Με ρυθμούς ανοδικούς κινείται η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος, αποτυπώνοντας τις πιέσεις που δέχεται η ελληνική αγορά από τις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου. Παρόλα αυτά άγνωστο παραμένει τι θα πράξει το υπουργείο Ενέργειας, σε σχέση με την επιδότηση ρεύματος του Ιουνίου.
Στις αρχές του μήνα πηγές από το ΥΠΕΝ τόνιζαν πως η επιδότηση του Ιουνίου θα διαμορφωθεί στα 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μειωμένη από την επιδότηση του Μαίου που ήταν στα 56,6 ευρώ. Όμως έκτοτε δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση από το ΥΠΕΝ. Από τον Ιούλιο και μετά αναμένεται να εφαρμοστεί ο νέος μηχανισμός επιστροφής των εσόδων, ο οποίος έλαβε το «πράσινο» φως από την Κομισιόν και αναμένεται να περάσει και από τη Βουλή.
Με το μηχανισμό, ο οποίος έχει προκαλέσει την αντίδραση των προμηθευτών εκτιμάται πως οι τιμές θα επανέλθουν στα προ κρίσης επίπεδα. Μέρος των εσόδων θα πηγαίνουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, από το οποίο θα χρηματοδοτούνται πολιτικές ενίσχυσης των νοικοκυριών. Παρόλα αυτά, πληροφορίες αναφέρουν πως στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί αναβρασμός, σε σχέση με το κόστος του μηχανισμού, καθώς ένας μέρος του θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό. Το κόστος εκτιμάται πως θα αγγίξει τα 850 εκατ. ευρώ, μέχρι τέλος του έτους με την προϋπόθεση βέβαια η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος στη χώρα μας να μην ξεπερνά τα 225 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Κατά 16% αυξημένη η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος σε ένα μήνα
Την ίδια ώρα, ανοδική είναι χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας καθώς χθες άγγιξε τα 313,87 ευρώ ανα μεγαβατώρα, ενώ σήμερα διαμορφώνεται στα 257,19 ευρώ ανα μεγαβατώρα. Συνολικά τον τελευταίο μήνα η χονδρική τιμή έχει αυξηθεί κατά 16%. Την ίδια παραμένει αμετάβλητη η ισχυρή παρουσία του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Με εξαίρεση το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, όπου η συμμετοχή των ΑΠΕ άγγιξε το 56%, εντός της εβδομάδας το φυσικό αέριο αποτελούσε το κυρίαρχο καύσιμο παραγωγής ενέργειας, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ στις 20/6 ήταν στο 61%, στις 21/6 στο 67%, στις 22/6 62% και χθες στο 57%.