Με συντονιστή τον δημοσιογράφο Φανούρη Δρακάκη, από το 2045.gr, ξεκινώντας πρώτη, η Νιόβη Χριστοπούλου, Δικηγόρος - Fundraising Advisor focused on data analytics, AI, tech, ανακοίνωσε ότι υπάρχει εξέλιξη στο ρυθμιστικό πλαίσιο του ΑΙ και στις ΗΠΑ και στην ΕΕ, το οποίο θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή και θα έχει ισχύ μέχρι το 2025. Κατά την ίδια, είναι μεγάλη η κινητικότητα που υπάρχει, τόσο από τις επιχειρήσεις, όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να ρυθμιστεί και να πλαισιωθεί σωστά το πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης.
Το AI Act στην Ευρώπη περικλείει τους AI παρόχους, τους διανομείς, τους εισαγωγείς και τους χρήστες, ενώ έχει πολύ υψηλά πρόστιμα σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης και διαθέτει μια προσέγγιση που δίνει έμφαση στην τυποποίηση των προϊόντων, με εμπλοκή και των τοπικών αρχών της κάθε χώρας. Μια μεγάλη κατηγορία, επίσης, στην οποία θα δοθεί έμφαση το επόμενο χρονικό διάστημα είναι το High risk AI το οποίο αγγίζει τομείς όπως η βιομηχανία και η εκπαίδευση.
Στην ανάπτυξη εφαρμογών AI στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε ο Βασίλης Νικολόπουλος, Co-Founder & Chief Technology Officer, της Avokado, τονίζοντας ότι πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη συνδέεται και με την ενεργειακή μετάβαση, με δράσεις που περιλαμβάνουν προβλέψεις για τον καιρό, την αντοχή των μπαταριών και την ηλεκτροκίνηση.
Κατά τον ίδιο, υπάρχει έντονη ζήτηση από hardware συσκευές στον τομέα της ενέργειας και για εξοικονόμηση κόστους, τη στιγμή που σε αυτή τη φάση είναι πολύ καλό το timing για να μπει στις μηχανές που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας η τεχνητή νοημοσύνη. Καινοτομία, δε, της Avokado αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Νικολόπουλο το ό,τι «χτίζει» ένα συγκεκριμένο σύστημα, σε συνάρτηση του περιβάλλοντος στο οποίο αυτό βρίσκεται, ενώ σημαντικό ρόλο για τον ίδιο, εξάλλου, θα παίξουν στο μέλλον οι εταιρείες που θα έχουν τα περισσότερα δεδομένα, καθώς θα μπορούν να ‘’οικοδομήσουν’’ με μεγαλύτερη ευκολία έξυπνες εφαρμογές.
Για την εφαρμογή του ΑΙ και του ΙοΤ στις έξυπνες πόλεις μίλησε ο Θεόδωρος Αθανασόπουλος, Chief Technical Officer, ES Systems, ειδικότερα για το πώς μπορούν αυτές οι τεχνολογίες να χρησιμοποιηθούν σε δήμους, οργανισμούς, περιφέρειες, Υπουργεία, σε τομείς όπως η διαχείριση κυκλοφορίας, υδάτων και ενέργειας. Όπως ανέφερε, αυτή η διαδικασία αναπτύχθηκε περισσότερο μετά την εποχή του Covid, καθώς τότε ξεκίνησε ένας ιλιγγιώδης ρυθμός ψηφιακού μετασχηματισμού, με αρωγό το κράτος, σε συνδυασμό με μια αλλαγή κουλτούρας, η οποία έφερε νέα δεδομένα.
Το στέλεχος τόνισε, επίσης, ότι έρχονται καινούργιες λύσεις έξυπνων πολεων, με συσκευές και υβριδικά συστήματα που δίνουν εξειδικευμένα αποτελέσματα και υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση από τις εταιρείες για την ενσωμάτωση τέτοιων τεχνολογιών.
Κατά όσα σημειώνει ο Στέλιος Κουτρουμπίνας, Chief Architect, Meazon SA δεν υπάρχει αγορά που δεν χρειάζεται, πλέον, το ΑΙ και παρότι η συζήτηση για την Τεχνητή Νοημοσύνη γίνεται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όπως τόνισε, έχει τρέξει πολύ πλέον η τεχνολογία και κάνει όλες αυτές τις εφαρμογές εφικτές. «Πλέον μέσω της τεχνητής νοημοσύνης γίνονται δυνατές, εφαρμογές με μικρότερο κόστος και μεγαλύτερη αποδοτικότητα» ανέφερε, προσθέτοντας ότι το cloud είναι σημαντικό στην έναρξη των διαδικασιών, όμως για καλύτερη απόδοση και μικρότερο κόστος χρειάζονται τελικά εφαρμογές ΑΙ.
Στην δική του τοποθέτηση, ο Γιώργος Φλαμής, Senior Staff System Design Engineer, Renesas Electronics έκανε μνεία, συγκεκριμένα, στον τομέα του edge AI, τονίζοντας ότι υπάρχουν τρεις βασικοί πυλώνες στο πλαίσιο ανάπτυξης λειτουργίας προϊόντων, που στοχεύουν στην άμεση μετάδοση των πληροφοριών στο δίκτυο. Πολύ βασική, για τον ίδιο, εξάλλου, είναι η ασφάλεια σε μια αυτόνομη συσκευή που συνδέεται με την Τεχνητή Νοημοσύνη, αλλά και τα προσωπικά δεδομένα.
Τέλος, από την πλευρά του, ο Γιάννης Κανελλόπουλος, Founder & CEO, code4thought χαρακτήρισε και εκείνος «θετική εξέλιξη» το Eu act για την τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά στα στοιχεία του αυτά που δίνουν έμφαση σε μηχανισμούς που ελέγχουν καθημερινές λειτουργίες, όπως το νερό και η θέρμανση, ρυθμίζοντας και ειδικές τεχνικές λεπτομέρειες.
Συμπλήρωσε, δε, ότι το επόμενο στάδιο θα είναι να μπορεί να γίνεται έλεγχος του συστήματος και των δεδομένων του και να υπάρχει και ενιαία εφαρμογή ανεξάρτητου ελέγχου, με ιδιαίτερη σημασία να έχει, στη συγκεκριμένη λειτουργία, και η ασφάλεια του μοντέλου.