Πάνω από 200 αναλυτές και επενδυτές παρακολούθησαν σύμφωνα με πληροφορίες το χθεσινό investor day της ΔΕΗ. Το μεγάλο ενδιαφέρον της αγοράς επιβεβαιώθηκε και στη φάση των ερωτήσεων και των διευκρινίσεων που κλήθηκε να δώσει η διοίκηση της επιχείρησης γύρω από όλα τα ανοιχτά μέτωπα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.
Μεταξύ άλλων η διοίκηση της ΔΕΗ ερωτήθηκε για το επενδυτικό πλάνο στις ΑΠΕ και το ενδεχόμενο συνεργασιών με άλλους παίκτες, με τη διοίκηση να διευκρινίζει ότι οι επενδύσεις που αναφέρονται στο business plan θα χρηματοδοτηθούν από την ίδια την επιχείρηση. Επίσης ερωτήσεις έγιναν γύρω από θέματα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το ρυθμό μείωσης του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης αλλά και τις διαπραγματεύσεις με την Κομισιόν για την υπόθεση της δεσπόζουσας θέσης στο λιγνίτη.
Πρόκειται όπως είπε η διοίκηση για ένα θέμα που χειρίζεται το ελληνικό δημόσιο. Σε ό,τι αφορά στη μείωση του μεριδίου αγοράς της επιχείρησης, η διοίκηση της ΔΕΗ τόνισε ότι στόχος είναι να μη "χάσει τους καλούς πελάτες", σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχουν απτά αποτελέσματα σε αυτήν την κατεύθυνση με το λανσάρισμα της νέας εμπορικής πολιτικής της επιχείρησης.
Ενδιαφέρον επίσης υπήρξε για το άνοιγμα της εταιρείας στα telecoms, όπου η ΔΕΗ στοχεύει να γίνει πάροχος δικτύου εκμεταλλευόμενη τα πάγιά της στη διανομή, ενώ ερωτήσεις έγιναν και για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ξεκινά επισήμως σήμερα με την έναρξη της διαδικασίας του market test. Από την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η επιχείρηση προσβλέπει να χρηματοδοτήσει τις επενδύσεις της στις ΑΠΕ αλλά και να περιορίσει το δανεισμό της.
Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο που παρουσιάστηκε, οι οικονομικοί στόχοι της ΔΕΗ είναι ο περιορισμός του καθαρού χρέους σε επίπεδα κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA, η πειθαρχημένη αξιοποίηση κεφαλαίου ανάλογα με τους στόχους του business plan και η διατήρηση ελάχιστων επιστροφών για να προστατευτεί η αξία για τους μετόχους. Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα η εταιρεία προσβλέπει στην ολοκλήρωση του επενδυτικού κύκλου και την επίτευξη όλων των στόχων του μετασχηματισμού, τη βελτίωση της πιστοληπτικής ικανότητας κοντά στην επενδυτική βαθμίδα και η καθιέρωση νέας μερισματικής πολιτικής.
Μέχρι το 2023 η ΔΕΗ αναμένεται να εμφανίσει πωλήσεις ύψους 4 δισ. EBITDA 1,1 δισ. ευρώ, επενδύσεις 1,1 δισ. ευρώ και μόχλευση κάτω από 3,5 φορές τα EBITDA. Ως προς τη λειτουργική κερδοφορία προβλέπεται ενίσχυση της συνεισφοράς της προμήθειας από την οποία θα προέλθει το 41% των EBITDA, το 42% θα προέλθει από τη διανομή, το 11% από τη συμβατική παραγωγή και το 6% από τις ΑΠΕ.
Προβλέπονται επενδύσεις 3,4 δισ. ευρώ εκ των οποίων το 42% θα κατευθυνθεί στη διανομή, το 34% στις ΑΠΕ, το 21% στη συμβατική παραγωγή και το 3% σε άλλες επενδύσεις. Προβλέπονται επίσης δράσεις ενίσχυσης της ρευστότητας με στόχο να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τις λειτουργικές δραστηριότητες το επενδυτικό πρόγραμμα. Σημειώνεται ότι η διοίκηση της επιχείρησης έκανε λόγο για μεγάλη διάθεση για εξασφάλιση χρηματοδότησης για το επενδυτικό πλάνο των 3,4 δισ. ευρώ. Επίσης ισχυρή έμφαση θα δοθεί και στην συλλογή των οφειλών, που αναμένεται να προσφέρει ρευστότητα 0,5 δισ. ευρώ την περίοδο 2020 – 2023.
Στόχος του business plan που θα παρουσιάζεται κάθε χρόνο επικαιροποιημένο στην επενδυτική κοινότητα είναι η ΔΕΗ να μετατραπεί σε ένα οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο utility υλοποιώντας το green deal στην παραγωγή, επιταχύνοντας τις επενδύσεις στις ΑΠΕ, την ψηφιοποίηση και τη λειτουργική αποδοτικότητα και αποκτώντας πελατοκεντρική φιλοσοφία.
Πηγή capital.gr, Συντάκτης Χάρης Φλουδόπουλος