Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων επένδυσαν 417 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου πέρυσι, παρά τις δημοσίως ανακοινωθείσες δεσμεύσεις τους για το κλίμα να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5°C, διαπιστώνει νέα έκθεση της χρηματοοικονομικής δεξαμενής σκέψης Carbon Tracker, με έδρα το Λονδίνο, που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.
Περισσότεροι από 300 διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων με 59 τρισεκατομμύρια δολάρια υπό διαχείριση έχουν υπογράψει την πρωτοβουλία Net Zero Asset Managers Initiative (NZAM), δεσμευόμενοι να ευθυγραμμίσουν το σύνολο των επενδύσεών τους με καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050.
Η έκθεση εντόπισε ότι 25 μέλη της NZAM συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων μετόχων των 15 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο που τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των ExxonMobil, Chevron και TotalEnergies.
Η BlackRock, η Capital Group και η Fidelity, μεταξύ των μεγαλύτερων αμερικανικών διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, και η γαλλική Amundi αύξησαν σημαντικά τις συνολικές μετοχικές τους συμμετοχές στις 15 εταιρείες, διπλασιάζοντας τις επενδύσεις τους στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο το περασμένο έτος.
«Οι μετοχές στις 15 εταιρείες αντιπροσωπεύουν πλέον το 0,6% των συνολικών επενδύσεων της Amundi. Στις ΗΠΑ, αποτελούν το 2,3% των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων της State Street, το 2% της Capital Group, το 1,7% της Northern Trust και το 1,3% της Blackrock. Αντιπροσωπεύουν το 1,3% του ΑUM στην ελβετική UBS και το 1,2% στη βρετανική ABDRN», αναφέρεται στην έκθεση.
Επίσης, περισσότερα από 160 αμοιβαία κεφάλαια που διατίθενται στην αγορά με τους χαρακτηρισμούς «ESG», «βιώσιμο», «κλίμα», «άνθρακα» και «μετάβαση» κατέχουν επενδύσεις ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 15 εταιρείες, διαπιστώνει η έκθεση.
«Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων που συμμετέχουν σε συνασπισμούς όπως η NZAM σηματοδοτούν στην αγορά ότι θα επενδύσουν σύμφωνα με τον στόχο του Παρισιού για συγκράτηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στον 1,5°C. Εάν επενδύσουν σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν ευθυγραμμίζονται με αυτόν τον στόχο, διακινδυνεύουν τη φήμη τους μεταξύ των κατόχων περιουσιακών στοιχείων που έχουν συνείδηση του κλίματος, ενώ άλλοι επενδυτές μπορεί να ανησυχούν όλο και περισσότερο για την έκθεση στον κίνδυνο της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε η Μαβί Ο’Κόνορ, συνεργάτης αναλυτής για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και την εξόρυξη και συγγραφέας της έκθεσης.
Η Carbon Tracker προειδοποίησε ότι οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων, όπως τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστές, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια και τα ιδρύματα, ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι οι επενδύσεις τους δεν θα πρέπει να τροφοδοτούν την κλιματική αλλαγή και γνωρίζουν τους κινδύνους από την επένδυση σε εταιρείες με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης.
Εάν οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων δεν αντικατοπτρίζουν τις δεσμεύσεις τους για το κλίμα στις επενδυτικές τους πρακτικές, οι ιδιοκτήτες περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσαν να αποχωρήσουν και θα μπορούσαν επίσης να αντιμετωπίσουν τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών, προειδοποιεί η έκθεση, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές στις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αρχίσει να ερευνούν τους διαχειριστές των οποίων οι επενδύσεις δεν αντικατοπτρίζουν τις δημόσιες υποσχέσεις τους για το κλίμα.
«Η ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις καθαρές τεχνολογίες βρίσκεται σε καλό δρόμο και είναι πιθανό να επιταχυνθεί καθώς οι επιζήμιες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής οδηγούν σε πιο τολμηρές κυβερνητικές πολιτικές», δήλωσε ο Μάικ Κόφιν, επικεφαλής του τμήματος πετρελαίου, φυσικού αερίου και εξόρυξης της Carbon Tracker και συν-συγγραφέας της έκθεσης.
«Όλο και περισσότεροι επενδυτές θέλουν να υποστηρίξουν αυτή τη μετάβαση και επιδιώκουν να ευθυγραμμίσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με τον 1,5°C. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δούμε πώς μπορούν να το κάνουν αυτό με αξιοπιστία, αν κατέχουν οικονομικά συμφέροντα σε εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που δεν είναι οι ίδιες ευθυγραμμισμένες με τον στόχο του Παρισιού».