Μπορεί η πολιτική κρίση – προς το παρόν – να έχει κοπάσει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την παραίτηση της Λιζ Τρας από τον πρωθυπουργικό θώκο και τη διαδοχή της από τον Ρίσι Σουνακ, ωστόσο τα προβλήματα στον τομέα της ενέργειας είναι πολλά και συνδέονται άρρηκτα με την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης, αντιμετωπίζει τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και πριν στεγνώσει το μελάνι στο χαρτί ανάληψης της πρωθυπουργίας, ο οργανισμός που εκπροσωπεί τη βρετανική υπεράκτια βιομηχανία ενέργειας έστειλε στον Ρίσι Σουνάκ τα μηνύματά του.
Συγκεκριμένα ο οργανισμός Offshore Energies UK (OEUK) που εκπροσωπεί τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υπεράκτιας ενέργειας υπογράμμισε πως η αλλαγή στην πρωθυπουργία είναι μια ευκαιρία να κλιμακωθεί η μετάβαση σε χαμηλές εκπομπές άνθρακα, να εντατικοποιηθούν οι πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της καθαρής ενέργειας και να ενισχυθεί η θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας.
Πέραν της μεγάλης εικόνας, ο νέος πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει τη σαρωτική ακρίβεια στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας των Βρετανών πολιτών, σε μια πιθανή έλλειψη φυσικού αερίου.
Ήδη από τις περασμένες εβδομάδες ο OEUK έχει ζητήσει από τις προηγούμενες κυβερνήσεις περισσότερες επενδύσεις σε αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην εγχώρια παραγωγή ενέργειας, η οποία αποτελεί τη μόνη ικανή λύση να ξεπεραστεί το εμπόδιο της κρίσης προσφοράς και ζήτησης, που επηρεάζουν τις τιμές.
Ο ίδιος Οργανισμός, ακόμα και πριν την εισβολή στην Ουκρανία είχε επισημάνει την ανάγκη επιτάχυνσης στην πορεία της καθαρής ενέργειας.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι από τις χώρες που έχει κατορθώσει να καλύψει σε πολύ μεγάλο βαθμό το ενεργειακό κενό που άφησαν πίσω τους στην Ευρώπη οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία. Περίπου οι μισές ανάγκες της χώρας έχουν καλυφθεί με εγχώριους πόρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την μερική απεξάρτησή του, όχι μόνο από την Ρωσία, απ’ την οποία έγινε αναγκαστικά, αλλά και άλλες προελεύσεις είτε μέσω αγωγών, είτε μέσω LNG που διοχετεύεται και αποστέλλεται από χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας , των ΗΠΑ και του Κατάρ.
Εν τω μεταξύ έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο σημειώθηκε η πρώτη διαμαρτυρία της Greenpeace, το παράρτημα της οποίας στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πανίσχυρο. Η Greenpeace τόνισε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο της χώρας βρίσκεται σε κατάσταση έλλειψης καυσίμων, προσθέτοντας ότι κάθε μέρα που η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναταραχή, περισσότεροι άνθρωποι θα δυσκολεύονται να θερμάνουν τα σπίτια τους αυτόν τον χειμώνα.
Η ακτιβιστική οργάνωση υπογράμμισε ότι ως υπουργός, ο Σουνάκ «απέτυχε να τερματίσει αυτήν την κρίση και απέτυχε να φορολογήσει σωστά τις ενεργειακές εταιρείες». Ωστόσο, η Greenpeace πρόσθεσε ότι έχει την ευκαιρία να προσπαθήσει ξανά ως νέος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.