Αιμ.Περδικάρης: Κρίσιμη η συνεργασία των Πρακτορείων Ειδήσεων για κατανόηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής

Αιμ.Περδικάρης: Κρίσιμη η συνεργασία των Πρακτορείων Ειδήσεων για κατανόηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής
Τρίτη, 19/09/2023 - 08:11

Στην ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ) που διεξήχθη εφέτος στο Παρίσι συμμετείχε, εκπροσωπώντας την Ελλάδα και το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του πρακτορείου, Αιμίλιος Περδικάρης.

Ο κ. Περδικάρης συμμετείχε σε πάνελ της παράλληλης εκδήλωσης που διοργανώθηκε από την ΕΑΝΑ και το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) με θέμα την κλιματική αλλαγή, τις φυσικές καταστροφές και την κάλυψή τους από τα πρακτορεία ειδήσεων. Αναφέρθηκε έτσι εκτενώς στις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν πρόσφατα τη Θεσσαλία, αλλά και στις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βιώνει πλέον με δραματικό τρόπο τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και παρουσίασε οπτικοακουστικό υλικό, περιγράφοντας τον τρόπο κάλυψης των φαινομένων και των συνεπειών τους από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις δυσκολίες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στο πεδίο.

Ο πρόεδρος και γενικός διευθυντής του ΑΠΕ-ΜΠΕ τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η ειδική εκπαίδευση των δημοσιογράφων που καλύπτουν τέτοια γεγονότα, κάνοντας αναφορά στις σχετικές πρωτοβουλίες των Ενώσεων Συντακτών και στο Κέντρο Εκπαίδευσης για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων στη Θεσσαλονίκη, στο οποίο συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Πρόσθεσε πάντως ότι είναι απαραίτητη και η ευαισθητοποίηση των πολιτών για το περιβάλλον και την κατανόηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, ενώ επισήμανε την ανάγκη οι ειδήσεις που παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο και αφορούν τις φυσικές καταστροφές να είναι αξιόπιστες, όπως μπορούν να εγγυηθούν τα πρακτορεία ειδήσεων.

Ο κ. Περδικάρης αναφέρθηκε τέλος στη σημασία που έχει η συνεργασία μεταξύ των πρακτορείων ειδήσεων και άλλων δημοσιογραφικών οργανισμών ή περιβαλλοντικών φορέων για όλα τα παραπάνω, καθώς όλοι οι συμμετέχοντες στη συζήτηση συμφώνησαν πως ουδείς μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής μόνος του. Στο πάνελ συμμετείχαν η επικεφαλής του ισπανικού πρακτορείου ειδήσεων EFE, Γκαμπριέλα Κάνιας, ο επικεφαλής μάρκετιγνκ του τουρκικού Anadolu, Ερμάν Γιουκσέλ και η αρχισυντάκτης του αυστριακού APA, Μαρία Σολ.

Σημειώνεται ότι η Γενική Συνέλευση της ΕΑΝΑ αποφάσισε ομόφωνα μεταξύ άλλων την εκλογή του Φαμπρίς Φρις, επικεφαλής του AFP, ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας, καθώς και την παράταση της αναστολής της ιδιότητας του μέλους της Συμμαχίας για το ρωσικό TASS.