Γιάννης Τριήρης: Συκοφαντεί και ο Μπλίνκεν τον Μητσοτάκη;

Γιάννης Τριήρης: Συκοφαντεί και ο Μπλίνκεν τον Μητσοτάκη;
Τετάρτη, 24/04/2024 - 08:22

Νομίζαμε ότι τα είχαμε ακούσει όλα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αλλά φαίνεται ότι αυτό δεν ισχύει. Γιατί χθες ακούσαμε λίγο πολύ πως ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν «συκοφαντεί» τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση του.

Αφορμή στάθηκε η ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων παγκοσμίως, με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να διαπιστώνει «σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για «σκληρή, απάνθρωπη ή υποτιμητική μεταχείριση ή τιμωρία κρατουμένων, μεταναστών και αιτούντων άσυλο», με ξεχωριστή αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών, στο Predator και στο ναυάγιο της Πύλου.

Ειδικά για τις υποκλοπές που η κυβέρνηση προσπαθεί να βγάλει τους πάντες «τρελούς» αλλά και ορκισμένους εχθρούς της -ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην έκθεση του επικαλείται την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου, σύμφωνα με την οποία η ελληνική κυβέρνηση χρησιμοποίησε κατασκοπευτικό λογισμικό εναντίον δημοσιογράφων, πολιτικών και επιχειρηματιών, αλλά και εξήγαγε το παράνομο spyware Predator σε χώρες με αντιδημοκρατικά ολιγαρχικά καθεστώτα.

Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ακούει τίποτα. Μετά τους ευρωβουλευτές βλέπει ως δήθεν εχθρούς της, ακόμη και τους Αμερικανούς του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με επικεφαλής τον Άντονι Μπλίνκεν, επειδή της επισημαίνουν το προφανές. Να σταματήσει να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα και να πάψει να χρησιμοποιεί αντιδημοκρατικά μέσα για να ελέγχει τους πάντες.

Πως αντέδρασε τον ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τη συγκεκριμένη έκθεση;

«Η έκθεση καταγράφει, χωρίς περαιτέρω διερεύνηση, καταγγελίες ΜΚΟ για τις οποίες δεν πραγματοποιείται ανεξάρτητος έλεγχος. Ακριβώς λόγω της αδιάκριτης αυτής καταγραφής, εμφανίζεται ότι σε όλες τις χώρες με ανεπτυγμένο κράτος δικαίου υφίστανται σοβαρά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σχολίασε το υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του σχετικά με την έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συμπλήρωσε πως «δεν ζητήθηκε η άποψη της ελληνικής πολιτείας σε σχέση με τα αναφερόμενα θέματα».

Αυτό είναι μόνο το πρόβλημα κατά το ΥΠΕΞ και το Μαξίμου. Πως οι Αμερικάνοι που έκαναν την έκθεση δεν ζήτησαν τη δική τους άποψη!

Από την στάση που τήρησε μετά την έκθεση-κόλαφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση δυστυχώς πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως δεν πρόκειται να ασπαστεί ούτε τις προτροπές των ΗΠΑ και θα συνεχίσει με τον δικό της τρόπο να πράττει αυτό για το οποίο την καταγγέλλουν εγχώρια και διεθνή μέσα ενημέρωσης, πως δημοσιογράφοι και ΜΜΕ αντιμετωπίζουν πίεση προκειμένου να μην ασκούν κριτική στην ή να μην παρουσιάζουν σκάνδαλα.

Το μεγαλύτερο πάντως σκάνδαλο είναι πως η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά τα σκάνδαλα της, με δικαιολογίες που υποτιμούν τη νοημοσύνη μας και προκαλούν το κοινό αίσθημα.