«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να κηρύξουμε κατάσταση ανωτέρας βίας εντός 72 ωρών, εάν δεν ξαναρχίσει η παραγωγή πετρελαίου από τους τερματικούς σταθμούς του κόλπου της Σύρτης», ανέφερε ο επικεφαλής της NOC Μουσταφά Σανάλα. Κάλεσε επίσης «όλες τις πλευρές» να φροντίσουν ώστε να επαναλειτουργήσουν οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και να ξαναρχίσουν οι εξαγωγές.
Η Λιβύη, η χώρα με τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά αποθέματα στην Αφρική, βυθίστηκε στο χάος μετά την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 και αυτή την περίοδο διανύει μια σοβαρή συνταγματική κρίση. Δύο κυβερνήσεις διεκδικούν την εξουσία από τον Μάρτιο: η μία, που εδρεύει στην Τρίπολη με επικεφαλής τον Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, και η άλλη, με επικεφαλής τον Φάτι Μπασάγα που στηρίζεται από τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης.
Με φόντο αυτόν τον διχασμό, έξι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τερματικοί σταθμοί στο ανατολικό τμήμα της χώρας έκλεισαν διά της βίας από τα μέσα Απριλίου, από ομάδες που πρόσκεινται στις δυνάμεις της Ανατολής και ζητούν να παραδώσει ο Ντμεϊμπά την εξουσία στον Μπασάγα.