Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται νέες αυξήσεις τον Ιούλιο

Τιμολόγια ρεύματος: Έρχονται νέες αυξήσεις τον Ιούλιο
Τετάρτη, 26/06/2024 - 09:30

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφουν αυξήσεις που θυμίζουν περίοδο ενεργειακής κρίσης στη χονδρεμπορική αγορά, με κύριο παράγοντα την αυξημένη εγχώρια ζήτηση λόγω της συνεχούς χρήσης κλιματιστικών.

Η τιμή της μεγαβατώρας εκτοξεύθηκε στα 137,3 ευρώ χθες και στα 125,22 ευρώ σήμερα. Η μέση τιμή για τον Ιούνιο διαμορφώνεται στα 100,37 ευρώ ανά μεγαβατώρα, προοιωνίζοντας νέες αυξήσεις για τους καταναλωτές στα τιμολόγια του Ιουλίου, μετά από μία μεσοσταθμική αύξηση 45% στα τρέχοντα τιμολόγια.

Η αγορά εκτιμά ότι οι τιμές τον Ιούλιο θα υποχωρήσουν κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα τιμολόγια του Ιουλίου δεν αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά, καθώς η άνοδος της χονδρεμπορικής τιμής του Ιουνίου είχε ήδη προεξοφληθεί.

Πάντως, η παραγωγική δυναμικότητα του ελληνικού συστήματος λειτουργεί πλήρως, με τον λιγνίτη να συμμετέχει στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής με ποσοστό 9% χθες και 15% σήμερα. Σε λειτουργία βρίσκονται η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και άλλες τρεις λιγνιτικές μονάδες, ενώ οι μονάδες φυσικού αερίου συνεισέφεραν κατά 45% χθες και 54% σήμερα.

Η συμμετοχή των ΑΠΕ αυξήθηκε στο 35% σήμερα από 23% χθες και των υδροηλεκτρικών μειώθηκε στο 5% σήμερα από 12% χθες. Η υψηλή συμμετοχή φυσικού αερίου και λιγνίτη εκτόξευσε την τιμή της μεγαβατώρας τις βραδινές ώρες στα 320 ευρώ.

Μέχρι χθες το απόγευμα, υπήρχε μεγάλη απόκλιση τιμών στην Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης. Η τιμή στη Γερμανία ήταν κοντά στα 50 ευρώ και στη Γαλλία στα 33 ευρώ. Η εικόνα αυτή άλλαξε χθες το απόγευμα, με την τιμή στη Γερμανία να εκτοξεύεται στα 492 ευρώ ανά μεγαβατώρα και στην Αυστρία στα 236,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αντίθετα, στη Γαλλία η τιμή υποχώρησε στα ιστορικά χαμηλά των 2,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα, πιθανώς λόγω πλήρους διακοπής των εξαγωγών πυρηνικής ενέργειας.