ΔΕΣΦΑ: Συνάντηση για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας

ΔΕΣΦΑ: Συνάντηση για τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας
Deltio Typou
Παρασκευή, 06/09/2024 - 17:01

Με την Υπουργό Ενέργειας της Βόρειας Μακεδονίας Sonja Bozhinovska συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli σύμφωνα με σχετική ανάρτηση στο facebook.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προώθηση του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, ενός κομβικού έργου για την ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας.

Ο νέος αγωγός μήκους 123 χιλιομέτρων θα δημιουργήσει έναν νέο ενεργειακό διάδρομο από την Ελλάδα προς τη Βόρεια Μακεδονία και ευρύτερα, μειώνοντας την εξάρτηση από μία μόνο πηγή παρέχοντας πρόσβαση σε εναλλακτικές προμήθειες φυσικού αερίου, συμπεριλαμβανομένου LNG από τους ελληνικούς Τερματικούς Σταθμούς, ενώ είναι 100% έτοιμος για τη μεταφορά υδρογόνου, επιταχύνοντας την ενεργειακή μετάβαση στην περιοχή.

Η κ. Galli περιέγραψε την πρόοδο του ΔΕΣΦΑ στο έργο, με τα δύο μέρη να επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την επιτυχή ολοκλήρωσή του, τονίζοντας τη σημασία του για την οικοδόμηση μιας πιο διασυνδεδεμένης και ανθεκτικής αγοράς φυσικού αερίου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής της Nomagas, Muhamet Elmanzi, ο Διευθυντής Ανάπτυξης Υποδομών του ΔΕΣΦΑ, Ιωάννης Χωματάς, και ο Διευθυντής Εμπορικών Υπηρεσιών της εταιρείας, Σωτήρης Μπράβος.