Δύο «όχι» και ένα «ναι» εισέπραξαν από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ) σε συνάντηση που είχαν μαζί του την περασμένη εβδομάδα.
Η Ομοσπονδία ζητά την αύξηση της τιμής αποζημίωσης και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή των τιμών αναφοράς των φωτοβολταϊκών σταθμών, καθώς και την επιστροφή της παρακράτησης 6% που από τους φωτοβολταϊκούς παραγωγούς το 2021 λόγω κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από την ομοσπονδία ο κ. Σκρέκας δεν ήταν θετικός στην αύξηση της τιμής αποζημίωσης και την τιμαριθμική αναπροσαρμογή (σ.σ. υπήρχε στις Συμβάσεις των Φωτοβολταϊκών Παραγωγών και καταργήθηκε με το 4254 /2014). Αρνητικός ήταν και στην επιστροφή του 6% δηλώνοντας ότι είναι εκτός συζήτησης το θέμα.
Ωστόσο, εμφανίστηκε θετικός στο θέμα των αναγκαίων παρατάσεων για τη σύναψη συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης με το ΔΑΠΕΕΠ.
Οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας μετέφεραν την αγανάκτηση των μικρομεσαίων φωτοβολταϊκών παραγωγών για την απαράδεκτη καθυστέρηση σύνδεσης. Σχεδόν 1 GW φωτοβολταϊκών σταθμών έτοιμοι προς σύνδεση παραμένει ασύνδετο, για σχεδόν 12 μήνες.
Σε αδιέξοδο πολλοί επενδυτές
Το θέμα των καθυστερήσεων από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ στη σύνδεση κατασκευασμένων φωτοβολταϊκών σταθμών ετέθη για άλλη μια φορά από το πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Γιάννη Παναγή, σημειώνοντας ότι έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο πολλοί επενδυτές.
Όπως αναφέρεται και στο υπόμνημα που κατατέθηκε πολλοί μικροεπενδυτές είδαν κάποια διέξοδο στη νομοθετική ρύθμιση του 2020 και υπέβαλαν στον ΑΔΜΗΕ ομαδικά κοινά αιτήματα είτε ως μεμονωμένοι για έργα έως 500kw είτε συμμετέχοντας σε ενεργειακές κοινότητες. Και ενώ έχουν λάβει αριθμούς πρωτοκόλλου εδώ και αρκετό καιρό (πάνω από 20 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις), περιμένουν την αξιολόγηση και την έγκριση, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ για μελέτες, ενοίκια και άλλα λειτουργικά κόστη, έρχεται μια υπουργική απόφαση και με προκλητικό τρόπο τους «πετάει» στην άκρη ( και μάλιστα με αναδρομική ισχύ) βάζοντας μπροστά τους μεγάλους επενδυτές, δίνοντας προτεραιότητα ακόμα και σε κείνους που θα υποβάλουν αιτήματα από δω και στο εξής έως και τις 10/12.
Αναλυτικά, μεταξύ των θεμάτων, που έθεσαν συμπεριλαμβάνονται και τα εξής:
• Επιστροφή παρακράτησης 6%: Ζητάμε την Επιστροφή του παρακρατηθέντος 6 % από τους φωτοβολταϊκούς Παραγωγούς το 2021 λόγω «Κορωνοϊού» Ο ΕΛΑΠΕ κατά το έτος 2022 είναι ο βασικός τροφοδότης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης. Με ποσό που ξεπερνάει μέχρι αυτή τη στιγμή το 1 δις ευρώ οι ΑΠΕ ενισχύουν το σύνολο των Νοικοκυριών και των Επιχειρήσεων της Χώρας μας . Όπως έχουμε τονίσει τόσο σε δελτία τύπου όσο και σε δημόσιες παρεμβάσεις είμαστε περήφανοι που ενισχύουμε με το πλεόνασμα μας το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα τους αδύνατους . Είναι εντελώς παράλογο όμως όταν «θεωρείται» ότι υπάρχει έλλειμα αυτό να επιβαρύνει τους παραγωγούς ενώ όταν υπάρχει πλεόνασμα το 100 % να αποδίδεται στην κοινωνία. Σαν ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης της Ελληνικής Κυβέρνησης ζητάμε να μας επιστραφεί το παρακρατηθέν ποσό .
• Αναπροσαρμογή της ταρίφας (FIP) κατά 10€/ΜWh. Η μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής των πάρκων, η οποία οφείλεται στις ανατιμήσεις όλων των υλικών, σε συνδυασμό με την αύξηση των επιτοκίων, καθιστούν πλέον τα έργα μη βιώσιμα. Αυτό δημιουργεί ένα καθεστώς όπου πολλοί παραγωγοί επενδυτές είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν πάρκα για τα οποία έχουν λάβει όρους
• Παράταση της διατήρησης σταθερής τιμής FIP0020 κατά ένα έτος: Ο ιδιαίτερα αυξημένος όγκος εργασίας, λόγω του μεγάλου πλήθους αιτημάτων, που κλήθηκαν να διαχειριστούν ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ είχε ως αποτέλεσμα έργα που είχαν υποβάλει αιτήσεις μέχρι 31/12/2020 να μην μπορέσουν να λάβουν όρους σύνδεσης μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους και έτσι να μείνουν εκτός καθεστώτος στήριξης με FIP. Ευνόητο είναι ότι πρέπει να παραταθούν και όλες οι προθεσμίες που σχετίζονται με τα έργα αυτά.
• Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) όλων των Τιμών Αναφοράς (Τ.Α.) των ΦΒ Σταθμών με βάση τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ). Να υπενθυμίσουμε ότι η Τιμαριθμική αναπροσαρμογή υπήρχε στις Συμβάσεις των Φωτοβολταϊκών Παραγωγών και καταργήθηκε με το 4254 /2014 .
• Τα έργα της υποομάδας Γ2 και Γ4 όπως προβλέπονται στην/ Υπουργική απόφαση (ΥΠΕΝ /ΓΔΕ/84014/7123 ΦΕΚ 4333/12/08/2022) να εξετάζονται εκ παραλλήλου με τα αιτήματα της Ομάδας Α. Πολλοί μικροεπενδυτές είδαν κάποια διέξοδο στη νομοθετική ρύθμιση του 2020 και υπέβαλαν στον ΑΔΜΗΕ ομαδικά κοινά αιτήματα είτε ως μεμονωμένοι για έργα έως 500kw είτε συμμετέχοντας σε ενεργειακές κοινότητες. Και ενώ έχουν λάβει αριθμούς πρωτοκόλλου εδώ και αρκετό καιρό (πάνω από 20 μήνες σε κάποιες περιπτώσεις), περιμένουν την αξιολόγηση και την έγκριση, ξοδεύοντας χιλιάδες ευρώ για μελέτες, ενοίκια και άλλα λειτουργικά κόστη, έρχεται μια υπουργική απόφαση και με προκλητικό τρόπο τους «πετάει» στην άκρη ( και μάλιστα με αναδρομική ισχύ) βάζοντας μπροστά τους μεγάλους επενδυτές, δίνοντας προτεραιότητα ακόμα και σε κείνους που θα υποβάλουν αιτήματα από δω και στο εξής έως και τις 10/12.
• Αποκλίσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης λόγω συμφόρησης Δικτύων ΜΤ ΔΕΔΔΗΕ. Οι βλάβες του Δικτύου ΜΤ δεν μπορεί να επιβαρύνουν τους Σταθμούς ΑΠΕ από την στιγμή που οι αποκλίσεις δεν αφορούν τους Σταθμούς ΑΠΕ αλλά την μη διαθεσιμότητα των Δικτύων ΜΤ αρμοδιότητας του ΔΕΔΔΗΕ. Ήδη υφίστανται αποκλίσεις στην Αγορά Εξισορρόπησης της παραγόμενης ενέργειας σε σχέση με τις προβλέψεις των ΦΟΣΕ, των ΦΒ Σταθμών λόγω υπερφόρτωσης των Δικτύων ΜΤ του ΔΕΔΔΗΕ. Το φαινόμενο αυτό αυξάνεται σημαντικά στις ώρες παραγωγής των ΦΒ Σταθμών και χαμηλών καταναλώσεων λόγω καλών καιρικών συνθηκών. Στο παρόν το ΕΧΕ εκτελεί Dry Run για την Συνεχόμενη Ενδοημερήσια Αγορά (Continuous Intraday), όπου το επόμενο χρονικό διάστημα η χονδρεμπορική αγορά θα μεταβεί στην πλήρη ευθύνη εξισορρόπησης των ΑΠΕ. Ήδη η επιβολή πλαφόν 85€/MWh στην Προημερήσια Αγορά (7/2022) και στην Ενδοημερήσια Αγορά (10/2022) δημιούργησε αυξημένα κόστη αποκλίσεων στην Αγορά Εξισορρόπησης. Εάν κατά την λειτουργία της αγοράς υπό πλήρη ευθύνη εξισορρόπησης των ΑΠΕ, πλέον των αστοχιών των προβλέψεων (ευθύνη ΦΟΣΕ) προστεθούν και οι αποκλίσεις Σταθμών ΑΠΕ λόγω υπερφόρτωσης των Δικτύων ΜΤ του ΔΕΔΔΗΕ, τότε με την ύπαρξη των πλαφόν θα υπάρξουν σημαντικά κόστη αποκλίσεων προς τους Παραγωγούς ΑΠΕ. Θα πρέπει, όπως υπήρξε ρύθμιση στην Αγορά Εξισορρόπησης για την συμφόρηση των Δικτύων Μεταφοράς ΑΔΜΗΕ (βλ. ΚΥΤ Κουμουνδούρου – Μεγαλόπολη), αντίστοιχα να προβλεφθεί ρύθμιση στην Αγορά Εξισορρόπησης και για την συμφόρηση των Δικτύων ΜΤ του ΔΕΔΔΗΕ.
• Είμαστε κάθετα αντίθετοι στον συνεχή αποκλεισμό των μικρομεσαίων από το Ενεργειακό Γίγνεσθαι . Ενώ υπάρχει αναστολή αδειοδοτήσεων με την Υπουργική απόφαση της 12ης Αυγούστου 2022 ο Ηλεκτρικός χώρος πλέον καθίσταται προσβάσιμος μόνο για τους πολύ λίγους και πολύ ισχυρούς. Ζητάμε την κατάργηση των προτεραιοτήτων που εισάγεται με την ανωτέρω υπουργική απόφαση .