Η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από μήνες ενεργειακής κρίσης επί της ουσίας το μόνο που πρότεινε, χθες, ως αντίδοτο στην ενεργειακή ακρίβεια είναι οι ευρωπαίοι πολίτες να μειώσουν την κατανάλωση!
Τέτοιους «φωτισμένους» ηγέτες έχει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δυσκολεύτηκε μήνες να βρει λύση, αλλά τελικά τα κατάφερε. Κάντε οικονομία μας είπε. Σκέτη απογοήτευση.
Στο ίδιο μήκος κύματος το «πολύ» ΔΝΤ. Μιλώντας για τις οικονομικές συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η επικεφαλής του Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, έκανε την «πολυσπούδαστη» διαπίστωση ότι «ένας βαρύς χειμώνας θα μπορούσε να οδηγήσει σε κοινωνική αναταραχή στην Ευρώπη».
Και τι πρότεινε η επικεφαλής του ΔΝΤ ως λύση για να μην υπάρξουν κοινωνικές εξεγέρσεις από την αύξηση των τιμών που θα εξαθλιώσει τους πολίτες;
Τίποτα ουσίας. Πέταξε το μπαλάκι στους κεντρικούς τραπεζίτες με αοριστίες να πολεμήσουν τον πληθωρισμό. Μ΄ άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε.
Τουλάχιστον το ΔΝΤ κατανοεί ότι έρχονται κοινωνικές αναταραχές, έστω και αν διόλου το ενδιαφέρουν οι δυστυχίες των λαών, όπως διαχρονικά έχει αποδείξει με την δράση του. Αντιθέτως μάλιστα οι πρακτικές του απέναντι στους λαούς που ζητούν την «βοήθεια» του σε ώρες κρίσης μάλλον «σαδιστικές» μπορούν να χαρακτηριστούν. Τρανό παράδειγμα η καταστροφική του δράση στην χώρα μας την προηγούμενη δεκαετία.
Και στα καθ΄ ημάς τώρα. Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε έρευνα από το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), για τα προβλήματα των Ελλήνων, σήμερα.
Το αποτέλεσμα της έρευνας είναι ότι ο μεγαλύτερος φόβος των Ελλήνων πλέον προέρχεται από την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά λόγω της ενεργειακής κρίσης και των ανατιμήσεων και δηλώνουν σε ποσοστό 98% ότι διακατέχονται από άγχος, θυμό, φόβο, ανασφάλεια, ακόμα και πανικό, ενώ μόλις το 2% δηλώνει αδιάφορο.
Τα πρόβλημα του πληθωρισμού και των ανατιμήσεων, όπως και το κόστος ενέργειας αξιολογούνται ως τα σημαντικότερα πρόβλημα από το 91% των καταναλωτών και αρκετά χαμηλότερα ο πόλεμος στην Ουκρανία με 4%, οι Ελληνοτουρκικές σχέσεις με 4% και τέλος η πανδημία COVID-19 με μόλις 1%.
Συγκρινόμενο μάλιστα το πρόβλημα των σημερινών ανατιμήσεων με παρελθούσες κρίσεις όπως η οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010 ή η κρίση του κορονοϊού 2020-2021, οι Έλληνες θεωρούν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό 64% ότι η σημερινή κρίση είναι χειρότερη.
Αν δεν καταλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες ότι οι λαοί τους απαιτούν άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις κατά της ακρίβειας και της εξαθλίωσης, τότε αυτό που είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ περί κοινωνικών αναταραχών θα δυστυχώς θα επαληθευτεί.
ΥΓ. Είτε αποτελεί πραγματικό γεγονός είτε πρόκειται περί μυθοπλασίας, η περίφημη ατάκα που αποδίδεται στην Μαρία Αντουανέτα στα 1879 όταν οι πεινασμένοι από την ακρίβεια Γάλλοι βάδιζαν απειλητικά προς τις Βερσαλλίες «Δεν έχουν αρκετό ψωμί; Τότε ας φάνε παντεσπάνι», έμεινε στην ιστορία για να χαρακτηρίζει τους «ηγεμόνες» και τους «κυβερνήτες» με κύρια χαρακτηριστικά τους την κυνικότητα, την κοινωνική αναλγησία και την παντελή έλλειψη γνώσης των προβλημάτων των λαών τους.
Και επειδή δεν κάνουμε μαθήματα ιστορίας, απλά υπενθυμίζουμε εν συντομία ότι η βασίλισσα Μαρία Αντουανέτα αρχικά κατάφερε διέφυγε από τις Βερσαλλίες μαζί με την οικογένειά της κατά την γαλλική επανάσταση, ωστόσο συνελήφθη στα σύνορα με το Βέλγιο. Εκτελέστηκε στην γκιλοτίνα τον Οκτώβριο του 1789.
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τη σημερινή πραγματικότητα…