Πώς θα κινηθούν τα τιμολόγια ρεύματος τον Μάιο

Πώς θα κινηθούν τα τιμολόγια ρεύματος τον Μάιο
Τετάρτη, 24/04/2024 - 07:58

Οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη θα κρίνουν αν θα «τσιμπήσουν» ή όχι τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος τον Μάιο, τις χρεώσεις των οποίων αναμένεται να ανακοινώσουν την 1η Μαίου οι προμηθευτές.

Αν και μέχρι τώρα η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου κινείται κοντά στα 30 ευρώ και η μέση χονδρεμπορική τιμή Απριλίου στα ίδια επίπεδα με τον Μάρτιο, δεν αποκλείεται να κινηθούν υψηλότερα αν συνεχιστεί η άνοδος στην ευρωπαϊκή αγορά.

Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε χθες ο επικεφαλής της Φυσικό Αέριο κ. Γιάννης Μητρόπουλος κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας το 2023.
Αναφερόμενος στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου σημείωσε ότι μετά τα ρεκόρ κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά και κυμαίνονται τελευταία σε ένα επίπεδο κοντά στα 30 ευρώ/MWh. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις φαίνεται ότι δεν επιτρέπουν εύκολα την πτώση κάτω από το επίπεδο αυτό παρότι πριν μερικές εβδομάδες η τιμή TTF είχε υποχωρήσει κοντά στα 23 ευρώ. Παρότι είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι επόμενες κινήσεις, ο κ. Μητρόπουλος θεωρεί ότι θα συνεχίσει να κινείται στα τρέχοντα επίπεδα, ίσως και ελαφρώς υψηλότερα τον Μάιο, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις.

Όσον αφορά στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Μητρόπουλος τόνισε ότι η συνεχής αύξηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, οι μηδενικές τιμές κλπ, έχουν φέρει σημαντική πτώση στην τιμή χονδρικής, με τη μέση τιμή τον Μάρτιο να διαμορφώνεται περίπου στα 63 ευρώ/MWh. Πρόσθεσε ότι ο Απρίλιος ξεκίνησε πολύ χαμηλά και ότι πιθανόν να βλέπαμε πτώση της μέσης τιμής χονδρικής στα 50 ευρώ, αν οι ψυχρές καιρικές συνθήκες στη Γερμανία δεν οδηγούσαν σε άνοδο τις τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής. Ανέφερε δε χαρακτηριστικά ότι η μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ και οι μηδενικές τιμές που παρουσιάζονται κάποιες μέρες, πιέζουν πτωτικά τις τιμές, όμως οποιαδήποτε έκτακτη κατάσταση μπορεί να επηρεάσει την τιμή χονδρεμπορικής, φέρνοντας ως παράδειγμα το ψύχος στη Γερμανία. Στο πλαίσιο, θεωρεί πιθανό ο Απρίλιος τελικά να κλείσει με μέση τιμή κοντά στα επίπεδα του Μαρτίου, δεν αποκλείεται και λίγο υψηλότερα αν συνεχιστεί η άνοδος στην ευρωπαϊκή αγορά. Αν αυτό συμβεί, τότε θα ακολουθήσουν και τα τιμολόγια προμήθειας στη λιανική αγορά.

Αναφορικά με τα χρωματιστά τιμολόγια είπε ότι η ζήτηση γενικότερα στην αγορά για τα μπλε σταθερά τιμολόγια έχει περιοριστεί κάτι που απέδωσε στη συνεχή πτώση που παρουσίασαν οι τιμές τους πρώτους μήνες του 2024. . Σημειώνεται ότι η Φυσικό Αέριο, που ήταν η πρώτη εταιρεία που διέθεσε στην αγορά σταθερό τιμολόγιο οκτώ μηνών ανοίγοντας τον δρόμο στα ευέλικτα μπλε τιμολόγια, μια κίνηση που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον 10.000 πελατών για τη Φυσικό Αέριο.

Στην παρούσα φάση ο ανταγωνισμός έχει μεταφερθεί μεταξύ των κυμαινόμενων τιμολογίων δηλαδή των πράσινων και των κίτρινων. Οι περισσότεροι καταναλωτές παραμένουν στο πράσινο τιμολόγιο, με τις εταιρείες προμήθειας να ρίχνουν το βάρος στα κίτρινα τιμολόγια για να προσελκύσουν πελάτες. Πάντως, η συχνότητα αλλαγής προμηθευτή παραμένει περιορισμένη με τη ΔΕΗ να παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης με μεγάλη διαφορά από όλους τους υπόλοιπους παρόχους και να μην έχει χάσει παρά μόνο 32.326 πελάτες το 2023.