Περίπου 114 GW νέας αιολικής ισχύος προστέθηκαν παγκοσμίως το 2020, αντιπροσωπεύοντας μία αύξηση 82% ετησίως, σύμφωνα με νέα έρευνα της Wood Mackenzie. Μάλιστα, σύμφωνα με την ανάλυση, το περασμένο έτος σημείωσε το υψηλότερο παγκόσμιο ετήσιο σύνολο εγκατάστασης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας που έχει σημειωθεί.
Η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας της Κίνας ανέφερε 72 GW εγκατεστημένης ισχύος το 2020, η οποία από μόνη της θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη ισχύς παγκοσμίως που έχει εγκατασταθεί σε ένα έτο ανέφερε η Wood Mackenzie. Σε αυτό το σύνολο περιλαμβάνονται και μερικώς ολοκληρωμένα έργα, καθώς οι προγραμματιστές ισχυρίστηκαν ότι έχουν πλήρη ικανότητα να εκμεταλλευτούν την αιολική επιχορήγηση πριν αυτή λήξει στα τέλη του περασμένου έτους.
Ο υπόλοιπος κόσμος, πέραν της Κίνας, πρόσθεσε σχεδόν 43 GW το 2020, μία αύξηση κατά 15% σε ετήσια βάση. Σημαντικές συνεισφορές προήλθαν από τις ΗΠΑ (+ 6565 MW YoY), τη Βραζιλία (+ 1055 MW YoY), τις Κάτω Χώρες (+ 1878 MW YoY) και την Αυστραλία (+1363 MW YoY).
Ο Luke Lewandowski, διευθυντής έρευνας της Wood Mackenzie, δήλωσε:
«Η παγκόσμια βιομηχανία αιολικής ενέργειας θα προσθέσει σχεδόν 1 TW νέας ισχύος από το 2021 έως το 2030, υπογραμμίζοντας τον σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσουν οι αιολικές τεχνολογίες στην ενεργειακή μετάβαση. Ο στόχος της Κίνας για 1200 GW αιολικής και ηλιακής ενέργειας έως το 2030 θα έχει ως αποτέλεσμα 408 GW νέας ισχύος από το 2021 έως το 2030, που αντιπροσωπεύει το 41% της παγκόσμιας κατασκευής. Η υπεράκτια ισχύς στη χώρα θα αυξηθεί κατά 73 GW κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αύξηση κατά 800% της εγκατεστημένης ισχύος σε αυτόν τον τομέα».
Το υπόλοιπο της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού θα προσθέσει 126 GW εντός της δεκαετίας σύμφωνα με την πρόβλεψη της Wood Mackenzie, με την Ινδία να αντιπροσωπεύει το ήμισυ αυτών. Οι ετήσιες προσθήκες ισχύος κλίμακας GW στην περιοχή ξεκίνησαν φέτος, καθοδηγούμενες κυρίως από την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και το Βιετνάμ.
Ο Lewandowski πρόσθεσε:
«Μια άλλη βασική περιοχή που θα ηγηθεί της ανάπτυξης της αιολικής ενέργειας έως το 2030 είναι η Ευρώπη. Το σχέδιο της ΕΕ για την απαλλαγή από τον άνθρακα θα παρακινήσει 248 GW νέας αιολικής ισχύος κατά τη διάρκεια της 10ετους πρόβλεψής μας. Επιπλέον, το 66% αυτής της ισχύος θα είναι χερσαίο λόγω μεγαλύτερων μοντέλων ανεμογεννητριών που ξεκλειδώνουν αγορές με περιορισμένο χώρο, του repowering ενός γηράσκοντος στόλου και της αυξημένης ανάπτυξης στην Ανατολική Ευρώπη».
Σημειώνεται επιπλέον ότι η επέκταση της πίστωσης φόρου παραγωγής (PTC) στα τέλη του 2020 στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις βραχυπρόθεσμες προσδοκίες για 35 GW νέας ισχύος από το 2021 έως το 2023. Από το 2024 έως το 2030, η νέα υπεράκτια ισχύς στη χώρα αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 4,5G W ετησίως και θα περιλαμβάνει το 40% της ετήσιας κατασκευής ανεμογεννητριών, τόνισε ο αναλυτής.
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία, η Χιλή, η Κολομβία και το Μεξικό θα αντιπροσωπεύουν το 90% των 16 GW ρεκόρ νέας παραγωγικής ισχύος που αναμένονται μεταξύ 2021 και 2023, λόγω της αύξησης της εμπορικής και βιομηχανικής ζήτησης, της αποανθρακοποίησης και των νέων δημοπρασιών, δήλωσε η Wood Mackenzie.