιο θα παράγει τηλεθέρμανση έως και 20MW, αλλά η ακριβής θερμική απόδοση μπορεί να προσδιοριστεί τελικά μόνο μετά από τις επιτυχείς έρευνες γεώτρηση. Για να κάνει το εργοστάσιο ακόμα πιο αποτελεσματικό, η Wien Energie σχεδιάζει επίσης να το συνδυάσει με αντλία θερμότητας.