Η μέση τιμή στις πρώτες 12 ημέρες του Σεπτεμβρίου διαμορφώνεται στα 137,69 ευρώ ανά μεγαβάτωφα όταν η μέση χονδρική τιμή του Ιουλίου διαμορφώθηκε στα 135,18 ευρώ ανά μεγαβατώρα με την ανώτατη τιμή να φθάνει ακόμη και στα 850 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο η μέση χονδρική διαμορφώθηκε στα 130,45 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η ανώτατη έφθασε στα 756,60 ευρώ/MWh καταγράφοντας πτώση κατά 3,5%.
Για σήμερα Πέμπτη στην Αγορά της Επομένης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση Τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς μειώθηκε κατά 9,88% και διαμορφώθηκε στα 121,12 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Στο μείγμα παραγωγής μερίδιο 39,3% έχει το αέριο, 36,3% οι ΑΠΕ, 11,1% οι εισαγωγές, 5,1% ο λιγνίτης και 3,4% τα υδροηλεκτρικά. Η μέγιστη τιμή ημέρας είναι 485 ευρώ και η ελάχιστη 50 ευρώ με τη ζήτηση στις 178 γιγαβατώρες. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο η μέγιστη τιμή κατέγραψε ρεκόρ όταν έφτασε στα 942 ευρώ ανά μεγαβατώρα στις 4 Σεπτεμβρίου ενώ εμφανίστηκαν και πάλι μηδενικές τιμές όταν την περασμένη Κυριακή καταγράφηκαν για τέσσερις ώρες τιμές της τάξης των 0,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
Το πρόβλημα των υψηλών τιμών ενέργειας δεν απασχολεί μόνο την εγχώρια αγορά αλλά και την ευρωπαϊκή.
Είναι πιο έντονο στην αγορά της Νοτιοανατολικής Ευρώπης όπου οι χονδρικές τιμές ηλεκτρισμού εκτοξεύονται σε δυσθεώρητα ύψη για κάποιες ώρες του 24ώρου, λόγω και πολύ μεγάλων εξαγωγών προς την Ουκρανία. Το ζήτημα έχει αναδείξει ήδη η ελληνική κυβέρνηση, καθώς ο πρωθυπουργός προετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επισκοπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ενώ ήδη τρεις βιομηχανικοί σύνδεσμοι της Ελλάδας της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας έχουν απευθυνθεί δυο φορές με κοινές επιστολές προς την Κομισιόν ζητώντας την παρέμβαση της.
Πλέον το ζήτημα αναδεικνύεται και από τους ηλεκτροπαραγωγούς της Ευρώπης όπως προκύπτει από έκθεση της Eurelectric για την πορεία της αγοράς ηλεκτρισμού τους προηγούμενους μήνες. Όπως αναφέρεται στην έκθεση της Eurelectric κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, οι τιμές του ηλεκτρισμού αυξήθηκαν λόγω της αυξημένης ζήτησης, της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου αλλά και των χαμηλότερων διασυνοριακών ροών.
Οι περιορισμένες διασυνοριακές ροές μάλιστα προκάλεσαν μεγάλη διαφορά στις τιμές μεταξύ των χωρών της ΕΕ και συγκεκριμένα στις σκανδιναβικές χώρες ο μέσος όρος της χονδρικής τιμής του ρεύματος ήταν κάτω από 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη κινήθηκε μεταξύ 60-80 ευρώ ανά μεγαβατώρα και Νότια και Ανατολική Ευρώπη άνω των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα.