Την ίδια ώρα η επιλογή θέρμανσης με ηλεκτρισμό είναι εξαιρετικά δαπανηρή υπόθεση για τα νοικοκυριά ακόμη και μετά τις επιδοτήσεις στην τιμή της κιλοβατώρας που ανακοινώνονται κάθε μήνα.
Πώς μπορεί ένα νοικοκυριό σε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα να ελαχιστοποιήσει το κόστος για τη θέρμανση; Και πόσο εύκολο είναι να μετακινηθεί από το ένα καύσιμο στο άλλο για να πετύχει εξοικονόμηση ενέργειας άρα και δαπάνης ή να πάρει διπλό επίδομα θέρμανσης όπως έχει εξαγγελθεί για όλους όσοι στραφούν στο πετρέλαιο;
Το iEnergeia.gr έθεσε αυτό το ερώτημα στην υπεύθυνη προγραμμάτων για την κλιματική αλλαγή και την ενέργεια στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, Σάντυ Φαμελιάρη.
Ο εξηλεκτρισμός θέρμανσης και ψύξης είναι η μόνη μόνιμη λύση αλλά συνδυαστικά με φωτοβολταϊκά. Ένα φωτοβολταϊκό σύστημα δεν είναι τόσο ακριβό και μπορεί να μας εκμηδενίσει το κόστος του ρεύματος, σημειώνει.
Η δαπάνη και η απόσβεση για τον εξ΄ηλεκτρισμό
Ένα μέσο νοικοκυριό για φωτοβολταϊκό σύστημα της τάξης 2,5-3KW θα χρειαστεί να κάνει μία επένδυση περίπου 2.000- 2.500 ευρώ. Αν αυτό γίνει μέσω ενεργειακής κοινότητας το κόστος μπορεί να είναι ακόμη χαμηλότερο γιατί τα έξοδα διαμοιράζονται.
Όταν η αλλαγή ενός καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, όλα αυτά που συστήνουν και τα οποία προφανώς είναι προσωρινές λύσεις, κοστίζει περίπου 1.000 ευρώ αντιλαμβάνεται κανείς ότι το να κάνει μία επένδυση σε φωτοβολταϊκό αυτής της τάξης μεγέθους, δηλαδή των 2.000-2.500 ευρώ είναι συμφέρουσα επιλογή.
Μπορεί να είναι ένα υπολογίσιμο οικονομικό μέγεθος σε αυτή την δύσκολη οικονομική συγκυρία, συμπληρώνει η κ. Φαμελιάρη ωστόσο, όπως λέει, η απόσβεση θα γίνει πολύ γρήγορα με τις τιμές των ορυκτών καυσίμων αλλά και της ηλεκτρικής ενέργειας στα ύψη και θα οδηγήσει στον εκμηδενισμό του κόστους ενέργειας.
Η λύση της ενεργειακής κοινότητας για τις πολυκατοικίες
Η εικονική αυτοπαραγωγή από νοικοκυριά και μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις μας επιτρέπει να παράγουμε τη δική μας καθαρή ενέργεια για ιδιοκατανάλωση από ΑΠΕ, ακόμα κι αν αυτό βρίσκεται μακριά από το σημείο κατανάλωσης. Η ενέργεια που παράγει το σύστημα ΑΠΕ συμψηφίζεται με την κατανάλωση στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματός μας.
Στα μεγάλα αστικά κέντρα η ένταξη σε ενεργειακή κοινότητα αποτελεί τη λύση, καθώς η παραγωγή μπορεί να γίνει απομακρυσμένη. Μπορεί να είναι οπουδήποτε στα όρια της Περιφέρειας ή σε όμορη Περιφέρεια, όσον αφορά την Αττική που είναι ο πολυπληθέστερος νομός.
Η μόνωση «κλειδί» για την εξοικονόμηση ενέργειας
Χρυσή τομή δεν υπάρχει για αυτό και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το σημείο μηδέν. Όσο πιο ενεργειακά αποδοτικό είναι το κτίριό μας, τόσο μικρότερο σύστημα φωτοβολταϊκών χρειάζεται για να καλύψουμε τις ανάγκες μας, ενώ ταυτόχρονα η θερμική άνεση και η ποιότητα αέρα στο σπίτι μας γίνεται πολύ καλύτερη. Από την άλλη, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκού ή η συμμετοχή σε ενεργειακή κοινότητα σε ένα σπίτι που… «μπάζει» από παντού πιθανώς να σημαίνει σπατάλη πόρων ή και απόσβεση της επένδυσής μας σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα Για αυτό και η μόνωση είναι μείζονος σημασίας για οποιοδήποτε τύπο ακόμη και με DIY τρόπους είναι πολύ καλό.
Όπως εξηγεί η κ. Φαμελιάρη το να φροντίζουμε να «ντύνουμε» το σπίτι με χαλιά, ταπετσαρίες ή το να μην έχουμε ρωγμές και απώλειες από κουφώματα χωρίς να αναγκαστούμε να κάνουμε αντικατάσταση που είναι ένα σημαντικό κόστος. Ο,τι κάνουμε για να μειώνουμε τις απώλειες μπορεί να βοηθήσει. Με μια καλή μόνωση μπορούμε να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και στη θέρμανση και στην ψύξη. Αυτό που έχει σημασία είναι μια ορθολογική χρήση του θερμοστάτη. Ανεξάρτητα από το αν χρησιμοποιούμε πετρέλαιο, αέριο, ρεύμα το θα πρέπει να φροντίζουμε να έχουμε μία μέση θερμοκρασία. Οι απότομες αυξομειώσεις οδηγούν σε σπατάλη ενέργειας. Το να αφήνουμε να πέσει πολύ χαμηλά η θερμοκρασία για παράδειγμα στους 15ο Κελσίου θα χρειαστεί να κάψουμε πολύ ενέργεια, είτε ρεύμα είτε καύσιμο για να ανεβάσουμε τη θερμοκρασία.