Η κυβέρνηση της Σουηδίας προτείνει αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία για να επιτρέψει την κατασκευή και λειτουργία περισσότερων πυρηνικών αντιδραστήρων, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, δήλωσε την Τετάρτη ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.
«Αλλάζουμε τώρα τη νομοθεσία, καθιστώντας δυνατή την κατασκευή περισσότερων αντιδραστήρων σε περισσότερα μέρη από ό,τι είναι δυνατόν σήμερα», δήλωσε ο Κρίστερσον.
Οποιεσδήποτε αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία, η οποία περιορίζει τον αριθμό των αντιδραστήρων σε δέκα και δεν επιτρέπει νέες θέσεις για τη φιλοξενία πυρηνικών αντιδραστήρων, πρέπει να περάσουν από το σουηδικό κοινοβούλιο.
Η επέκταση της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της προεκλογικής εκστρατείας του Κρίστερσον πέρυσι, και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ο στόχος της Σουηδίας για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από «100% ανανεώσιμες πηγές» θα αλλάξει σε παραγωγή ενέργειας «100% χωρίς ορυκτά».
Επί του παρόντος, η Σουηδία διαθέτει τρία πυρηνικά εργοστάσια με έξι αντιδραστήρες συνολικά σε λειτουργία, ενώ η πυρηνική ενέργεια παρέχει περίπου το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας.
Ένα άλλο 43% της ηλεκτρικής ενέργειας της Σουηδίας προέρχεται από υδροηλεκτρική ενέργεια, 16% από αιολική ενέργεια και περίπου 9% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προέρχεται από μονάδες συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας (ΣΗΘ), οι οποίες τροφοδοτούνται κυρίως με βιοκαύσιμα.
Η Σουηδία κατέχει ηγετική θέση στην ΕΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το 2021, περίπου το 60% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σουηδία προερχόταν από ανανεώσιμες πηγές.
Αν και η Σουηδία έχει επηρεαστεί πολύ λιγότερο από την διαταραχή στις ενεργειακές αγορές μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία από ό,τι πολλές άλλες χώρες της ΕΕ, πολλοί δυτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και της ΕΕ έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να διασφαλίσουν την ενεργειακή ασφάλεια και να εξαρτώνται λιγότερο από ενεργειακά αγαθά.
Ακόμη και η Ιαπωνία επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια ως βασική πηγή ενέργειας, επιδιώκοντας να προστατεύσει την ενεργειακή της ασφάλεια στην κρίση που έχει οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Η ιαπωνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε τον Δεκέμβριο μια νέα πολιτική για την πυρηνική ενέργεια, την οποία η χώρα είχε ως επί το πλείστον εγκαταλείψει μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.
Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων υπό το ιαπωνικό υπουργείο Βιομηχανίας αποφάσισε ότι η Ιαπωνία θα επιτρέψει την ανάπτυξη νέων πυρηνικών αντιδραστήρων και θα επιτρέψει τη λειτουργία των διαθέσιμων αντιδραστήρων μετά το σημερινό όριο των 60 ετών.