Τα φωτοβολταϊκά στέγης για την παραγωγή ρεύματος αποτελούν μια λύση για τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Τα νοικοκυριά μπορούν να εγκαταστήσουν πάνελ ισχύος μέχρι 10kw, ενώ μέχρι τέλος του χρόνου μένει να ξεκαθαριστεί εκτός από το ποσό των επιδοτήσεων και αν θα γίνει αύξηση των περιθωρίων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει πρόβλεψη για απελευθέρωση ηλεκτρικού χώρου και συγκεκριμένα 40% για φωτοβολταϊκά στις στέγες, 30% για τους αγρότες και 30% για τον δευτερογενή τομέα.
Κάποιος που θέλει να κάνει κάποια εγκατάσταση στο σπίτι του εκτός από το κόστος επισκευής στην ταράτσα ή στη στέγη θα πρέπει να υπολογίσει περίπου 1.500 -2.000 ευρώ ανα kw, ενώ ανάλογα με τον διαθέσιμο χώρο υπάρχουν πάνελ από 250 watt μέχρι 650 watt. Πηγές της αγοράς τονίζουν πως μένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τις επιδοτήσεις και αν τελικά θα επιδοτηθούν εγκαταστάσεις ή μπαταρίες αποθήκευσης. Να σημειωθεί πως για να γίνει η σύνδεση στο σύστημα θα πρέπει να υπάρχει ελεύθερος ηλεκτρικός χώρος από τον κάθε υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φωτοβολταϊκών Στέγης σε παλιότερη ανακοίνωσή του ζητούσε:
1) Netmetering/Αυτοπαραγωγή: Αύξηση της ισχύος και πληρωμή της επιπλέον ενέργειας για να μπορεί ο ιδιοκτήτης να εξασφαλίζει μέρος των εξόδων για ασφάλεια-συντήρηση-ζημιές.
2) Virtual Net–metering/Εικονικός συμψηφισμός: Μέχρι στιγμής είναι σε επίπεδο περιφερειακής ενότητας δηλαδή νομού. Ζητάμε την επέκτασή του στην επικράτεια για ολικό όφελος της κοινωνίας και σύνδεση της εγκατάστασης με περισσότερα ρολόγια. Πιθανώς έτσι να δοθεί λύση στις πολυκατοικίες , όπου η ομοφωνία είναι δύσκολη.
3) Οικονομικός συμψηφισμός με σταθερή τιμή αποζημίωσης, δηλαδή παράγεις, εγχέεις στη Χ.Τ. και καταναλώνεις. Οι kwh μετατρέπονται σε χρήμα και γίνεται συμψηφισμός. Όμως λέμε όχι στα 6 kw, ιδανικά ζητάμε την επέκτασή του στα 20 kw και τιμή που η απόσβεση να γίνεται στα 8 έτη, και επέκταση τη σύμβασης στα 25 τουλάχιστον έτη. Ζητάμε πρόβλεψη ενοικίασης ακινήτου με έκδοση χωριστού λογαριασμού κατανάλωσης στο όνομα του ενοικιαστή.