Με εξαίρεση τις βιομηχανίες υψηλής τάσης, αυξημένες για το υπόλοιπο 2021 θα είναι οι μοναδιαίες χρεώσεις χρήσης συστήματος για όλες τις άλλες κατηγορίες καταναλωτών, όπως δείχνει η απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), η οποία αναρτήθηκε χθες στη Διαύγεια. Οι αυξήσεις θα κινηθούν πάντως σε μονοψήφια ποσοστά, εκτός από τη μέση τάση όπου θα διαμορφωθούν στο 15%.
Εκκρεμεί η δημοσίευση της απόφασης σε ΦΕΚ, καθώς οι νέες χρεώσεις θα ισχύσουν από τις αρχές του μεθεπόμενου μήνα, από τον μήνα δημοσίευσης στο Φύλλο της Κυβερνήσεως. Επομένως, αν η δημοσίευση γίνει έως και αύριο Τετάρτη, τότε οι καινούριες τιμές θα εφαρμοσθούν από τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με την απόφαση της ΡΑΕ, η οποία βασίσθηκε σε σχετική εισήγηση του ΑΔΜΗΕ, πιο συγκεκριμένα για τα νοικοκυριά που δεν είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, το ένα σκέλος των μοναδιαίων χρεώσεων (Χρέωση Ισχύος) θα παραμείνει αμετάβλητο στα 0,13 ευρώ ανά kVA.
Όσον αφορά τη δεύτερη συνιστώσα των μοναδιαίων χρεώσεων (Χρέωση Ενέργειας), θα υπάρξει αύξηση κατά 3,3%, έναντι της προηγούμενης τιμής. Σε απόλυτα νούμερα, η αύξηση αυτή είναι 0,018 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, καθώς η νέα μοναδιαία χρέωση διαμορφώνεται σε 0,56 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,542 που ήταν πριν.
Οι υπόλοιποι καταναλωτές χαμηλής τάσης
Ίδια σε απόλυτα νούμερα θα είναι η αύξηση στη μοναδιαία Χρέωση Ενέργειας για τους λογαριασμούς των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), δηλαδή 0,018 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, που αντιστοιχεί σε άνοδο κατά 3% περίπου. Έτσι, η Χρέωση αυξάνεται στα 0,62 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,602 λεπτά του ευρώ που ήταν προηγουμένως.
Στους δικαιούχους ΚΟΤ, δεν επιβάλλεται Χρέωση Ισχύος. Στους υπόλοιπους καταναλωτές χαμηλής τάσης, πλην αγροτών θα υπάρξει οριακή μείωση στη μοναδιαία Χρέωση Ισχύος (η οποία θα γίνει 0,51 ευρώ ανά kVA) και αύξηση στη μοναδιαία Χρέωση Ενέργειας (0,52 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα), η οποία ισοδυναμεί με 6%.
Μέση και υψηλή τάση
Στον αντίποδα, θα υπάρξει αύξηση περίπου 15% στη μοναδιαία Χρέωση Ισχύος για τη μέση τάση (πλην των αγροτών). Έτσι, η νέα τιμή θα είναι 1.384 ευρώ ανά Μεγαβάτ μηνιαίας μέγιστης ζήτησης στην ζώνη αιχμής – μήνα, από 1.197 ευρώ που ήταν προηγουμένως.
Μείωση θα υπάρξει στη μοναδιαία Χρέωση Ισχύος των βιομηχανικών τιμολογίων (τη μόνη συνιστώσα των χρεώσεων χρήσης συστήματος στη συγκεκριμένη κατηγορία), η οποία και σε αυτή την περίπτωση θα είναι οριακή, αγγίζοντας το 2%. Έτσι, η νέα Χρέωση Ισχύος θα είναι 23.560 ευρώ ανά MW (Μεγαβάτ), από 24.062 ευρώ που ήταν προηγουμένως.
Με τις παραπάνω μοναδιαίες χρεώσεις, πρόκειται να ανακτηθεί εντός του 2021 συνολικό ποσό ύψους 211,6 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι το απαιτούμενο έσοδο του ΑΔΜΗΕ. Για τον επιμερισμό αυτού του ποσού στις κατηγορίες καταναλωτών, συνυπολογίσθηκαν οι μεσοσταθμικές τιμές ζήτησης ισχύος και ενέργειας για κάθε μία από αυτές την τελευταία 3ετίας, προκειμένου να εξομαλυνθούν σημαντικές και ενδεχομένως στοχαστικές διακυμάνσεις. Επίσης, συνυπολογίσθηκαν οι καταναλωτές της Κρήτης, καθώς η διασύνδεση του δικτύου του νησιού με το διασυνδεδεμένο σύστημα αναμένεται να είναι σε λειτουργία μέσα στο καλοκαίρι.
Κώστας Δεληγιάννης / insider.gr