Στην ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων βρίσκεται το ζήτημα της πιστοποίησης των επενδυτικών σχημάτων που θα συμμετέχουν στην επόμενη φάση του διαγωνισμού που αφορά την απόκτηση του 20% της «Αριάδνη Interconnection». Ο Ρυθμιστής καλείται να εξετάσει εάν υπάρχει conflict με το ενωσιακό δίκαιο σε σχέση με τη συμμετοχή κάποιου από τους συμμετέχοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα της πιστοποίησης απασχόλησε την ολομέλεια την προηγούμενη εβδομάδα όμως δεν πάρθηκε καμία απόφαση, κάτι που πιθανότατα θα γίνει τις επόμενες ημέρες.
Στον διαγωνισμό συμμετέχουν: η κοινοπραξία Macquarie Super Core Infrastructure Fund & Phaethon Holdings, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η ιταλική Terna SpA, και η StateGrid International Development Belgium.
Να σημειωθεί πως σε σχέση με το έργο της διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής, σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ οι εργασίες μελέτης – κατασκευής, από τους αναδόχους βρίσκονται σε εξέλιξη. Σε σχέση με τους σταθμούς μετατροπής, έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή του μεγαλύτερου μέρους του εξοπλισμού τους ενώ έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων και έχει ξεκινήσει η ανέγερσή τους. Αναφορικά με την πρόοδο του καλωδιακού τμήματος, έχει ολοκληρωθεί η παραγωγή όλων των τμημάτων των καλωδίων (υποβρύχιων και υπόγειων). Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η πόντιση των δύο πόλων (Ανατολικού και Δυτικού, 2 x 336χλμ) βάσει χρονοδιαγράμματος καθώς και η πόντιση των οπτικών ινών στο σύνολό της. Η προστασία των υποβρυχίων καλωδίων αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2ο τρίμηνο του 2023. Τέλος, βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή του υπόγειου τμήματος της όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Αττική, όπου έχει ολοκληρωθεί περίπου το 80% της υποδομής καθώς και το 40% της τοποθέτησης καλωδίων. Στην περίπτωση της Κρήτης, οι εργασίες οδοποιίας βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες υποδομής για την εγκατάσταση των καλωδίων αναμένονται να ξεκινήσουν.