Όλοι γνωρίζουμε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί αργού πετρελαίου στον κόσμο και μπορούμε να απαριθμήσουμε τους τρεις πρώτους χωρίς κόπο. Αλλά εδώ είναι το θέμα καθώς οι μεγαλύτεροι παραγωγοί δεν είναι απαραίτητα οι χώρες με τα μεγαλύτερα αποθέματα.
Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι' αυτό, που θα εξηγηθούν παρακάτω, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι άλλο πράγμα να έχεις έναν φυσικό πόρο και άλλο πράγμα να τον αναπτύσσεις πλήρως.
Ας δούμε τις 10 πρώτες χώρες με αύξουσα κατάταξη:
Λιβύη
Η βορειοαφρικανική χώρα εκτιμάται ότι διαθέτει περίπου 48,3 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου σε αποθέματα. Ωστόσο, είναι σχετικά μικρός παραγωγός, με τον ημερήσιο μέσο όρο της να ανέρχεται σε περίπου 1,2 εκατομμύρια βαρέλια.
Η πολιτική αστάθεια και οι διαμάχες για την εξουσία μεταξύ των διαφόρων φατριών μετά τον εμφύλιο πόλεμο είναι ο κύριος λόγος για το συνεχές πρόβλημα της Λιβύης να αξιοποιήσει στο έπακρο τους πετρελαϊκούς της πόρους. Ωστόσο, φαίνεται ότι τα πράγματα μπορεί να αρχίσουν να αλλάζουν με την Ευρώπη να βλέπει τη βορειοαφρικανική χώρα ως μεγαλύτερη πηγή πετρελαίου.
ΗΠΑ
Οι πηγές εκτιμούν διαφορετικά τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ. Ορισμένες, όπως η Energy Information Administration, τα τοποθετούν λίγο κάτω από 36 δισεκατομμύρια βαρέλια και υπολογίζουν ξεχωριστά τα αποθέματα συμπυκνωμάτων.
Άλλες, όπως η World Population Review, υπολογίζουν το αργό και τα συμπυκνώματα μαζί, καταλήγοντας σε αποθέματα 68,8 δισεκατομμυρίων βαρελιών για τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΟΕ, το αργό και τα συμπυκνώματα μαζί ανέρχονται σε περίπου 74 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο, η χώρα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αργού πετρελαίου στον κόσμο.
Κουβέιτ
Το Κουβέιτ διαθέτει περίπου 101,5 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚ. Το μικροσκοπικό κράτος του Κόλπου παράγει καθημερινά μεταξύ 2,4 και 2,67 εκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου και εξάγει περίπου 1,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Το κράτος έχει μεγάλα σχέδια για τον πετρελαϊκό του πλούτο - μέχρι το 2030, η Kuwait Petroleum Corporation σχεδιάζει να αυξήσει την παραγωγική ικανότητα της χώρας σε έως και 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Είναι σαφές ότι το Κουβέιτ δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τις προβλέψεις που προβλέπουν την κατάρρευση της ζήτησης πετρελαίου.
ΗΑΕ
Ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατέχουν περίπου 111 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου και παράγουν κατά μέσο όρο 2,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Από αυτά, εξάγουν 2,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ.
Εκτός από σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και έδρα μερικών από τα μεγαλύτερα αποθέματα στον κόσμο, τα ΗΑΕ αποτελούν επίσης παράδειγμα οικονομίας που χρησιμοποιεί το κύριο εξαγωγικό της αγαθό για να διαφοροποιηθεί από αυτό. Χάρη στον πετρελαϊκό τους πλούτο, τα ΗΑΕ έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης πολυτελούς τουρισμού και έχουν μεγάλες ελπίδες ως κόμβος υψηλής τεχνολογίας.
Ρωσία
Η Ρωσία διαθέτει περίπου 80 δισεκατομμύρια βαρέλια σε αποδεδειγμένα αποθέματα αργού πετρελαίου, σύμφωνα με τον ΔΟΕ, και από αυτόν τον μήνα παράγει περίπου 9,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, εξαιρουμένων των συμπυκνωμάτων.
Πριν από μερικά χρόνια, η Ρωσία παρήγαγε περισσότερα από 11 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων των συμπυκνωμάτων, αλλά η εισβολή στην Ουκρανία και οι δυτικές κυρώσεις που ακολούθησαν προκάλεσαν αντίδραση, και μία από τις μορφές που πήρε ήταν η μείωση της παραγωγής. Ακόμα κι έτσι, οι εξαγωγές αργού και καυσίμων έχουν επιστρέψει στα προπολεμικά επίπεδα.
Ιράκ
Το Ιράκ, ο νούμερο δύο παραγωγός του ΟΠΕΚ, διαθέτει αποδεδειγμένα αποθέματα περίπου 145 δισεκατομμυρίων βαρελιών, με την παραγωγή να ανέρχεται σε περίπου 4,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οι εξαγωγές ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 3,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, αλλά, όπως και το Κουβέιτ, το Ιράκ έχει μεγάλα σχέδια.
Φιλοδοξία της Βαγδάτης είναι να φτάσει την παραγωγή του μεγαλύτερου εταίρου της, μέλους του ΟΠΕΚ, της Σαουδικής Αραβίας, αλλά, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν θα μπορέσει να το πετύχει αυτό, με την παραγωγική ικανότητα να εκτιμάται ότι θα κορυφωθεί σε περίπου 6,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ιράν
Το Ιράν διαθέτει αποθέματα πετρελαίου 208,6 δισεκατομμυρίων βαρελιών και παράγει περίπου 2,39 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Από αυτά, εξάγει μόνο λίγο πάνω από 760.000 βαρέλια ημερησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΠΕΚ. Ο λόγος για το σημαντικό χάσμα μεταξύ αποθεμάτων, παραγωγής και εξαγωγών είναι, φυσικά, οι αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε εκ νέου η προηγούμενη κυβέρνηση στο Ιράν.
Παρά τις κυρώσεις -και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις για την άρση τους- το Ιράν εξάγει περισσότερο αργό, ξεπερνώντας τα 1,13 εκατομμύρια bpd στα τέλη του 2022 και ξεκινώντας και φέτος σε ανοδική τροχιά. Υπάρχουν σχέδια για την ενίσχυση της παραγωγής επίσης.
Καναδάς
Ο Καναδάς φιλοξενεί 171 δισεκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, το μεγαλύτερο μέρος του με τη μορφή ασφάλτου στις πετρελαϊκές άμμους: έως και 166,3 δισεκατομμύρια του συνόλου είναι πετρελαϊκές άμμοι, συγκεντρωμένες στην Αλμπέρτα. Αυτό είναι το ένα δέκατο των συνολικών αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο.
Η χώρα είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, με τον ημερήσιο μέσο όρο της να ξεπερνά τα 5 εκατομμύρια βαρέλια πέρυσι - ένα υψηλό ρεκόρ. Είναι ενδιαφέρον ότι η παραγωγή αυξάνεται παρά τις προσπάθειες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης να συρρικνώσει τη βιομηχανία εξαιτίας του αποτυπώματος άνθρακα. Η ζήτηση για πετρέλαιο, ωστόσο, συνεχίζει τους παραγωγούς να αντλούν. Μια πρόσφατη έρευνα της Ipsos διαπίστωσε ότι ο Καναδάς είναι επίσης ο πιο προτιμώμενος προμηθευτής πετρελαίου σε παγκόσμια κλίμακα.
Σαουδική Αραβία
Ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο και ο μεγαλύτερος του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, έχει αποδεδειγμένα αποθέματα περίπου 267 δισεκατομμυρίων βαρελιών. Η παραγωγή ήταν λίγο πάνω από 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2021, η οποία αυξήθηκε σε 11,5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2022, για να μειωθεί πρόσφατα κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως στο πλαίσιο του τελευταίου γύρου περικοπών της παραγωγής στον ΟΠΕΚ+.
Παρά το γεγονός ότι κρατά σφιχτά τα ηνία της παραγωγής, το βασίλειο σχεδιάζει να επεκτείνει την παραγωγική του ικανότητα από τα σημερινά 12 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως σε 13 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2027. Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, έχουν προειδοποιήσει ότι η Σαουδική Αραβία βρίσκεται κοντά στην επίτευξη της πετρελαϊκής της κορύφωσης.
Βενεζουέλα
Μια από τις πιο προβληματικές χώρες στον κόσμο, η Βενεζουέλα είναι επίσης η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο, που υπολογίζονται σε πάνω από 300 δισεκατομμύρια βαρέλια. Ωστόσο, οι κυρώσεις των ΗΠΑ, η χρόνια πλέον οικονομική κρίση και η διαφθορά έχουν συνδυαστεί για να εμποδίσουν τη χώρα να αξιοποιήσει στο έπακρο τον πετρελαϊκό της πλούτο.
Μετά από μια περίοδο άνθησης στη δεκαετία του '90 και στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η πρώτη πτώση της τιμής του πετρελαίου στη νέα χιλιετία ακρωτηρίασε την οικονομία της Βενεζουέλας. Πριν προλάβει να ανακάμψει, οι ΗΠΑ την χτύπησαν με κυρώσεις που αποδεκάτισαν την παραγωγή: το 2022, ο μέσος όρος ήταν 600.000 με 700.000 bpd. Οι εξαγωγές ήταν κατά μέσο όρο λίγο πάνω από 600.000 bpd.