Οι εξαγωγές του αμερικανικού αργού αναμένεται να περιοριστούν έως τα τέλη του 2020 καθώς η παραγωγή μειώνεται

Οι εξαγωγές του αμερικανικού αργού αναμένεται να περιοριστούν έως τα τέλη του 2020 καθώς η παραγωγή μειώνεται
Πέμπτη, 22/10/2020 - 13:06

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να περιοριστούν μέχρι το τέλος του 2020 λόγω της αδύναμης παραγωγής και των δυσμενών οικονομικών συνθηκών για τους ξένους αγοραστές πετρελαίου των ΗΠΑ, ανέφεραν έμποροι και αναλυτές.

Η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε περίπου κατά 13% από πέρυσι λόγω της πανδημίας κορωνοϊού. Οι εξαγωγές έχουν γίνει σημαντικές πηγές εσόδων για πολλές εταιρείες πετρελαίου και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξάγουν τακτικά περισσότερα από 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού πετρελαίου. Ωστόσο, η παραγωγή των ΗΠΑ δεν αναμένεται να ανακάμψει φτάνοντας τα δεδομένα του 2019, με σχεδόν 13 εκατομμύρια bpd, γεγονός που θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για τις εξαγωγές.

Τα εβδομαδιαία στοιχεία δείχνουν ότι οι εξαγωγές αυτόν τον μήνα μειώθηκαν σε 2,1 εκατομμύρια bpd, το χαμηλότερο ρεκόρ σε περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Οι αναλυτές αποδίδουν τη μείωση στην επιβραδυνόμενη παραγωγή και στην πτώση τις τιμής του αμερικανικού πετρελαίου.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αναμένεται να μειωθεί κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα (bpd) φέτος στα 11,45 εκατομμύρια bpd και στα 11,09 εκατομμύρια bpd το επόμενο έτος, σύμφωνα με την EIA. Η μείωση της προσφοράς - σε σύγκριση με την έντονη αύξηση της παραγωγής αρκετών χρόνων - καθιστά λιγότερο πιθανό ότι οι τιμές των ΗΠΑ θα μειωθούν.

Οι εισαγωγές αμερικανικού αργού των ΗΠΑ στην Ευρώπη αναμένεται να μειωθούν στα 16,2 εκατομμύρια βαρέλια τον Οκτώβριο, έναντι 32,6 εκατομμυρίων βαρελιών αργού πετρελαίου των ΗΠΑ που εισήχθησαν στην Ευρώπη τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon.

Από την άλλη, οι ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Νότιας Κορέας, είναι μεταξύ των μεγαλύτερων αγοραστών αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ. Η Κίνα ήταν ο μόνος μεγάλος καταναλωτής αργού πετρελαίου με αυξανόμενη ζήτηση κατά την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος και αύξησε τις αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εισαγωγές τον Νοέμβριο στην Ασία αναμένεται να είναι περίπου 52 εκατομμύρια βαρέλια, κοντά στο ρεκόρ των 53,1 εκατομμυρίων βαρελιών που εισήχθησαν τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Refinitiv Eikon. Από αυτά, περίπου 28,4 εκατομμύρια βαρέλια αναμένεται να φτάσουν στην Κίνα το Νοέμβριο.

Με στοιχεία από: Reuters