Gazprom: Νέα δοκιμασία για την Ευρώπη - Διακόπτει την λειτουργία του για τρεις ημέρες, ο Nord Stream 1

Gazprom: Νέα δοκιμασία για την Ευρώπη - Διακόπτει την λειτουργία του για τρεις ημέρες, ο Nord Stream 1
Σάββατο, 20/08/2022 - 07:11

Σε αχαρτογράφητα νερά συνεχίζει να κινείται η αγορά ενέργειας, ενώ η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα κλείσει για λόγους συντήρησης ο αγωγός Nord Stream 1 για τρεις ημέρες στα τέλη του μήνα.

Από τις 31 Αυγούστου και για τρεις μέρες κλείνει ο αγωγός Nord Stream 1 για να επισκευαστεί σε συνεργασία με τη Siemens.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης, που θα εκτελεστούν από κοινού με τη Siemens, θα ξαναρχίσουν οι ροές των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων ημερησίως, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η είδηση, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσε άλμα στην τιμή του φυσικού αερίου. Ετσι, ενώ όλη μέρα κινούνταν με οριακές διακυμάνσεις τα futures στην Ολλανδία, που αποτελούν το βαρόμετρο για όλη την Ευρώπη, εκτινάχθηκαν.

«Με την ολοκλήρωση των εργασιών και την απουσία τεχνικών δυσλειτουργιών της μονάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου θα αποκατασταθεί στο επίπεδο των 33 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων την ημέρα», ανέφερε η Gazprom.

Αυτό ισοδυναμεί με το 20% της χωρητικότητας που ισχύει τώρα. Ο αγωγός μπορεί να μεταφέρει περίπου 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα.

Το κλείσιμο θα συμβεί ακριβώς τη στιγμή που η Γερμανία σπεύδει να γεμίσει τους χώρους αποθήκευσης φυσικού αερίου τουλάχιστον στο 95% έως τον Νοέμβριο. Λόγω της νέας εξέλιξης παραμένει αμφίβολο αν θα υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για το χειμώνα, δήλωσε η ρυθμιστική αρχή ενέργειας της Γερμανίας.