Η ΔΕΗ «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος της Αγοράς Εξισορρόπησης

Η ΔΕΗ «σηκώνει» το μεγαλύτερο βάρος της Αγοράς Εξισορρόπησης
Τετάρτη, 23/04/2025 - 08:14

Σύμφωνα με την έκθεση πεπραγμένων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) για το 2023, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού φαίνεται να συγκεντρώνει τη μερίδα του λέοντος από τις απολαβές της Αγοράς Εξισορρόπησης. Αν και τα στοιχεία αφορούν στην περασμένη χρονιά, αποτελούν ενδεικτικό δείγμα για το μέγεθος του σχετικού κόστους στην αγορά ηλεκτρισμού – ζήτημα που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στη νέα έκθεση της ΡΑΑΕΥ για το 2024, η οποία βρίσκεται ήδη υπό εκπόνηση.

Πιο συγκεκριμένα, από τα συνολικά 738 εκατ. ευρώ που διακινήθηκαν στην Αγορά Εξισορρόπησης το 2023, περίπου 620 εκατ. ευρώ κατευθύνθηκαν στη ΔΕΗ, σύμφωνα με την έκθεση της ΡΑΑΕΥ.

Εξ αυτών, τα 248 εκατ. ευρώ αφορούν αποκλειστικά το κόστος ανακατανομής μονάδων – δηλαδή παρεμβάσεις του ΑΔΜΗΕ για να εξισορροπήσει σε πραγματικό χρόνο την προσφορά με τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιείται όταν υπάρχει είτε υπερπαραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είτε αυξημένη ζήτηση που δεν είχε προβλεφθεί. Στην πρώτη περίπτωση, ο ΑΔΜΗΕ ζητά μείωση ή περικοπή της παραγωγής από μονάδες ΑΠΕ. Στη δεύτερη, καλεί κυρίως θερμικές μονάδες να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα πρώτα χρόνια λειτουργίας της Αγοράς Εξισορρόπησης, θερμικές μονάδες που δήλωναν πλήρη ισχύ στην Αγορά Επόμενης Ημέρας με χαμηλές τιμές, αποζημιώνονταν αρχικά μέσω της DAM και εν συνεχεία και πάλι μέσω της Αγοράς Εξισορρόπησης, όταν τους δινόταν εντολή να μειώσουν την παραγωγή τους – δημιουργώντας έτσι πολλαπλά κόστη για τον Λογαριασμό Προσαυξήσεων 3 (ΛΠ3).

Μάλιστα, από τις αρχές Μαΐου 2025 αναμένεται να επιτραπεί η συμμετοχή με αρνητικές τιμές στην Αγορά Εξισορρόπησης, γεγονός που σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ενδέχεται να αυξήσει περαιτέρω τον ΛΠ3. Με τις νέες ρυθμίσεις, μονάδες ΑΠΕ που υποβάλλουν προσφορές σε αρνητικές τιμές θα αποζημιώνονται μέσω του εν λόγω λογαριασμού. Επιπλέον, οι νέες θερμικές μονάδες που εντάσσονται στην αγορά αποζημιώνονται κατά δήλωση (pay as bid), δηλαδή βάσει της τιμής προσφοράς τους.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το κόστος για τις εφεδρείες, το οποίο καταγράφεται στον Λογαριασμό Προσαυξήσεων 2 (ΛΠ2), έφτασε τα 109 εκατ. ευρώ για το 2023.

Συνολικά, η Αγορά Επόμενης Ημέρας (DAM) αποτιμήθηκε στα 6,32 δισ. ευρώ για το 2023, ενώ η Ενδοημερήσια Αγορά στα 610 εκατ. ευρώ. Η Αγορά Εξισορρόπησης, από την πλευρά της, έφτασε τα 410 εκατ. ευρώ – περίπου 5% του συνόλου των βραχυπρόθεσμων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Ειδικότερα, η Αγορά Ενέργειας Εξισορρόπησης συγκέντρωσε 385 εκατ. ευρώ, ενώ η Αγορά Ισχύος 109 εκατ. ευρώ. Οι αποκλίσεις έκλεισαν με αρνητικό ισοζύγιο (-84 εκατ. ευρώ), ενώ καταγράφηκαν και επιπλέον εισροές ύψους 248 εκατ. ευρώ για ενέργεια που αξιοποιήθηκε εκτός των αναγκών εξισορρόπησης.