Έβρος: Η μεγαλύτερη φωτιά των τελευταίων 20 ετών στην Ευρώπη

Έβρος: Η μεγαλύτερη φωτιά των τελευταίων 20 ετών στην Ευρώπη
Eurokinissi
Παρασκευή, 03/05/2024 - 16:44

Η μεγαλύτερη φωτιά των τελευταίων 20 ετών στην Ευρώπη ήταν αυτή που έκανε στάχτη το δάσος της Δαδιάς στον Έβρο το περασμένο καλοκαίρι, σύμφωνα με ανάλυση του Θ.Γιάνναρου κύριου ερευνητή του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Διαβάστε την ανάλυση του κ. Θ.Γιάνναρου.


«Η δασική πυρκαγιά του Έβρου τον Αύγουστο του 2023 κατέκαψε συνολικά περισσότερα από 900.000 στρέμματα, αποτελώντας τη μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει ποτέ καταγραφεί σε ευρωπαϊκό έδαφος από το 2000 μέχρι και σήμερα. Η πυρκαγιά προέκυψε από τη συνένωση δύο συμβάντων. Το πρώτο από αυτά εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 19ης Αυγούστου 2023 στην περιοχή της Νίψας, 20 km βορειοανατολικά της Αλεξανδρούπολης, ενώ το δεύτερο εκδηλώθηκε στο δάσος της Δαδιάς το μεσημέρι της 21ης Αυγούστου 2023.

Πιθανολογείται ότι και τα δύο συμβάντα προήλθαν από κεραυνικά πλήγματα κατά τη διάρκεια ξηρών καταιγίδων που επηρέασαν την ευρύτερη περιοχή του Έβρου το βράδυ της 18ης Αυγούστου 2023.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου 21–23 Αυγούστου η φωτιά εξαπλώθηκε με εκρηκτικό ρυθμό από τα περίπου 85.000 στρέμματα (21 Αυγούστου) σε επιφάνεια μεγαλύτερη των 650.000 στρεμμάτων (23 Αυγούστου), κατακαίοντας μέσα σε μόλις δύο εικοσιτετράωρα περισσότερα από 550.000 στρέμματα, επιφάνεια που αντιστοιχεί σχεδόν στο 60% της συνολικά καμένης έκτασης.

Καθοριστικό ρόλο στην εκρηκτική ανάπτυξη της πυρκαγιάς έπαιξαν οι πολύ ξηρές ατμοσφαιρικές συνθήκες που επέτρεψαν τη σημαντική επιτάχυνση του ρυθμού εξάπλωσης της φωτιάς, ακόμα και κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών. Σε αυτή την κατεύθυνση συνεισέφερε επίσης και η παρατεταμένη ξηρασία που επηρέασε την ευρύτερη περιοχή κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, οδηγώντας την περιεχόμενη υγρασία των νεκρών και ζωντανών δασικών καυσίμων σε πολύ έως και εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, διευκολύνοντας έτσι την ραγδαία εξάπλωση της φωτιάς.