Χωρίς κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας η ΕΕ δεν θα πετύχει τον στόχο της για 15% λιγότερη κατανάλωση αυτόν τον χειμώνα επισημαίνουν αναλυτές την ώρα που οι χώρες σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν μια ενεργειακή κρίση που προκαλεί άνοδο των τιμών. Η Γερμανία και η Γαλλία έχουν σχέδια να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και να βελτιώσουν την απόδοση των κτιρίων. Η Βρετανία ανακοίνωσε έναν νέο στόχο για μείωση της κατανάλωσης κατά 15% τα επόμενα οκτώ χρόνια με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να αναφέρει χθες ότι θα δαπανηθούν 6 δισεκατομμύρια λίρες από το 2025-2028.
«Μέχρι το 2030, θέλουμε να μειώσουμε την κατανάλωση ενέργειας από τα κτίρια και τη βιομηχανία κατά 15%,» είπε ο Τζέρεμι Χαντ.«Η μείωση της ζήτησης τόσο πολύ σημαίνει, με τις σημερινές τιμές, εξοικονόμηση 28 δισεκατομμυρίων λιρών από τον εθνικό μας λογαριασμό ενέργειας ή 450 λίρες από το μέσο νοικοκυριό».
Η Βρετανία έχει μερικά από τα παλαιότερα και πιο αναποτελεσματικά ενεργειακά σπίτια στην Ευρώπη και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να δράσει αφού οι προσπάθειες για επιδότηση λογαριασμών ενέργειας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις έφτασαν τις δεκάδες δισεκατομμύρια λίρες.
Σύμφωνα με αναλυτές η ελπίδα ότι τα νοικοκυριά θα μειώσουν την κατανάλωσή τους φαίνεται ανέφικτη. Οι εκκλήσεις της κυβέρνησης από μόνες τους, όπως και στη Γαλλία, έχουν ελάχιστα αποτελέσματα μέχρι στιγμής. Στην Ισπανία, όπου η χρήση φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιδοτείται από το κράτος, η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει αυξηθεί, ενώ στη Γερμανία έχει μειωθεί κατά περίπου 15 έως 20%. Στην Ιταλία, η κατανάλωση έχει αλλάξει ελάχιστα μέχρι στιγμής.