Όπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, στην περιοχή του Ξηρομέρου υπάρχει ένας ανεκτίμητος φυσικός θησαυρός, με σπάνια περιβαλλοντική και οικολογική αξία. Στην «καρδιά» του δεσπόζει το Βελανιδόδασος Ξηρομέρου, ένα από τα μεγαλύτερα και αρχαιότερα δρυοδάση της Ελλάδας, το οποίο εκτείνεται σε περισσότερα από 120.000 στρέμματα, φιλοξενώντας μοναδικά και προστατευόμενα είδη χλωρίδας και πανίδας.
Ωστόσο, η κυβερνητική εμμονή στην χωρίς σχέδιο και όρια ανάπτυξη των ΑΠΕ, σε συνδυασμό με την άρνηση να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό, θέτει σε άμεσο κίνδυνο περιοχές εξαιρετικής οικολογικής σημασίας. Ήδη, στην περιοχή του Ξηρομέρου έχουν εγκριθεί τρία μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα, ενώ έχουν λάβει Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων άλλα τέσσερα.
Παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις τόσο του Δασαρχείου Μεσολογγίου όσο και των Δημοτικών Αρχών, η Τεχνική Επιτροπή Δασολογίου Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκανε δεκτή την προσφυγή της επενδυτικής εταιρείας, ανοίγοντας τον δρόμο για τον αποχαρακτηρισμό του Βελανιδόδασους. Πρόκειται για μια πρωτοφανή και επικίνδυνη απόφαση, που δημιουργεί νομικό προηγούμενο και απειλεί να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την αποψίλωση και άλλων δασικών εκτάσεων της χώρας.
Οι βουλευτές καλούν τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει άμεσα εξηγήσεις για τις μεθοδεύσεις που επιχειρούνται στο Βελανιδόδασος Ξηρομέρου, απειλώντας έναν από τους τελευταίους μεγάλους δασικούς πνεύμονες της Δυτικής Ελλάδας.
“Παλεύουμε λοιπόν για το αυτονόητο, για να πούμε ότι η προστασία του φυσικού μας πλούτου δεν είναι πολυτέλεια. Είναι χρέος μας απέναντι στις επόμενες γενιές” επισήμανε σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μίλτος Ζαμπάρας.