Tο επενδυτικό σεμινάριο παρακολούθησαν εκπρόσωποι29 επιχειρήσεων– μελών της NWEA, οι οποίες διαθέτουν τεχνολογίες φωτοβολταϊκών, υπεράκτιων αλλά και χερσαίων αιολικών πάρκων και ασχολούνται με την ανάπτυξη και την υποστήριξη σχετικών έργων, αναφέρει ανακοίνωση.
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου,χαιρετισμούς απηυθύνανη ΑΕ Πρέσβης της Ελλάδος στην Χάγη, κα Κατερίνα Γκίνη και ο Αντιπρόεδρος της NWEA κ. Bert van der Lingen. Ακολούθησαν παρουσιάσεις για τις εξελίξεις και τις προοπτικές ανάπτυξης του κλάδου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα, από τον κ. Νίκο Στάμου, Διευθυντή Προσέλκυσης Επενδύσεων της Enterprise Greece, και για την συμμετοχή των ΑΠΕ στις Στρατηγικές Επενδύσεις, από τον κ. Ευάγγελο Αρβανίτη, Στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Στρατηγικών Επενδύσεων της Enterprise Greece. Κεντρικό μήνυμα του σεμιναρίου ήταν η ανάδειξη της Ελλάδας ως περιφερειακού ενεργειακού κόμβου που συγκεντρώνει το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον λόγω των ιδιαίτερα σημαντικών, σε ευρωπαϊκή κλίμακα, έργων ενεργειακών υποδομών που ήδη υλοποιούνται αλλά και δρομολογούνται σε αυτή.
Η συνεισφορά και σημασία της αιολικής αλλά και της ηλιακής ενέργειαςείναι μεγάλη, ιδιαίτερα μετά την αύξηση των τιμών ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η χώρα μας διαθέτει πλεονέκτημα λόγω της γεωγραφικής της θέσης και της πληθώρας διαθέσιμων φυσικών πόρων.
Οι συγκεκριμένεςτεχνολογίες ΑΠΕαναδείχθηκαν περαιτέρω τον τελευταίο χρόνο, καθώς αξιοποιώντας το ήδη εγκατεστημένο δυναμικό, η χώρα μας κατάφερε να μειώσει το συνολικό κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μία περίοδο που το κόστος παραγωγής ηλεκτρισμού μέσω Μονάδων Φυσικού Αερίου ανέβηκε σε όλη την Ευρώπη.
Σημειώνεται ότι η NWEA αριθμεί περισσότερα από 300 μέλη σε όλη την Ολλανδία, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλο το φάσμα ανάπτυξης, υλοποίησης και υποστήριξης αιολικών πάρκων, τόσο χερσαίων όσο και υπεράκτιων, ενώ οι περισσότερες από αυτές έχουν διευρυμένηδιεθνή παρουσίακαι δραστηριότητα.
Σε ό,τι αφορά την σημασία των ΑΠΕ σ την χώρα, η Ολλανδία έχει ένα προβάδισμα στην υλοποίηση αιολικών έργων, ιδιαίτερα στα υπεράκτια, καταγράφοντας6GWεγκατεστημένης ισχύος στα χερσαία αιολικά και 4+GW στα υπεράκτια.