Με τη μέση χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρισμού να ξεπερνά τα 140 ευρώ ανά μεγαβατώρα τις 18 πρώτες ημέρες του Νοεμβρίου και την τιμή του φυσικού αερίου στο ολλανδικό hub TTF να προσεγγίζει τα 46 ευρώ, το ζήτημα της ενέργειας έχει αρχίσει να προβληματίζει και την κυβέρνηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τις δηλώσεις τόσο του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρου Σκυλακάκη όσο και του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη ότι τα νοικοκυριά θα στηριχθούν αν χρειαστεί και ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες στις τιμές της ενέργειας. Στον εβδομαδιαίο απολογισμό του κυβερνητικού έργου σημείωσε ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».
Σε ότι αφορά την εξέλιξη των τιμών πρέπει να σημειωθεί ότι για σήμερα Δευτέρα 18/11 η μέση χονδρική του ρεύματος όπως διαμορφώνεται στο ΕΧΕ ανέρχεται σε 167,27 ευρώ/MWh με άνοδο 14,5% και ανώτατη τιμή φθάνει στα 451,94 ευρώ/MWh. Βεβαίως είναι χαμηλότερη σε σχέση με τα σχεδόν 230 ευρώ/MWh που έφθασε την περασμένη Τετάρτη όμως όλα δείχνουν ότι η τάση είναι ανοδική και όχι το αντίθετο. Στο μείγμα παραγωγής κυριαρχεί το φυσικό αέριο με ποσοστό 50,95%, ενώ οι ΑΠΕ βρίσκονται μόλις στο 26,27% και η χρήση του λιγνίτη έχει αυξηθεί στο 12%. Πολύ υψηλές είναι οι εξαγωγές στο 19,83% ως αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι χθες η Βουλγαρία ειδικότερα στις 19:00 το απόγευμα ζήτησε 1031 MWh. Αντίθετα οι εισαγωγές ενέργειας από τη Βουλγαρία ήταν μηδενικές σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διότι οι τιμές ήταν υψηλές σε σχέση με τις εγχώριες τιμές πώλησης. Οι ανάγκες καλύφθηκαν από την Ιταλία τη Βόρεια Μακεδονία την Αλβανία και την Τουρκία. Το ύψος των εισαγωγών σε ενέργεια της Κυριακής 17 Νοεμβρίου ανήλθαν σε 11.321 MWh αλλά οι εξαγωγές από την Ελλάδα ήταν σε μεγαλύτερες ποσότητες.
Σε κάθε περίπτωση δεν είναι μόνο το ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας που επηρεάζεται από τις εξαγωγές αλλά και οι αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ετσι, σε πολύ υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται σήμερα οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στη Βουλγαρία όπου φτάνουν στα 244,67 ευρώ/MWh, στην Ουγγαρία στα 242,7 ευρώ/MWh, ενώ στη Ρουμανία είναι στα 104,59 ευρώ/MWh .
Όσο δε για το φυσικό αέριο, τα συμβόλαια Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 45,74 ευρώ/MWh την περασμένη Παρασκευή, ενώ κοντά στα 46 ευρώ/MWh κινούνται τα forwards μέχρι και τον Μάρτιο του 2025.
Την αβεβαιότητα στην αγορά του φυσικού αερίου ενισχύουν και οι ανησυχίες για ενδεχόμενο τέλος της συμφωνίας για τη διαμετακόμιση μέσω Ουκρανίας ρωσικού αερίου από τις αρχές του 2025, ενώ την περασμένη Τετάρτη η αυστριακή OMV έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, για «πιθανή διακοπή της παροχής φυσικού αερίου» από τη Ρωσία, μετά την επιδίκαση 230 εκατ. ευρώ στον όμιλο ενέργειας και χημικών της Βιέννης από διαιτητική απόφαση κατά της Gazprom.
Σε αυτό το περιβάλλον αναμένεται με ενδιαφέρον, αλλά χωρίς μεγάλες προσδοκίες για ουσιαστικές παρεμβάσεις, η αντιπροσωπεία της Κομισιόν την ερχόμενη Παρασκευή για το εν λόγω ζήτημα. Όπως υπενθύμισε άλλωστε ο πρωθυπουργός στην εβδομαδιαία ανασκόπηση που ανάρτησε στο Facebook, το ζήτημα αναδείχθηκε με πρωτοβουλία της Ελλάδας, την οποία στήριξαν Ρουμανία και Βουλγαρία, τέθηκε επισήμως στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το πρόβλημα αυτών των μη αποδεκτών δυσλειτουργιών που οφείλονται κατά βάση στην έλλειψη διασυνδέσεων μεταξύ της Κεντρικής Ευρώπης και Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να γίνουν γρήγορα οι απαιτούμενες θεσμικές παρεμβάσεις αλλά χρειάζεται ένας μόνιμος μηχανισμός που δεν θα επιτρέπει υπερέσοδα εις βάρος των καταναλωτών και των επιχειρήσεων» όπως τόνισε.