Στην ουσία, πρόκειται γιαμια σύγχρονη «βιομηχανική επανάσταση», με τις απαιτήσεις νέων δεξιοτήτων που φέρνει μαζί της, να δημιουργούν μια νέα, πράσινη, κατηγορία εργαζομένων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει μια δραστική αλλαγή οπτικής για το τι συνιστά ένα καλό περιβάλλον εργασίας, σε πλήρη εναρμόνιση με τις αξίες της βιωσιμότητας,της διαφάνειας και τη διακυβέρνησης που υιοθετούνται παγκοσμίως.
Σύμφωνα μεμελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (IRENA) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας του ΟΗΕ, το 2021 προστέθηκαν παγκοσμίως 700.000 νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με την απασχόληση στον κλάδο να φτάνει τα 12,7 εκατομμύρια παγκοσμίως. Δεδομένου πως το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 5,9 εκατομμύρια, ο ρυθμός αύξησης δεκαετίας ξεπερνά το 50%. Εκτιμάται πως ο κλάδος των ΑΠΕ θα προσφέρει 38 εκατομμύρια θέσεις εργασίας ως το 2030, και αν σε αυτές προστεθούν οι θέσεις εργασίας που σχετίζονται με την ενεργειακή μετάβαση, το σύνολο ξεπερνά τις 74 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Νέες δεξιότητες για νέους εργαζόμενους
Όπως δείχνουν οι τάσεις, τα νέα ταλέντα μετακινούνται από τον τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς τις ΑΠΕ. Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των θέσεων εργασίας που προσφέρονται στην πλατφόρμα του LinkedIn και σχετίζονται με τον τομέα των ΑΠΕ έχει αυξηθεί κατά 237% την τελευταία πενταετία, σε σύγκριση με μόλις 19% για πετρέλαιο & αέριο κατά την ίδια περίοδο. Μέσα στο 2023, ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ξεπεράσει το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο σε θέσεις εργασίας που προσφέρονται μέσω της πλατφόρμας.
Σε αυτή τη νέα εποχή, οι επιχειρήσεις και η εκπαιδευτική κοινότητα πρέπει να συνεργαστούν στρατηγικά για την ανάπτυξη προγραμμάτων που θα καλύπτουν τα κενά δεξιοτήτων και θα ανταποκρίνονται στα ζητούμενα της επόμενης, πράσινης εποχής. Παρά τη διαπιστωμένη τάση, εντοπίζεται μια αναντιστοιχία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης σε συγκεκριμένες δεξιότητες. Όπως συμβαίνει σε κάθε τέτοια μετάβαση, πρέπει να μετασχηματιστούν οι δεξιότητες του «παλιού κόσμου» και να δημιουργηθούν νέες, πάνω στις ήδη εδραιωμένες βάσεις. Άλλωστε, μια δίκαιη μετάβαση σημαίνει «να μη μείνει κανείς πίσω».
Ηγούμαστε της πράσινης μετάβασης
Είναι δέσμευσή μας και καθημερινή πρακτική η συνεχής κατάρτιση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων των εργαζομένων μας, επενδύοντας όχι μόνο σε καινοτόμες λύσεις, αλλά και στην εκπαίδευση όλων των γενεών. Ακόμη, η πράσινη μετάβαση δεν αφορά μόνο το επιχειρησιακό σκέλος αλλά και την καθημερινότητα μας. Γι’ αυτό, οικοδομούμε μια εταιρική κουλτούρα που προάγει τη βιωσιμότητα και έναν πράσινο τρόπο ζωής που επιδρά θετικά στην κοινωνία και υιοθετεί τις αξίες της συμπερίληψης, της διαφορετικότητας και του σεβασμού.
Στο ζήτημα της ισότητας, ακολουθούμε μια στρατηγική στήριξης και ανάδειξης της γυναίκας στο εργασιακό περιβάλλον. Ενθαρρύνουμε, επίσης, ενεργά τις μαθήτριες στο λύκειο να ασχοληθούν με θέματα STEM (Science, Technology, Engineering and Math) μέσω των προγραμμάτων καθοδήγησης και μέσω των επισκέψεων σε σχολεία από γυναίκες της εταιρείας μας που λειτουργούν ως πρότυπα. Ταυτόχρονα, διατηρούμε στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας την ευημερία των ανθρώπων μας, αποδεικνύοντας της δέσμευση μας στην ισορροπία ανάμεσα σε επαγγελματική και προσωπική ζωή.
Καθώς ο κλάδος της ενέργειας αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο, προσφέροντας πολλαπλάσιες θέσεις εργασίας, διασφαλίζουμε ότι το εργασιακό περιβάλλον αυτών των θέσεων είναι άρτιο, σύγχρονο, σε πλήρη αρμονία με τις αρχές της συμπερίληψης και της ισότητας. Με αυτό τον τρόπο, συνεχίζουμε να ανταποκρινόμαστε στις προκλήσεις της νέας εποχής και να πρωταγωνιστούμε στη μετάβαση που θα δημιουργήσει έναν πιο βιώσιμο και «πράσινο» κόσμο.