Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μανούσος Μανουσάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΗΕ, Τάσσος Μάνος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ ΑΕ, Γιάννης Γιαρέντης, συζήτησαν για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας. Τη συζήτηση που διεξάγεται στα πλαίσια των συζητήσεων του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, συντόνισε η δημοσιογράφος Χρύσα Λιάγγου.
Ο κ. Μανουσάκης ανέφερε ότι η νέα ενεργειακή μετάβαση της χώρας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι μία πρόκληση. Για να μπορέσει η χώρα να ανταπεξέλθει σε αυτή την πρόκληση, είναι απαραίτητη η ενίσχυση των υποδομών και ο εκσυγχρονισμός των δικτύων.
Το επενδυτικό πλάνο του ΑΔΜΗΕ, ύψους 5 δις ευρώ περιλαμβάνει διείσδυση 17 Giga Watts και έργα διασύνδεσης. «Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το έργο διασύνδεσης της Κρήτη βρίσκεται στην τελική ευθεία, θα είναι έτοιμο εντός του μήνα», είπε ο κ. Μανουσάκης και συμπλήρωσε ότι στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ είναι η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική αλλά και των Κυκλάδων. Στα σχέδια για αυτή τη δεκαετία είναι επίσης η διασύνδεση όλων των νησιών αλλά και διασύνδεση με άλλα κράτη (Αίγυπτος, Λιβύη κ.α.). Τέλος, συμπλήρωσε, ότι στα σχέδια του ΑΔΜΗΕ είναι και η διασύνδεση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και ότι για το σκοπό αυτό εκπονείται ήδη μελέτη.
Ο κ. Μάνος είπε ότι ο ΔΕΔΗΕ καλείται να αποτελέσει καταλύτη στην νέα αγορά ενέργειας με φιλικά προς το περιβάλλον προγράμματα. Αυτό που πρέπει άμεσα να γίνει στη χώρα είναι αναβάθμιση δικτύων, αλλά και επέκτασή του. Αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει ο ΔΕΔΗΕ είναι τη ψηφιοποίηση συστημάτων με έξυπνους μετρητές, τον εκσυγχρονισμός των δικτύων αλλά και την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Για τον σκοπό αυτό γίνεται μία επένδυση της τάξεως των 3 δις ευρώ. «Πρέπει να καλύψουμε πολύ χαμένο έδαφος, από υπο-επενδύσεις που για να διορθωθούν χρειάζεται χρόνος, περίπου μία πενταετία. Στην παρούσα φάση έχουμε καταφέρει να επικεντρωθούμε σε υπογειοποίηση καλωδίωσης, έργο που χρειάζεται μία τριετία για να είναι εμφανή στους πολίτες τα αποτελέσματά της, ενώ έχουμε ταυτόχρονα καταφέρει να εκσυγχρονίσουμε το κέντρο βλαβών, αλλά και το χρόνο αποκατάστασης βλαβών, που έχει βελτιωθεί κατά 20-25 % σε σχέση με παλαιότερα».
Ο κ. Γιαρέντης είπε ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μονόδρομος για έναν καθαρό πλανήτη. Η διείσδυση διψήφιου αριθμού GigaWatts από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα συντελεστεί στο άμεσο μέλλον. Για τις ανάγκες του σκοπού αυτού είναι απαραίτητος ο δομικός μετασχηματισμός του ειδικού λογαριασμού ΑΠΕ. Τα έσοδα από τις εκπομπές ρύπων έχουν αυξηθεί, ωστόσο αυτό καλύπτει μόνο μέρος των αναγκών από πλευράς εσόδων του ταμείου, και δεν αποτελεί μόνιμη λύση. Από την άλλη πρέπει να επενδύονται διαρκώς χρήματα για την δημιουργία καινούριων σταθμών, μονάδων ΑΠΕ αλλά και για αποζημιώσεις.
Στην ιστοσελίδα του Φόρουμ (www.delphiforum.gr) μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα του Φόρουμ καθώς και τους 1000 και πλέον επιβεβαιωμένους ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.