Πράσινα τιμολόγια: Ποιοι πάροχοι έχουν χρεώσεις κάτω από τα 10 λεπτά

Πράσινα τιμολόγια: Ποιοι πάροχοι έχουν χρεώσεις κάτω από τα 10 λεπτά
Παρασκευή, 03/05/2024 - 06:33

Oι χρεώσεις στα ειδικά τιμολόγια κινούνται σε ένα εύρος από 9,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως 10,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μεγαλύτερες χρεώσεις για όσες εταιρείες εφαρμόζουν κλιμακωτή χρέωση με βάση την κατανάλωση.

Η κυριαρχία των ΑΠΕ στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής και η χαμηλή ζήτηση που έριξαν την χονδρεμπορική τιμή αγοράς τον Απρίλιο οδήγησαν σε οριακά χαμηλότερες χρεώσεις στα πράσινα τιμολόγια ρεύματος τον Μάιο που ανακοίνωσαν χθες οι προμηθευτές. Οι χρεώσεις στα ειδικά τιμολόγια κινούνται σε ένα εύρος από 9,5 ευρώ ανά κιλοβατώρα έως 10,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα και μεγαλύτερες χρεώσεις για όσες εταιρείες εφαρμόζουν κλιμακωτή χρέωση με βάση την κατανάλωση. Τρεις προμηθευτές χρεώνουν την κιλοβατώρα κάτω από τα 10 λεπτά τον Μάιο τις δύο εξ’ αυτών την ΕΛΙΝ και τη Volterra να είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που η χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο είναι κάτω από τα 10 λεπτά. Ειδικότερα:

Τη χαμηλότερη χρέωση έχει η ΕΛΙΝ με την τιμή της κιλοβατώρας στα 9,5 λεπτά, χωρίς προϋπόθεση συνέπειας, στο πρόγραμμα Power On! Home Green. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ τον μήνα.

Στα 9,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα είναι η χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο της Volterra και αυτό χωρίς προϋπόθεση συνέπειας και με το πάγιο στα 4,5 ευρώ ανά μήνα.

Κάτω από τα 10 λεπτά είναι και η χρέωση στο πράσινο τιμολόγιο της Elpedison ωστόσο η τιμή αυτή αφορά καταναλώσεις έως 100 κιλοβατώρες. Ειδικότερα, η χρέωση στο ειδικό τιμολόγιο Μαΐου είναι 9,9698 λεπτά ανά κιλοβατώρα για τις πρώτες 100 κιλοβατώρες και 10,568 λεπτά/KWh για την υπόλοιπη κατανάλωση (από 11,005 λεπτά/KWh και 11,705 για την υπόλοιπη κατανάλωση τον περασμένο μήνα). Το πάγιο παραμένει στα 5 ευρώ ανά μήνα.

Οι υπόλοιποι προμηθευτές παρά το γεγονός έχουν μειώσει οι περισσότεροι την τιμή της κιλοβατώρας ενώ κάποιοι έχουν προχωρήσει σε οριακές αυξήσεις, διατηρούν τη χρέωση πάνω από τα 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Ειδικότερα:

Πράσινο τιμολόγιο με χρέωση 10,085 λεπτά ανά κιλοβατώρα και έκπτωση συνέπειας παρέχει η Solar Energy. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Το πρόγραμμα Basic Home της Ηρων είναι στα 10,118 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 5 ευρώ.

Με πάγιο στα 4,90 ευρώ η Volton έχει τιμή χρέωσης 10,168 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Η εταιρεία δίνει δώρο το ρεύμα του πρώτου μήνα για τις νέες αιτήσεις.

Το Power Home Smart, το πρόγραμμα της ΖενίΘ στο πράσινο τιμολόγιο έχει χρέωση στα 10,267 λεπτά/KWh χωρίς έκπτωση συνέπειας και με πάγιο στα 5 ευρώ.

Το Οικιακό Value Special της Protergia έχει χρέωση στα 10,601 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και 17,6 λεπτά χωρίς έκπτωση συνέπειας και με πάγιο στα 4 ευρώ τον μήνα.

Το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες κατανάλωσης έχει χρέωση στα 10,656 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Για τα νοικοκυριά με καταναλώσεις που θα ξεπεράσουν αυτό το όριο η χρέωση είναι 11,736 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Η τιμή του παγίου είναι στα 5 ευρώ.

Το ειδικό ενιαίο τιμολόγιο της εταιρείας Φυσικό Αέριο Ελλάδος έχει χρέωση στα 10,954 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας. Το πάγιο είναι στα 5 ευρώ.

Το ειδικό τιμολόγιο της NRG έχει χρέωση 10,961 λεπτά ανά κιλοβατώρα με έκπτωση συνέπειας και πάγιο 3,5 ευρώ με την προϋπόθεση ηλεκτρονικό λογαριασμό και πάγια εντολή εξόφληση.

Στα 13 λεπτά ανά κιλοβατώρα και με πάγιο 5 ευρώ τον μήνα είναι η χρέωση του πράσινου τιμολογίου της We Energy.

Το πράσινο της ΟΤΕ Estate έχει χρέωση 16,513 λεπτά ανά κιλοβατώρα και μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.

Πάντως η κυριαρχία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας συνεχίζει να συνεισφέρει στην πτώση των τιμών, καθώς έριξε στα 59 ευρώ ανά μεγαβατώρα για σήμερα την τιμή χονδρικής στην προημερήσια αγορά καταγράφοντας μείωση κατά 10%.Κατά τη διάρκεια του 24ωρου στο Χρηματιστήριο Ενέργειας καταγράφηκαν για πέντε ώρες σχεδόν μηδενικές τιμές στα 0,04 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ η μέγιστη τιμή διαμορφώθηκε στα 114 ευρώ ανά μεγαβατώρα με τη ζήτηση στις 163 γιγαβατώρες. Στο μείγμα παραγωγής 63% έχουν οι ΑΠΕ, 22,7% το αέριο, 7,6% οι εισαγωγές, 4,3% τα υδροηλεκτρικά και 0,1% ο λιγνίτης.