Στο πλαίσιο της τοποθέτησής του, ο κ. Τσεσμετζόγλου μίλησε για τον ρόλο της ασφαλιστικής αγοράς σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που καλείται να αντιμετωπίσει εντεινόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους και νέες απρόβλεπτες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή.
Ανέφερε ότι υπάρχει δυνατότητα για επενδύσεις 9 τρισ. ετησίως για την ενεργειακή μετάβαση την επόμενη δεκαετία. Πρόσθεσε ότι προκειμένου να πραγματοποιούνται τέτοιες επενδύσεις, θα πρέπει να είναι διασφαλισμένες από θέμα ρίσκων. Η ασφάλιση βασίζεται στη μοντελοποίηση δεδομένων από παρόμοιες καταστάσεις στο παρελθόν, όμως ποιος, διερωτήθηκε, μπορεί να μοντελοποιήσει στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε;
Η κλιματική αλλαγή δημιουργεί νέους κινδύνους που δεν μπορούμε να προβλέψουμε. Μέχρι πρόσφατα, για την ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα, οι σεισμοί θεωρούνταν ο μεγαλύτερος φυσικός κίνδυνος. Ωστόσο, μετά τις καταστροφικές φωτιές του καλοκαιριού και τα πρόσφατα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα, συνειδητοποιούμε το μέγεθος της καταστροφής που μπορούν να έχουν τέτοια φαινόμενα. Επομένως, οι αναδυόμενες αυτές προκλήσεις απαιτούν τον ανασχεδιασμό του τομέα της ασφαλιστικής κάλυψης. Οι ασφαλιστικοί πάροχοι χρειάζεται να οικοδομήσουν στρατηγικές συνέργειες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και να δρουν προληπτικά στο να μετριάζονται τα ρίσκα, ακόμα και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις σαν αυτές που αντιμετωπίζουμε όλο και πιο συχνά και για τις οποίες εκ των πραγμάτων δεν υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία που θα επέτρεπαν τη μοντελοποίησή τους.
Στην πορεία προς την ενεργειακή μετάβαση απαιτούνται στρατηγικές συνέργειες με όλους με κοινωνικούς εταίρους, τις Κυβερνήσεις, την εφοδιαστική αλυσίδα, κλπ, ενώ κλείνοντας, ο κ. Τσεσμετζόγλου επεσήμανε ότι σε αυτήν την αλυσίδα κάθε κρίκος έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στο να μη σπάσει.