Η νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF)Global Risks Report 2024κατατάσσει τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις κρίσιμες αλλαγές στα συστήματα της Γης ως τους μεγαλύτερους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος τα επόμενα δέκα χρόνια. Ενώ η παραπληροφόρηση και ο αποπροσανατολισμός θεωρούνται βραχυπρόθεσμα (σε χρονικό ορίζοντα των επόμενων δύο ετών) ως οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι, οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι επικρατούν σε ορίζοντα 10 ετών.
Σύμφωνα με την έκθεση, οι τέσσερις πιο σοβαροί κίνδυνοι τα επόμενα δέκα χρόνια είναι: τα ακραία καιρικά φαινόμενα,οι κρίσιμες αλλαγές στα συστήματα της Γης, η απώλεια βιοποικιλότητας και η κατάρρευση των οικοσυστημάτων, και η έλλειψη φυσικών πόρων. Η ρύπανση επίσης εμφανίζεται μεταξύ των δέκα πιο σοβαρών κινδύνων. Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η έκθεση υποστηρίζει ότι η συνεργασία σε επείγοντα παγκόσμια ζητήματα μπορεί να γίνεται ολοένα και πιο περιορισμένη, υπογραμμίζοντας τη σημασία συντονισμένης δράσης και συνεργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κλιματικές έκτακτες ανάγκες.
Σχολιάζοντας τη δημοσίευση του WEF Global Risks Report 2024, η Kirsten Schuijt, Γενική Διευθύντρια του WWF International, δήλωσε:
"Η διττή κρίση της κλιματικής αλλαγής και της απώλειας της βιοποικιλότητας ανήκουν στους πιο σοβαρούς κινδύνους που πρέπει να αντιμετωπίσει ο κόσμος και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν μεμονωμένα. Μόλις βιώσαμε το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ, όπου ζωές και επιχειρήσεις καταστράφηκαν από καταστροφικούς καύσωνες, πλημμύρες και καταιγίδες. Εάν δεν λάβουμε άμεσα μέτρα, ο κίνδυνος θα αυξάνεται συνεχώς, ενώ οι ζημιές στις κοινωνίες και τα οικοσυστήματα θα είναι ανεπανόρθωτες.
"Μόνο εάν συνεργαστούμε και δουλέψουμε όλοι μαζί, προστατεύσουμε και διατηρήσουμε τους πόρους της γης, θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε την πορεία της απώλειας βιοποικιλότητας και να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλή μέλλον για τον πλανήτη μας. Οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις μπορούν να ορίσουν το 2024 ως το έτος που θα αποκαταστήσουν την αξιοπιστία και θα ανοικοδομήσουν την εμπιστοσύνη μας, εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους στόχους για το κλίμα και τη φύση έως το 2030. Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο για καθυστερήσεις. Είναι κρίσιμο να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα και την προστασία των κοινωνιών μας και της φύσης.