Άμεση εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετάω» απαιτείται στην κυκλική οικονομία

Άμεση εφαρμογή του «Πληρώνω όσο πετάω» απαιτείται στην κυκλική οικονομία
Τετάρτη, 26/06/2024 - 08:39

Τη διαπίστωση ότι οι δήμοι πρέπει έξυπνα να σχεδιάσουν την ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή των οργανικών μαζί με το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω», για να υπάρχουν συνέργειες και θετικά αποτελέσματα, έκανε ο Φίλιππος Κυρκίτσος από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, μιλώντας σε εργαστήρι για την κυκλική οικονομία που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP CEI-Greece.

«Είναι μια σύνθετη άσκηση που πρέπει να κάνουν οι δήμοι, προχωρώντας έγκαιρα σ’ αυτή τη διαδικασία διότι η νέα εποχή επιβάλλει τη διαλογή στην πηγή, εάν θέλουμε να μπούμε στην κυκλική οικονομία και όχι απλώς να μιλάμε γι’ αυτήν» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρκίτσος. Σημείωσε επίσης ότι απαιτείται επανασχεδιασμός της αποκομιδής, καθώς μαζί με τον μπλε κάδο έχει προστεθεί και ο καφέ για τα οργανικά, όπου -αν ενημερωθεί ο κόσμος για τη διαλογή- θα εκτρέπονται όλο και περισσότερα οργανικά απορρίμματα και θα φεύγουν από τα σύμμεικτα.

«Άρα μιλάμε για μια δυναμική κατάσταση, στην οποία θα πρέπει συνεχώς να γίνεται επικαιροποίηση της αποκομιδής για να ελαχιστοποιηθεί το κόστος. Από εκεί όμως θα φανούν και τα οικονομικά οφέλη για τους δήμους, γιατί μπορεί αν βάλεις ένα «ρεύμα καφέ», να αυξάνεται το κόστος αλλά μειώνεται το τέλος ταφής και σταδιακά θα αρχίσει να επέρχεται ισορροπία στο συνολικό κόστος συλλογής και διαχείρισης».

Σύμφωνα με τον κ. Κυρκίτσο, η πολιτεία πρέπει να κάνει το καθήκον της και να βγάλει ξανά τις χρηματοδοτήσεις προς τους δήμους για να βοηθηθούν τουλάχιστον 30-40 δήμοι ώστε να προχωρήσουν το πρόγραμμα «Πληρώνω όσο πετάω».

«Τους συμφέρει αφάνταστα η εφαρμογή του προγράμματος διότι μειώνει το συνολικό κόστος των απορριμμάτων, άρα συνολικά οι δημότες θα πληρώσουν λιγότερα δημοτικά τέλη με την εφαρμογή» εξήγησε, προσθέτοντας ότι η πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει τους δήμους με μία αρχική χρηματοδότηση, έστω και μικρή.

Τεράστιο πρόβλημα τα ρούχα που πετιούνται

Απόβλητα προτεραιότητας είναι τα κλωστοϋφαντουργικά για την ΕΕ, όπως τόνισε μιλώντας στο εργαστήριο, η Ζωή Γαϊτανάρου, ειδικός διαχείρισης αποβλήτων στο έργο LIFE-IP CEI-Greece για λογαριασμό του Πράσινου ταμείου. «Αυτή τη στιγμή, μετά τις μεταφορές, τη στέγαση και την παραγωγή και επεξεργασία τροφίμων, η κλωστοϋφαντουργία είναι η τέταρτη πιο ρυπογόνος βιομηχανία στον κόσμο. Καταναλώνει νερό, χρήσεις γης, παράγει πολλές εκπομπές αερίου του θερμοκηπίου, οπότε είναι σημαντικό να τεθούν συγκεκριμένοι κανόνες για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το απόβλητο στην κυκλική οικονομία».

Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού έργου γίνεται ενημέρωση και κατάρτιση του κοινού για το πώς μπορεί να συμβάλει ατομικά στην κυκλική οικονομία για τη διαχείριση των κλωστοϋφαντουργικών του αλλά και τι είδους επιχειρηματική δραστηριότητα θα μπορούσε κάποιος να αναπτύξει στο στάδιο της επανάχρησης, της επιδιόρθωσης ή της δημιουργικής ανακατασκευής.

«Είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της επανάχρησης, το θέτει ως προτεραιότητα και η ΕΕ, και στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί μέσα από τα ΚΔΕΥ- Κέντρα Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών, τα οποία προβλέπονται στη νομοθεσία και θα έπρεπε όλοι οι δήμοι άνω των 20.000 κατοίκων, μέχρι το τέλος του 2023 να έχουν και ένα τέτοιο ΚΔΕΥ. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν μόνο τέσσερα στη δυτική Μακεδονία, ενώ θα μπορούσαν να βοηθήσουν πάρα πολύ στον τομέα της επανάχρησης και να μειώσουν τον όγκο των κλωστοϋφαντουργικών αποβλήτων συνολικά» ανέφερε η κ. Γαϊτανάρου.

Το «Περιφερειακό Εργαστήριο Κυκλικής Οικονομίας» διοργανώνεται από το Πράσινο Ταμείο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), τον δήμο Θεσσαλονίκης και την Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΚΑΘ).