Απαγορευμένα από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, στο Παρίσι, τα ηλεκτρικά πατίνια, έπειτα από πέντε χρόνια αμφιλεγόμενης παρουσίας ενώ απαγορευτικό βάζουν η μία μετά την άλλη, οι ευρωπαϊκές πόλεις και στην επιβίβαση επιβατών με ηλεκτρικά πατίνια στο μετρό.
Η αντίδραση για τα ηλεκτρικά πατίνια ξεκίνησε από την κακή οδηγική συμπεριφορά με ελιγμούς ανάμεσα σε οχήματα ή ανάμεσα στους πεζούς, ακόμη και με το όριο των 10 χιλιομέτρων την ώρα που είχε επιβληθεί σε ορισμένες ζώνες και με την στάθμευση, όπως νάναι, σε δρόμους και πεζοδρόμια. Άλλωστε τα ηλεκτρικά πατίνια είναι και υπεύθυνα για πολλά ατυχήματα.
Για το Παρίσι, οι τρεις εταιρίες ενοικίασης, Lime, Tier και Dott, έχασαν την άδειά τους για κατάληψη δημόσιου χώρου έπειτα από μια “ψηφοφορία” στις αρχές Απριλίου, όπου το “όχι” κέρδισε με σχεδόν 90%, αλλά μόνο το 7,46% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους πήγαν και ψήφισαν.
Από τον Αύγουστο τα 15.000 πατίνια αποσύρθηκαν σταδιακά από τους δρόμους του Παρισιού και στέλνονται σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, ή στην Γερμανία, το Βέλγιο, το Τελ Αβίβ, το Λονδίνο ή στην Κοπεγχάγη.
Οι εταιρείες εκτιμούν ότι οι πελάτες τους θα στραφούν στα ποδήλατα αυτόματης μίσθωσης και θα αποφευχθούν, στο άμεσο μέλλον, απολύσεις.
Απαγορευτικό και για το μετρό ευρωπαϊκών πόλεων
Απαγορευτικό στην επιβίβαση επιβατών με ηλεκτρικά πατίνια στους συρμούς του μετρό, αποφασίζουν πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.
Επειδή έχουν σημειωθεί κάποια περιστατικά εκδήλωσης φωτιάς, έχει ανοίξει μία συζήτηση σχετικά με το πόσο ασφαλή είναι. Μάλιστα, ορισμένα από τα περιστατικά εκδήλωσης φωτιάς έχουν σημειωθεί εντός των συρμών μετρό σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, γιαυτό και αποφασίζεται η απαγόρευση επιβίβασης επιβατών που φέρουν μαζί τους ηλεκτρικά πατίνια.
Στη λίστα ευρωπαϊκών πόλεων που υψώνουν απαγορευτικό στα ηλεκτρικά πατίνια εντός των συρμών υπόγειων σιδηρόδρομων προστέθηκε πρόσφατα το Αμβούργο. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε κατόπιν της εξέτασης κάποιων περιστατικών σε άλλες χώρες, όπου αποδεδειγμένα οι μπαταρίες ηλεκτρικών πατινιών πήραν φωτιά και η ατμόσφαιρα γέμισε με πυκνό καπνό.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο στη Βαρκελώνη όσο και στο Λονδίνο υπήρξαν περιπτώσεις όπου τα ηλεκτρονικά σκούτερ αυτοαναφλέγονταν. Κατόπιν εξαπλώθηκε τεράστια ποσότητα καπνού και απελευθερώθηκαν ιδιαίτερα επικίνδυνοι ρύποι. Μετά τα εν λόγω περιστατικά και οι δύο ευρωπαϊκές πόλεις έχουν απαγορεύσει τα ηλεκτρικά πατίνια από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.