Αυτή η αύξηση στις νέες αιολικές εγκαταστάσεις είναι ένα ενθαρρυντικό αποτέλεσμα δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετώπισε η βιομηχανία το 2022. Και τα 15 GW που εγκαταστάθηκαν αποτελούν σημαντική συνεισφορά για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης ενόψει του επόμενου χειμώνα. Ωστόσο, η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει να απλοποιεί τις αδειοδοτήσεις και να επενδύει σε μεγάλο βαθμό στην αλυσίδα εφοδιασμού της με αιολική ενέργεια για να επιτύχει τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της.
Η ΕΕ εγκατέστησε 15 GW νέων αιολικών πάρκων το 2022. Αυτό είναι ένα τρίτο περισσότερο από το 2021.
Όσον αφορά τη νέα εγκατεστημένη ισχύ, η Γερμανία, η Σουηδία και η Φινλανδία πρωτοστατούν, ακολουθούμενες από την Ισπανία και τη Γαλλία.
Το 90% της νέας αιολικής δυναμικότητας ήταν χερσαία αιολική ενέργεια. Και σχεδόν όλα τα νέα αιολικά πάρκα βρίσκονταν σε νέες τοποθεσίες πρασίνου. Δεν υπήρξε μεγάλη ανανέωση των παλιών αιολικών πάρκων. Οι κυβερνήσεις χάνουν ένα κόλπο εδώ: κατά μέσο όρο η ανανέωση ενέργειας τριπλασιάζει την παραγωγή του αιολικού πάρκου με ένα τέταρτο λιγότερες τουρμπίνες.
Η αύξηση των συντελεστών δυναμικότητας σημαίνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ανά GW
Τα σημερινά νέα αιολικά πάρκα παράγουν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια ανά MW από ό,τι παλιά. Τα νέα χερσαία αιολικά πάρκα έχουν μέσους συντελεστές δυναμικότητας άνω του 35%. Τα νέα υπεράκτια αιολικά πάρκα προσφέρουν συντελεστές χωρητικότητας 50%. Οι σύγχρονες χερσαίες ανεμογεννήτριες παράγουν κατά μέσο όρο 3 TWh ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως για κάθε εγκατεστημένο GW και οι σύγχρονες υπεράκτιες ανεμογεννήτριες κατά μέσο όρο 4,4 TWh ετησίως.
Πρόοδος όσον αφορά την αδειοδότηση
Είναι καλό που η ΕΕ κατασκεύασε περισσότερα αιολικά πάρκα το 2022 από ό,τι το 2021. Ωστόσο, τα 15 GW εξακολουθούν να είναι σημαντικά χαμηλότερα από αυτά που χρειάζεται να κατασκευάσει η Ευρώπη για να επιτύχει τους στόχους της για το κλίμα και την ενεργειακή ασφάλεια. Το έλλειμμα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους αργούς ρυθμούς των αδειοδοτήσεων. Έργα αιολικής ενέργειας 80 GW έχουν κολλήσει επί του παρόντος στις διαδικασίες αδειοδότησης σε όλη την Ευρώπη. Πρέπει να ξεκλειδωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Τα μέτρα REPowerEU για την αδειοδότηση θα βοηθήσουν. Και ορισμένες κυβερνήσεις λαμβάνουν ήδη μέτρα σε εθνικό επίπεδο για να βελτιώσουν τα πράγματα.
Ο διευθύνων σύμβουλος της WindEurope, Giles Dickson., δήλωσε σχετικά: «Τα 15 GW νέων αιολικών πάρκων το 2022 δεν είναι πολύ άσχημα, δεδομένων των προκλήσεων που αντιμετώπισε πέρυσι η αιολική βιομηχανία της Ευρώπης. Δεν αρκεί για τους ενεργειακούς στόχους της ΕΕ, αλλά οι κυβερνήσεις γνωρίζουν ότι ο τελευταίος μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν απλοποιήσουν τους κανόνες και τις διαδικασίες αδειοδότησης – και υπάρχουν πλέον ενδείξεις προόδου σε αυτό. Λιγότερο ενθαρρυντική είναι η επιβράδυνση των επενδύσεων σε νέα αιολικά πάρκα. Η σύγχυση σχετικά με τους κανόνες της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας απομακρύνει τους επενδυτές. Η ΕΕ πρέπει να κάνει ξανά την Ευρώπη ελκυστικό μέρος για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».
Πτώση των νέων επενδύσεων
Ένας συνδυασμός πληθωρισμού και μη βοηθητικές κρατικές παρεμβάσεις στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας υπονομεύει τις επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα. Τους πρώτους 11 μήνες του 2022 οι συνολικές νέες επενδύσεις σε αιολικά πάρκα στην ΕΕ κάλυψαν μόλις 12 GW νέας ισχύος. Αυτό είναι σημαντικά μικρότερο από το ποσοστό των νέων επενδύσεων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων της ΕΕ για το κλίμα και την ενέργεια για το 2030. Η επικείμενη μεταρρύθμιση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ πρέπει να δώσει στους επενδυτές μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τους κανόνες που ισχύουν. Η ελευθερία που δόθηκε στα κράτη μέλη με τα έκτακτα μέτρα του περασμένου έτους να θεσπίσουν τους δικούς τους εθνικούς κανόνες απομακρύνει τους επενδυτές. Αντίθετα, επενδύουν στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και αλλού. Η ΕΕ δεν είναι ελκυστική για μεγάλους επενδυτές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυτή τη στιγμή.
Αυτό που το κάνει ιδιαίτερα απογοητευτικό είναι ότι η ζήτηση για αιολική ενέργεια από τους βιομηχανικούς καταναλωτές στην Ευρώπη δεν ήταν ποτέ υψηλότερη. Θέλουν περισσότερο άνεμο για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση των ανθρακούχων των λειτουργιών τους. Ο αριθμός των εταιρικών συμβάσεων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας διατηρήθηκε αρκετά καλά το 2022, αλλά θα ήταν πολύ μεγαλύτερος εάν υπήρχαν περισσότερες επενδύσεις σε νέα αιολικά πάρκα.
Προκλήσεις για την εφοδιαστική αλυσίδα αιολικής ενέργειας
Το 2022 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την εφοδιαστική αλυσίδα αιολικής ενέργειας. Ο πληθωρισμός έπληξε σκληρά τους κατασκευαστές και τους προμηθευτές ανεμογεννητριών της Ευρώπης. Τώρα αντιμετωπίζουν μια σειρά από επικαλυπτόμενες προκλήσεις: πληθωρισμός σε βασικές εισροές και εμπορεύματα, δυσλειτουργικές εμπορικές ροές και δυσκολίες στην προμήθεια ορισμένων υλικών και εξαρτημάτων, καθώς και κακός σχεδιασμός δημοπρασιών σε ορισμένες χώρες.
Η Ευρώπη πρέπει να επενδύσει στη βιομηχανική της βάση για να προσφέρει καθαρές και ψηφιακές μεταβάσεις. Τουλάχιστον να μιμηθεί την ολοκληρωμένη πολιτική υποστήριξη για πράσινες τεχνολογίες που προσφέρονται σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως ο νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού των ΗΠΑ. Η ΕΕ, οι εθνικές κυβερνήσεις και η ΕΤΕπ πρέπει να διαδραματίσουν ρόλο στη στήριξη των επενδύσεων σε νέες και αναβαθμισμένες εγκαταστάσεις παραγωγής αιολικής ενέργειας.
«Η περσινή αύξηση 33% στις νέες εγκαταστάσεις δείχνει ότι η ευρωπαϊκή αιολική βιομηχανία ανταποκρίνεται στην πρόκληση. Ωστόσο, οι τρέχουσες πιέσεις κόστους αφήνουν τις εταιρείες μας με λίγα περιθώρια για επειγόντως απαραίτητες νέες επενδύσεις. Εάν η ΕΕ είναι σοβαρή όσον αφορά τους ενεργειακούς και κλιματικούς στόχους της, θα πρέπει να διευκολύνει αυτές τις επενδύσεις στην εφοδιαστική μας αλυσίδα: εργοστάσια, ειδικευμένους εργάτες, δίκτυα, πρώτες ύλες και πλοία», αναφέρει ο Giles Dickson.