Η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας και το ενεργειακό κόστος βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενεργειακής εκδήλωσης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που διεξήχθη στο πλαίσιο της 86ηςΔιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στην Αίθουσα «Νικ. Γερμανός» με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Στην εισήγησή τουο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκαςτόνισε μεταξύ άλλων:«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι γεωπολιτικές αναταράξεις που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ανατρέψει δεδομένα δεκαετιών στην Ευρώπη κι έχουν πολλαπλές συνέπειες που ακόμα δεν έχουν διερευνηθεί στο σύνολό τους. Σε αυτό το εφιαλτικό σκηνικό, η Ελληνική Κυβέρνηση αντέδρασε πολύ νωρίς, πήραμε γρήγορα αποφάσεις αμέσως μόλις άρχισαν να συσσωρεύονται τα σύννεφα πολέμου. Πήραμε αυτές τις αποφάσεις έχοντας ως γνώμονα την εμπειρία της ΡΑΕ. Τα στελέχη της έχουν δουλέψει πάρα πολύ για να ανταπεξέλθουν στα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν. Η ΡΑΕ έχει δώσει αμέριστη βοήθεια, έχει κάνει σπουδαία δουλειά. Θα τη στηρίξουμε όσο χρειαστεί και εντός ολίγων μηνών θα επεκτείνουμε τις αρμοδιότητες της».
Ο υπουργός υπογράμμισε πως«η Ευρώπη θα πρέπει να είναι ενωμένη στην αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος. Ήταν μία ιστορική στιγμή στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας καθώς αποφασίστηκε να έχουμε ευρωπαϊκό κανονισμό που θα βασιστεί στη λειτουργία του ελληνικού μηχανισμού. Για πρώτη φορά υπήρξαν δεκαπέντε χώρες κράτη-μέλη της που συντάχθηκαν με την πρόταση που είχε αποστείλει τον περασμένο Μάρτιο ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της ΕΕ περιγράφοντας έναν μηχανισμό επιβολής πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα ήταν μπροστά. Πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία να αναδειχθεί σε επίπεδο Ευρώπης ως κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας. Θα επενδύσουμε τεράστια ποσά την επόμενη δεκαετία στην εξοικονόμηση ενέργειας».Για τη δυνατότητα αποθήκευσης σημείωσε πως«με τη νέα πλωτή δεξαμενή μπορούμε ναυποδεχόμαστε ταυτόχρονα δύο πλοία υγροποιημένου φυσικού αερίου και αυξήσαμε έτσι στις 15 ημέρες την αποθηκευτική ικανότητα. Ελπίζουμε μέχρι το τέλος του μήνα να λειτουργήσει και εμπορικά ο αγωγόςIGB, κάτι που θα βοηθήσει τη Βουλγαρία και θα αξιοποιήσουμε τις νέες υποδομές, το FSRU Αλεξανδρούπολης και Κορίνθου. Παράλληλα αυξήσαμε και την διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τον διαγωνισμό που έκανε η ΡΑΕ επιλέχθηκαν 500 MW έργα. Το 2022 προβλέπεται να συνδεθούν 2.000MW νέα έργα ΑΠΕ που θα αντικαταστήσουν την ενέργεια που προέρχεται από τις μονάδες φυσικού αερίου σήμερα. Στον τομέα της εξοικονόμησης ενέργειας έχουμε προχωρήσει σημαντικά: Όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός διπλασιάζουμε το κονδύλι από 150 εκ. € σε 300 εκ. € ώστε 440.000 νοικοκυριά να αλλάξουν ηλεκτρικές συσκευές. Επίσης γίνονται σημαντικά βήματα στην εξοικονόμηση ενέργειας στα δημόσια κτίρια και συζητάμε συνεργασίες με τα Ελληνικά Πανεπιστήμια καθώς εκτιμάται από μελέτη ότι με realtime, on–line ηλεκτρονικούς μετρητές θα μειωθεί η κατανάλωση κατά 20%. Το 2026 θέλουμε να έχουμε πετύχει το στόχο του 2030. Επίσης, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός θα χρηματοδοτήσουμε μέχρι 240 χιλιάδες μικρά φωτοβολταϊκά έως 10 KW».Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε και στον διπλασιασμό εξόρυξης λιγνίτη λέγοντας πως«η συμμετοχή του φτάνει στο 20%. Θα μπει η Πτολεμαϊδα 5 της ΔΕΗ και ένα νέο εργοστάσιο φυσικού αερίου (Mytilineos) με δείκτη απόδοσης πάνω από 60%. Πρέπει να έχουμε ισορροπημένο ενεργειακό μείγμα».