Σε δηλώσεις του στο Der Spiegel την Παρασκευή ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ρόμπερτ Χάμπεκ ήταν ξεκάθαρος για τις εκτιμήσεις του και δεν δίστασε να τις μοιραστεί με τους πολίτες διακινδυνεύοντας ακόμα και τη διασπορά πανικού. Ο κ. Χάμπεκ ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε πως στην περίπτωση που δεν θα άλλαζε η κατάσταση «οι εταιρείες θα έπρεπε να σταματήσουν την παραγωγή, να απολύσουν τους εργαζομένους τους, οι αλυσίδες εφοδιασμού θα κατέρρεαν, οι άνθρωποι να χρεώνονταν για να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης και θα γίνονταν φτωχότεροι».
Επιπλέον δεν απέφυγε να εκφράσει φόβους και για πολιτικές αναταράξεις και υπογράμμισε πως μια τέτοια εκδοχή θα ήταν «το καλύτερο έδαφος αναπαραγωγής για τον λαϊκισμό, ο οποίος έχει σκοπό να υπονομεύσει τη φιλελεύθερη δημοκρατία μας εκ των έσω», αφήνοντας έτσι ουσιαστικά υπονούμενο πως ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ίσως σε λίγο καιρό να έχει τη δυνατότητα επιρροής σε πολιτικές εξελίξεις εντός των δυτικών χωρών.
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε σε δηλώσεις του στους Financial Times και ο επικεφαλής του γερμανικού ομίλου κοινής ωφελείας RWE, ο οποίος με τη σειρά του προειδοποίησε ότι η ευρωπαϊκή ήπειρος αντιμετωπίζει «χάος» εάν το Κρεμλίνο διακόψει τον ενεργειακό εφοδιασμό.
«Ο πραγματικός φόβος που έχω είναι ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη θα υποστεί σημαντική πίεση εάν δεν βρούμε λύσεις πριν συμβεί κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Markus Krebber. Ο κ. Krebber προειδοποίησε ότι η Γερμανία δεν θα είναι σε θέση να αντικαταστήσει πλήρως τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου με εναλλακτικές λύσεις όπως οι αποστολές υγροποιημένου φυσικού αερίου ή η παραγωγή αιολικής και ηλιακής ενέργειας μέχρι τον χειμώνα του 2024-2025.
«Πιθανώς να έχουμε μια πιο ομαλοποιημένη κατάσταση μετά τον χειμώνα του 2023-2024 και στη συνέχεια πλήρη αντικατάσταση των όγκων έναν χειμώνα αργότερα», ανέφερε ακόμα.
Τέλος ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων (Bundesnetzagentur), Klaus Müller, μιλώντας στον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ARD άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι καταναλωτές να δουν τους λογαριασμούς φυσικού αερίου τους να αυξάνονται κατά δύο ή και τρεις φορές περισσότερο απ’ ό,τι είναι σήμερα, καθώς η Γερμανία αντιμετωπίζει την προοπτική μείωσης των προμηθειών ρωσικού αερίου.
Πρόσθεσε πως μια επερχόμενη διακοπή συντήρησης, όπως ήδη αφήνουν να εννοηθεί η Gazprom στον αγωγό Nord Stream 1 θα μπορούσε να οδηγήσει σε πλήρη διακοπή του φυσικού αερίου.
«Τα περισσότερα σενάρια δεν είναι αισιόδοξα», τόνισε, μη αφήνοντας περιθώρια για καλύτερες συνθήκες τον φθινόπωρο και τον χειμώνα που έρχονται.