Συνέντευξη στην εφημερίδα Real News και τον δημοσιογράφο Γιώργο Σιαδήμα παραχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση σχετική με την αύξηση στο ηλεκτρικό ρεύμα, τις ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, τον ΄νέο εξοικονομώ και τα σχέδια της κυβέρνησης για την υλοποίηση ενός μεγάλου κύματος αναβάθμισης, με στόχο να αναβαθμιστούν ενεργειακά 600.000 κτίρια έως το 2030.
Τα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών που ανακοινώσατε για το ηλεκτρικό ρεύμα αρκούν;
Καταρχήν βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια ενεργειακή κρίση που επηρεάζει σημαντικά τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Είμαστε η πρώτη χώρα που αντέδρασε άμεσα για την αντιστάθμιση αυτών των επιπτώσεων και την έμπρακτη στήριξη όλων των καταναλωτών χαμηλής τάσης. Με απόφαση του Πρωθυπουργού, προχωρήσαμε στη σύσταση Ειδικού Ταμείου για την Ενεργειακή μετάβαση για τη στήριξη όλων των νοικοκυριών, όχι μόνο των ευάλωτων αλλά και της μεσαίας τάξης. Επιδοτούμε όλους τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με 9 ευρώ για κατανάλωση έως 300 kWh/μήνα, ανεξαρτήτως παρόχου και καλύπτουμε ουσιαστικά το 72% του συνόλου των νοικοκυριών της χώρας, αλλά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες που είναι συνδεδεμένοι στη χαμηλή τάση. Σε συνδυασμό με την επιπλέον έκπτωση από τη ΔΕΗ για κατανάλωση από 300 kWh/μήνα έως 600 kWh/μήνα, περιορίζουμε στο ελάχιστο δυνατόν και συγκεκριμένα σε 1 έως 2 ευρώ τον μήνα το κόστος της αύξησης για ένα μέσο νοικοκυριό.
Αυτό το πακέτο μέτρων θα εφαρμοστεί αναδρομικά από τον Σεπτέμβριο και έως το τέλος του Δεκεμβρίου και όλοι οι καταναλωτές θα μπορούν να βλέπουν από τον επόμενο μήνα, σε διακριτή γραμμή στον λογαριασμό ρεύματος, το πραγματικό όφελος από τις παρεμβάσεις μας.
Παρακολουθούμε πολύ στενά τη δυναμική αυτού του ράλι τιμών στην ενέργεια. Και όταν και εφόσον χρειαστεί, μετά τον Δεκέμβριο, θα κλιμακώσουμε τις ενέργειές μας για να προστατεύσουμε την κοινωνία είμαστε έτοιμοι φυσικά να το πράξουμε. Σε αντίθεση με την αντιπολίτευση, η οποία δεν κατέθεσε καμία ουσιαστική πρόταση αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι είναι εκτός πραγματικότητας, άμεσα λάβαμε μέτρα στήριξης όλων των πολιτών.
Πώς θα επιτευχθεί η μείωση στους λογαριασμούς των παροχών ηλεκτρικής ενέργειας πέρα από τη ΔΕΗ; Μάλιστα εσείς συναντηθήκατε με τους εκπροσώπους των εταιρειών.
Την περασμένη Τρίτη συγκάλεσα ευρεία σύσκεψη με όλους τους ιδιώτες παρόχους, προκειμένου να τους ενημερώσω για τις αποφάσεις μας και να τους ζητήσω να συμβάλουν κι εκείνοι, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων τους, στον περιορισμό της επιβάρυνσης των καταναλωτών. Ήδη, μάλιστα, πληροφορούμαι ότι ορισμένοι ιδιώτες πάροχοι εξετάζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να προσαρμόσουν την εμπορική τους πολιτική. Πιστεύω πως στο τέλος, και στη βάση των αρχών του υγιούς και δίκαιου ανταγωνισμού, ένα μεγάλο μέρος της εκτιμώμενης ανατίμησης θα αντισταθμιστεί προς όφελος της προστασίας όχι μόνο των ευάλωτων συμπολιτών μας αλλά και της μεσαίας τάξης.
Θα έρθει και νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ»; Θα αφορά μόνο τις επιχειρήσεις;
Η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας αποτελεί βασική προτεραιότητα στο πλαίσιο επίτευξης των κλιματικών μας στόχων για το 2030. Άλλωστε, τα κτίρια μαζί με την ηλεκτροπαραγωγή και τις μεταφορές αποτελούν τις βασικές αιτίες ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Την επόμενη πενταετία θα κινητοποιήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ για την υλοποίηση ενός μεγάλου κύματος αναβάθμισης, δεδομένου ότι στόχος μας είναι να αναβαθμιστούν ενεργειακά 600.000 κτίρια έως το 2030. Για τον σκοπό αυτόν, προωθούμε προγράμματα που αφορούν σε τρεις διακριτές κατηγορίες: νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσια κτίρια. Τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει το «Νέο Εξοικονομώ» συνολικού ύψους 1 δισ. ευρώ, για την ενεργειακή αναβάθμιση έως και 50.000 κατοικιών. Στο νέο πρόγραμμα ο αριθμός των κτιρίων θα είναι αισθητά αυξημένος, δεδομένου ότι τα πέντε προηγούμενα «Εξοικονομώ» είχαν ωφελήσει περί τα 140.000 νοικοκυριά. Έχουμε εισάγει αρκετά νέα στοιχεία προκειμένου να κάνουμε το πρόγραμμα πιο αποδοτικό και πιο δίκαιο, ενώ για πρώτη φορά δημιουργούμε ξεχωριστό προϋπολογισμό ύψους 100 εκατ. ευρώ για ευάλωτα νοικοκυριά. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί και για ευπαθείς ομάδες, όπως για πολύτεκνους, ΑμεΑ και μονογονεϊκές οικογένειες. Βασικός μας στόχος είναι η επίτευξη μεγαλύτερης εξοικονόμησης και για τον λόγο αυτόν έχουμε θεσπίσει ως σημαντικότερο κριτήριο, σε ποσοστό 50%, την ενέργεια που εξοικονομείται σε σχέση με το προτεινόμενο κόστος παρεμβάσεων. Σχετικά με τις επιχειρήσεις, πάλι μέσω του Ταμείου Ανακαμψης, προβλέπονται δύο προγράμματα συνολικού ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία μαζί με τη μόχλευση θα κινητοποιήσουν κεφάλαια έως και 1 δισ. ευρώ. Τα προγράμματα αφορούν στην ενεργειακή απόδοση μεσαίων, μεγάλων και πολύ μεγάλων επιχειρήσεων και την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τέλος, δρομολογούμε και ένα τρίτο πρόγραμμα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε δημόσια κτίρια και για έργα οδοφωτισμού. Θα έχει προϋπολογισμό ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και σε συνδυασμό με το πρόγραμμα «Ηλέκτρα», το οποίο επίσης αφορά στο κτιριακό απόθεμα της δημόσιας διοίκησης, θα φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.
Για την τιμή του φυσικού αερίου που έχει αυξηθεί λόγω της διεθνούς κατάστασης υπάρχει κάποιο σχέδιο για μείωση;
Όπως, σωστά σημειώνετε και στην ερώτησή σας, πράγματι βρισκόμαστε εν μέσω ισχυρής πίεσης των τιμών του φυσικού αερίου. Είμαστε αντιμέτωποι με μια διεθνή ενεργειακή κρίση που προκαλεί αστάθεια και νευρικότητα στην αγορά. Η αυξημένη ζήτηση και τα χαμηλά αποθέματα, έχουν οδηγήσει στον τριπλασιασμό από την αρχή του έτους των τιμών του φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στον Σεπτέμβριο η διεθνής τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε κατά 69% συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο ενώ του φυσικού αερίου κατά 83%.
Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, η προστασία των πολιτών αφορά και στην προστασία από τις όποιες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας. Είναι μία απόρροια της εξαιρετικά σύνθετης, αλλά απολύτως αναγκαίας, διαδικασίας πράσινης μετάβασης.
Στο πλαίσιο, λοιπόν, της προστασίας των συμπολιτών μας, εκτός από τη στήριξη που προφέρουμε σε όλους με την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, έχουμε ανακοινώσει και την αύξηση κατά 20% του επιδόματος θέρμανσης, προκειμένου να περιοριστούν οι επιπτώσεις των ανατιμήσεων στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την πορεία της διεθνούς αγοράς ενέργειας ώστε, εάν κριθεί αναγκαίο, να προχωρήσουμε σε περαιτέρω παρεμβάσεις για τη στήριξη των πολιτών.
Τα μέτρα που ανακοίνωσε συνολικά ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για κάποιους σηματοδοτούν σχεδιασμό για πρόωρες κάλπες. Τι λέτε;
Ο Πρωθυπουργός έχει πει επανειλημμένως ότι θα γίνουν εκλογές στο τέλος της κυβερνητικής θητείας και αυτό δεν έχει αλλάξει. Πράγματι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε ένα εκτεταμένο πλέγμα μέτρων στήριξης για όλους τους Έλληνες, συνολικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό δεν σηματοδοτεί παρέκκλιση από την πάγια τακτική μας από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Όσο μας επιτρέπουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, θα στηρίζουμε την κοινωνία, η οποία μετά την πανδημία της Covid-19, τώρα βάλλεται από το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης των τιμών στην ενέργεια. Τη διετία 2020-2021, έχουμε λάβει μέτρα στήριξης πάνω από 47 δισεκατομμύρια ευρώ για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Και θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους πολίτες, καθώς παρά τις αντιξοότητες οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της οικονομίας είναι ιδιαίτερα θετικές. Πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώθηκε ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16,2%, με αποτέλεσμα να αναθεωρηθεί και ο συνολικός στόχος για το έτος από το 3,6% στο 5,9%.