Το ζήτημα του υδρογόνου παραμένει ψηλά στην ατζέντα τόσο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και στην Ελλάδα και οι στόχοι σε σχέση με την ανάπτυξή του τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αποτυπωθούν και στο νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.
Το ζήτημα αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του ΔΕΣΦΑ ο οποίος μαζί με το ΕΚΕΤΑ και άλλες εταιρείες από όλη την Ευρώπη συμμετέχει στο έργο με τίτλο «Δυτική Μακεδονία Πράσινες Κοιλάδες Παραγωγής Υδρογόνου (WEMAGH2)». Το Έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία της πρώτης Κοιλάδας Υδρογόνου στη Δυτική Μακεδονία, την Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που βρίσκεται στην παλιά βιομηχανική περιοχή ΑΕΒΑΛ, κοντά στην πόλη της Πτολεμαΐδας ως μέρος του H2 Innovation Hub. Το Σχέδιο Προγράμματος Ανάπτυξης του ΔΕΣΦΑ περιλαμβάνει έργα όπως το «πιλοτικό έργο πυρόλυσης και τη σύνδεση του δικτύου του ΔΕΣΦΑ με τη σχεδιαζόμενη κοιλάδα Η2 στη Δυτική Μακεδονία, για την έγχυση πράσινου υδρογόνου στο υφιστάμενο δίκτυο και συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τη μείωση των εκπομπών μεθανίου στο ΕΣΜΦΑ».
Στόχος του ΔΕΣΦΑ είναι όλοι οι αγωγοί φυσικού αερίου στο μέλλον να είναι συμβατοί για τη μεταφορά υδρογόνου και βιομεθανίου. Απαραίτητη πάντως προϋπόθεση είναι το επόμενο διάστημα να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την ανάπτυξη του υδρογόνου. Η απουσία ρυθμιστικού πλαισίου αποθαρρύνει αυτή τη στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEnergeia.gr αυτή την περίοδο στο Βουκουρέστι υπάρχουν στελέχη του ΔΕΣΦΑ. Στόχος η αναζήτηση συνεργασιών σε επίπεδο ευρωπαϊκών χωρών για να ενταχθούν έργα – υποδομές υδρογόνου στη λίστα Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI). Εξελίξεις σε σχέση με την κατάρτιση της συγκεκριμένης λίστας αναμένονται μέσα στον επόμενο μήνα.