Η επιβολή πλαφόν στην λιανική τιμή ρεύματος και αερίου είναι μια πρόθεση η οποία πρόκειται να συζητηθεί την Δευτέρα στο Eurogroup και σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά επιδιώκει οι τιμές στο ρεύμα να παραμείνουν στο επίπεδο των 15-20 λεπτών, όπως γίνεται τώρα με τις επιδοτήσεις, οι οποίες θα συνεχιστούν και τον επόμενο μήνα.
Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα υλοποιηθεί ένα τέτοιο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται το σενάριο ένα ποσοστό των επιδοτήσεων να καλύπτεται από την ευρωπαϊκή ένωση και ένα άλλο από τους προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Στην Ολλανδία που υπάρχει το πλαφόν στην λιανική, στην πράξη υπάρχει ένα ανώτατο όριο τιμών με βάση το οποίο προμηθεύονται ενέργεια τα νοικοκυριά. Η συζήτηση αυτή έρχεται σε μια συγκυρία στην οποία ο ΟΟΣΑ ζητά από την Ελλάδα από στοχευμένα μέτρα στην ενέργεια και περιορισμό στο εύρος των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς. «Είναι σαν να μας βάζουν μια θηλιά…. δηλαδή να μη δίνουμε επιδοτήσεις πάνω από 500 κιλοβατώρες το μήνα», αναφέρουν πηγές του ΥΠΕΝ, τονίζοντας πως πάνω από αυτό όριο κατανάλωσης έχει όφελος μόνο ένα 10% των καταναλωτών. Σε ό,τι αφορά τη χονδρική τιμή ρεύματος, όπου μέχρι τώρα δεν φαίνονται σημάδια αποκλιμάκωσης από το ΥΠΕΝ τόνιζαν πως οι υψηλές τιμές οφείλονται στο γεγονός πως η Ελλάδα δεν προμηθεύεται αέριο από spot αγορά και πως αγοράζουμε με τις τιμές του προηγούμενου μήνα. Σήμερα η χονδρική τιμή ρεύματος στη χώρα μας είναι η ακριβότερη στην Ευρώπη και διαμορφώνεται στα 233,81 ευρώ ανα μεγαβατώρα.
Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας κατά τη διάρκεια επαφών και συσκέψεων με παραγωγικούς φορείς στην Κομοτηνή παρουσίασε το σχέδιο για τη θωράκιση των καταναλωτών, των επιχειρήσεων και των αγροτών απέναντι στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Όπως επισήμανε: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει διαθέσει περισσότερα από 8 δισ. ευρώ για την προστασία της κοινωνίας, ενώ το 70% αυτών προέρχονται από τον μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στην ηλεκτροπαραγωγή και από τα έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων. Τόσο για τους αγρότες όσο και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις διατηρήσαμε τις τιμές ενέργειας σε προσιτά επίπεδα, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό της αύξησης. Η ανάπτυξη της Ελλάδας περνάει μέσα από την ενίσχυση της περιφέρειας».