Οι πυρηνικές απειλές της Τεχεράνης εγείρουν παγκόσμιες ανησυχίες ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον Ραΐσι

Οι πυρηνικές απειλές της Τεχεράνης εγείρουν παγκόσμιες ανησυχίες ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον Ραΐσι
Δευτέρα, 20/05/2024 - 08:52

Η συνέχιση των προσπαθειών για την ανεύρεση του ελικοπτέρου του Ιρανού Προέδρου αλλά και τον ίδιο τον Εμπραχίμ Ραΐσι που πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση κατά την επιστροφή του από το γειτονικό Αζερμπαϊτζάν προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για την απόκτηση πυρηνικών όπλων από την Ισλαμική Δημοκρατία.

Παρότι εδώ και καιρό το θέμα αυτό είναι ταμπού στο Ιράν, όπου ο ανώτατος ηγέτης της χώρας τα έχει κηρύξει αντι-ισλαμικό, τις τελευταίες εβδομάδες ένας αυξανόμενος αριθμός Ιρανών αξιωματούχων έχει προτείνει ανοιχτά ότι η Ισλαμική Δημοκρατία θα μπορούσε να οπλίσει το πυρηνικό της πρόγραμμα, το οποίο η Τεχεράνη ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι είναι αυστηρά για πολιτικούς σκοπούς.

Η αλλαγή στη ρητορική συνέπεσε με τις αυξανόμενες εχθροπραξίες της Τεχεράνης με το Ισραήλ καθώς τον περασμένο μήνα, το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ιράν σε απάντηση στην πρωτοφανή επίθεση της Τεχεράνης με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά του Ισραήλ.

Οι ειδικοί λένε ότι οι αυξανόμενες απειλές του Ιράν για την κατασκευή πυρηνικών όπλων είναι ανησυχητικές, αν και υποστηρίζουν ότι οι δηλώσεις αυτές πιθανόν να αποσκοπούν στην αποτροπή μιας νέας επίθεσης στο ιρανικό έδαφος.

Ο Έρικ Μπριούερ, αναπληρωτής αντιπρόεδρος της Πρωτοβουλίας για την Πυρηνική Απειλή με έδρα την Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι ιρανικές απειλές φαίνεται να είναι «υπό όρους».

«Πιστεύω ότι αν το Ισραήλ ή οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιήσουν επίθεση στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα η Τεχεράνη να αποφασίσει στην πραγματικότητα να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα», δήλωσε.

Ο Καμάλ Χαράζι, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν σύμβουλος του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, προειδοποίησε στις 13 Μαΐου ότι αν το Ισραήλ απειλήσει το Ιράν, «μπορεί να αναθεωρήσουμε το πυρηνικό μας δόγμα».

«Δεν θέλουμε πυρηνικά όπλα και η φετφά του ανώτατου ηγέτη είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά αν ο εχθρός σε απειλεί, τι κάνεις;», δήλωσε.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, σε συνέντευξή του στο Al-Jazeera, ο Χαζάρι δήλωσε ότι το Ιράν «έχει την ικανότητα να παράγει μια βόμβα», αν και η χώρα δεν είχε κάνει το πραγματικό βήμα για την κατασκευή μιας βόμβας.

Λίγο πριν από το χτύπημα του Ισραήλ στο Ιράν στις 19 Απριλίου, ένας διοικητής του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προειδοποίησε ότι μια επίθεση με στόχο τις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα προκαλούσε μια αμοιβαία επίθεση στο Ισραήλ και θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανεξέταση της στάσης του Ιράν σχετικά με τα πυρηνικά όπλα.

Ο Μπριούερ δήλωσε ότι αυτό που προσδίδει στις απειλές «έναν βαθμό αξιοπιστίας» είναι ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν είναι πολύ πιο προηγμένο σήμερα από ό,τι στο παρελθόν.

Παρά τα δημόσια σχόλια των Ιρανών αξιωματούχων, το υπουργείο Εξωτερικών επέμεινε ότι δεν υπήρξε καμία αλλαγή στο πυρηνικό δόγμα της χώρας.

Σύμφωνα με τον Φαρζάν Σαμπέτ, ανώτερο ερευνητικό συνεργάτη στο Ινστιτούτο Graduate της Γενεύης, δήλωσε ότι αυτή η διπλή αποστολή μηνυμάτων θα μπορούσε να «αντανακλά μια συζήτηση στο εσωτερικό του συστήματος στο Ιράν, στο οποίο η ισορροπία δυνάμεων ή η συναίνεση μέχρι πρόσφατα δεν ευνοούσε την κατασκευή και την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων, αλλά η οποία μπορεί να μετατοπίζεται».

Ορισμένες αναφορές ιρανικών μέσων ενημέρωσης έχουν αναφέρει ότι η χώρα διαθέτει αρκετό εμπλουτισμένο ουράνιο για την παραγωγή 10 πυρηνικών βομβών.

Ο Μπριούερ λέει ότι οι εκτιμήσεις των ΗΠΑ δείχνουν ότι το Ιράν θα χρειαζόταν περίπου δύο εβδομάδες για να παράγει αρκετό ουράνιο οπλικού βαθμού για να κατασκευάσει μια βόμβα. Λέει όμως ότι η κατασκευή μιας παραδόσιμης πυρηνικής συσκευής θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες ή και περισσότερο από ένα χρόνο.

Αυτή η «συζήτηση» εντός του ιρανικού συστήματος εξουσίας, ενδεχομένως να γίνει εντονότερη σε μια ενδεχόμενη απώλεια του Ιρανού Προέδρου, που μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές αναζητείται στα συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Ο Εμπραχίμ Ραΐσι στην κρίση που ξέσπασε στη Γάζα, έχει κρατήσει μια πολύ προσεκτική στάση, φροντίζοντας η ένταση να μην γίνει ανεξέλεγκτη. Ακόμα και το χτύπημα που έγινε στο Ισραήλ, το είχαν ανακοινώσει ενώ είχαν ενημερωθεί οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες ώστε να αντιδράσουν άμεσα και να απωθήσουν τα χτυπήματα των πυραύλων και των drones.

Μια ενδεχόμενη απώλεια του Ραΐσι, μπορεί να φέρει στα ηνία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, κάποιον θιασώτη της παραγωγής πυρηνικών όπλων, κάτι που και σαν σκέψη προκαλεί τρόμο.